בשנים האחרונות, בארץ ובעולם - נשים עושות מעשה. אם עד לאחרונה נשים נהגו להסתיר את העובדה שהן במחזור בדרכים שונות - ללכאוב בשקט, ללבוש בגד כהה או פשוט להישאר בבית. אבל כיום אנחנו עדים למגמה הפוכה, כשנשים מתעדות את עצמן מדממות ומשתפות את הציבור, במטרה לנרמל את אחד מהתהלכים הכי טבעים בגוף האישה ולהעביר מסר לנשים אחרות ולחברה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"אני ממש יודעת מתי הולך לצאת לי דם"

"וואו, אני אוהב את זה. אני אוהב את זה שזה אמיתי. זה חייתי, יש בזה משהו מעורר. זה לא מגעיל אותי, גם אם זה יהיה עליי", אמר גיא אלחדד, בן זוגה מזה 8 חודשים של טליה אורן (31), מורה ליוגה ויוצרת מתל אביב, בסרטון שצילמה כשהיא יושבת ומדממת מולו בזמן ווסת, ברגליים מפוסקות ובאור יום. "אני נהנית להיות מולך בצורתי הטבעית ומהעובדה שאני לא צריכה להתבייש או להסתיר", היא ענתה לו.

"אני וגיא היינו בביתי כשקיבלתי וסת, וכשאני בבית אני אוהבת לדמם חופשי, בלי מוצרי היגיינה", היא מספרת בראיון ומסבירה, "אני מאמינה שהתנועה החופשית של הדם היא לצאת החוצה ואני מאפשרת לזה לקרות - אני יושבת או שוכבת על הספה ופשוט נותנת לזה לזרום. גיא היה אצלי בחדר ושאלתי אותו אם זה בסדר שזה יקרה בנוכחותו, והוא אמר 'בוודאי'. התגובה שלו הייתה כל כך מסוקרנת, ילדית ויפהפייה שפשוט ניגשתי לטלפון וישר פתחתי את המצלמה".

View this post on Instagram

A post shared by Talia Oren | Yoga & Nature (@talia_oren_)

היא העלתה את הסרטון לפייסבוק דקות ספורות לאחר שצילמה אותו, בלי לחשוב יותר מדי. "לא היה לי זמן לחשוב על אסטרטגיה, אבל אני בעד לנרמל כל שיח וכל דבר שאנחנו מסתירים, אחרת אנחנו יוצרים סביבו בושה ופחד שגורמים לבני אדם בעולם להרגיש שזה לא לגיטימי לחוות את מה שהם חווים", היא מסבירה ומדגישה, "כאישה שמקבלת וסת, אם אנסה להסתיר ולהתבייש בה ולדחוף דברים לאיברי המין כדי שחס וחלילה לא יראו שאולי יוצא לי דם זה בעיניי ממש פשע".

התגובות שהיא קיבלה היו מגוונות: "קיבלתי תגובות על כל הסקאלה, כמו שהסרטון הזה מעורר השראה, שאני דמות לחיקוי והערצה ומנגד כתבו לי גם 'את הסיבה שהמשיח לא מגיע'. היו גם נשים ששאלו אותי פרקטית איך אפשר לדמם חופשי, וכאלה שלא האמינו שהתגובה של גיא אותנטית. הם אמרו 'אין מצב שהוא מגיב ככה. בטח הוא מובך ועושה את זה כי הוא מפחד ממך'".

לשחרור ממוצרי היגיינה יש יתרונות רבים לדבריה. "זה מאפשר לדם לזרום חופשי ובעיניי זה פשוט הרבה יותר נעים", היא משתפת ומוסיפה, "ברגע שמשחררים את המוצרים גם לומדים להכיר את הגוף. אני ממש יודעת מתי הולך לצאת לי דם ויכולה פשוט ללכת לשירותים ולהמשיך ביום שלי, בלי מוצרי היגיינה".

"קצת מצחיק שצריך לנרמל משהו כל כך טהור, טבעי וקדום"

גם לירון פלדמן (37) מקציר, בעלת מרחבה 'אשת שבט' לריפוי נשי, נקטה במהלך דומה. לאחר שמצאה את עצמה לבד בביתה יום אחד עם קצת זמן פנוי, היא החליטה לצייר בספונטניות עם דם הווסת שאגרה בצנצנת בעבר. "פרסתי מגבת על הרצפה בסלון ועליה קנוואס, כשלידי הצנצנת. לקחתי את היכולת והעוצמה להעז 'להתעסק' עם הדם שהרחם שלי מייצרת, להפסיק לפחד ולהירתע ממנו, לראות בו משהו עילאי ומרפא ודרך כך לראות בעצמי את הריפוי של עצמי", היא משתפת.

היא העלתה את הציור שציירה לחשבון הפייסבוק שלה. "המטרה הייתה לנרמל את דם הווסת, על כל המשתמע מזה. קצת מצחיק שצריך לנרמל משהו כל כך טהור, טבעי וקדום, אבל זה ה-זמן לנרמל. הגיע הזמן שנתחבר שוב לשורשים שלנו, לעצמנו, לבריאה", היא מסבירה ומספרת, "אחרי פרסום הפוסט פנו אלי נשים להתייעצות ואמרו לי שעוררתי אצלן השראה. אחרי שקיבלתי הודעות כאלו הבנתי שאני את שלי עשיתי".

היא מאמינה שנרמול הווסת יכול להביא לריפוי: "ברגע שנשים יצליחו לפחות להתיידד עם דם הווסת שלהן, זה כבר יכול ליצור עבורן ריפוי. כשנשים יקבלו את הדבר הכל כך טבעי ויצרי שקורה בתוכן הן יתחילו בתהליך שכל כולו אהבה וריפוי לעצמן. כשאישה נמצאת בתוך תהליך כזה, החיבור לעצמה האותנטית שבתוכה הולך ומתחזק ודרך כך היא מוצאת את התשוקה האמיתית של הלב והנשמה והולכת אחריו".

"לימדו אותנו שלפני וסת אנחנו משוגעות"

נרמול הנושא נכנס לאט לאט למיינסטרים, כשגם משפיעניות רשת מחליטות לקדם זאת ברשתות החברתיות. מי-רן מנקס (32), שחקנית, מורה ליוגה ויוצרת תוכן, העלתה לפני כשנה וחצי פוסט לאינסטגרם, בו הופיעה תמונה שלה סוחטת תחתוני מחזור לכיור. "אני מאמינה שלפעמים צריך לפעול בצורה קיצונית כדי להביא נושא לסדר היום. אנחנו כל כך רגילים לראות תמונות של דם בסרטים ובסצנות של מלחמה ואלימות, ובסוף כשאנחנו מדברות על וסת זה הדם הכי טהור, נקי ומחובר לחיים וליצירת האנושות", היא מסבירה.

View this post on Instagram

A post shared by Meyran Menkes • מי-רן מנקס (@meyran.menkes)

היא בחרה לפרסם את הפוסט כדי להביא את הנושא לקדמת הבמה. "הבנתי שבמשך כל החיים שלי אני וכל הנשים מסביבי חיות בעולם שבו אנחנו צריכות להסתיר את המחזור שלנו. אמרתי 'אוקיי, קיבלתי מגפון של 32 אלף עוקבים, בואו נשתמש בו כדי לשים את הנושא הזה בפרונט'", היא נזכרת ומספרת, "נוצר בפוסט דיון ורוב התגובות היו בעד, אבל היו כאלו שכתבו 'למה צריך לראות את זה, זה מגעיל'. אי אפשר שכולם יהיו מרוצים ואני מבינה את זה".

מאז, העניין הרב שיצרה הוביל אותה ליצור ולהעביר סדנאות ומעגלי נשים ללמידת הווסת והמחזור. "יש סקרנות וצמא גדול להכיר. יש כמויות של אנשים שהצטרפו לשיח והיום יש הרבה יותר פתיחות סביב הנושא", היא מתארת ומפרטת, "אנחנו יושבות במשך שעתיים ומדברות על המחזור בלי להתבייש. כשאנחנו מבינות דברים על עצמנו אנחנו יכולות לחיות את החיים בהתאם לשלב של המחזור בו אנחנו נמצאות".

לדבריה, למודעות לתהליכים הפיזיולוגיים של המחזור יש פוטנציאל לשפר את הרווחה הנפשית ואיכות החיים של כל אישה. "כשאישה לומדת להכיר את המעגל ההורמונלי שלה היא מבינה את מצבי הרוח שלה ואיכות החיים שלה משתפרת. לימדו אותנו שלפני וסת אנחנו משוגעות, אבל אנחנו לא משוגעות, הצרכים שלנו פשוט משתנים והמציאות מבקשת מאיתנו להמשיך לעבוד ולייצר כסף", היא מסבירה ומחדדת, "כשיש פער בין הצורך של הגוף למציאות זה יוצר תסכול רב. חיבור בין הגוף לנפש ולתודעה מחזק אותנו".