mako
פרסומת

פירות קפואים: האם הם בריאים פחות מפירות טריים?

כולנו יודעים שפירות הם לא רק נשנוש מתוק וטעים, אלא חלק בלתי נפרד מתזונה בריאה ומאוזנת. אבל האם גם שייק מפירות קפואים, למשל, נחשב למנת פרי? והאם ההקפאה פוגעת בערך התזונתי?

חגית דיין
mako בריאות
פורסם: | עודכן:
פירות קפואים בבלנדר
מופתעים? גם אנחנו | צילום: Candice Bell, shutterstock
הקישור הועתק

הקפאה היא המצאה גאונית, אבל האם למזון קפוא יש את אותו ערך תזונתי כמו למזון בריא? השאלה הזו מטרידה אוהבי פירות, ובעיקר כאלה שרגילים לשלב את הפירות בתפריט שלהם בצורה של שייקים, סמודי בולס וגלידות ביתיות. כולנו מסכימים שפירות הם חלק חשוב מתזונה בריאה ומאוזנת - אבל האם כדאי להתעקש לצרוך אותם טריים, או שגם קפואים זה בסדר?

הקפאה פוגעת בערך התזונתי - אמת או מיתוס?

מחקר של אוניברסיטת ג'ורג'יה מ-2017 בחן רמות של ויטמין C, בטא-קרוטן וחומצה פולית בפירות וירקות בשלושה מצבים: טריים, קפואים, וטריים שאוחסנו בבית. הממצאים הראו כי לא היו הבדלים משמעותיים בין הפירות הטריים לקפואים. למעשה, בפירות הקפואים אף נמצאה זמינות גבוהה יותר של רכיבי תזונה בהשוואה לפירות שנקנו טריים ונשמרו במשך כמה ימים בבית.

המסקנה ברורה: פירות קפואים לא נופלים מפירות טריים מבחינת זמינות הוויטמינים בהם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שפירות המיועדים להקפאה נקטפים בשיא בשלותם, כשהם עשירים במיוחד בנוטריינטים, ומוקפאים מיידית. לעומת זאת, פירות טריים נקטפים לעיתים לפני שהבשילו לגמרי, וכל יום נוסף של אחסון מפחית מערכם התזונתי.

היתרון הנוסף של פירות מוקפאים

מעבר לערך התזונתי, לפירות קפואים יש יתרון בגזרת הנוחות והזמינות. הם נמכרים כשהם כבר מקולפים וחתוכים, זמינים לאורך כל השנה (גם מחוץ לעונה), ולעיתים משתלמים יותר במחיר. זה מקל על שילובם בתפריט - בין אם בשייקים, באפייה או כנשנוש מהיר כשאין זמן.

פירות חורף
לא תמיד נקטפים בשיא בשלותם. פירות טריים | צילום: שאטרסטוק

איך משלבים פירות קפואים בתזונה מאוזנת?

פירות הם מקור מצוין להרבה דברים חשובים: אנרגיה זמינה, סיבים תזונתיים התורמים לבריאות המעי ולתחושת שובע, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חיוניים. ברוב המקרים, פירות מכילים חד סוכרים כמו פרוקטוז וגלוקוז, ורמת החלבון והשומן שלהם נמוכה.

פרסומת

ההמלצה הממוצעת לאדם בריא היא לצרוך בין 3 ל-5 מנות פרי ביום - אבל יש דרך לעשות את זה נכון. שייקים, למשל, הם טעימים ומרעננים, אבל גם צריך להיזהר איתם: שייקים על בסיס פירות בלבד עלולים להכיל יותר מדי סוכר בשביל ארוחה אחת, לגרום לעלייה חדות ברמת הסוכר בדם ולהפחית את תחושת השובע, כי חסר בהם מרכיב הלעיסה. מצד שני, שייקים עשירים מדי, עם תוספות כמו חלב, אגוזים, טחינה או חמאת בוטנים, יכולים להגיע בקלות לכמות קלוריות גבוהה ולפגוע בשמירה על משקל יציב.

אז איך כן מומלץ לאכול פירות כחלק מתזונה מאוזנת?

קבלו שלוש דוגמאות:

  1. פרי עם יוגורט או חופן קטן של אגוזים / שקדים.
  2. שייק מאוזן - כוס פרי קפוא, כוס חלב / יוגורט / אבקת חלבון, ותוספת קטנה של שומן בריא (כפית טחינה / חמאת בוטנים / 4 אגוזים).
  3. סלט ירוק עם פרי וגבינה.

קערת יוגורט עם בננה וגרנולה
יוגורט עם פרי - בחירה מצוינת | צילום: Stock_photografer, shutterstock

בשורה התחתונה, אין מה לפחד מפירות קפואים: הם זמינים, נוחים ובריאים לא פחות מפירות טריים - כל עוד צורכים אותם במידה וכחלק מתזונה מאוזנת.

 

חגית דיין היא דיאטנית קלינית של כללית במחוז שרון - שומרון