כולנו חווינו את זה בשלב זה או אחר - תחושת רעב מזדחלת שמשפיעה לאט לאט על מצב הרוח. באנגלית יש לזה ביטוי קליט יותר שמאחד בין המילים 'רעב-וכעס' - Hangry. מחקר חדש מראה שלא רק שהמצב הרגשי הזה אמיתי, אלא שרעב עשוי להשפיע על ההתנהגות שלנו בדרכים נוספות. השורה התחתונה היא שככל שאנשים מרגישים יותר רעבים, כך הם יותר כועסים ופחות מצליחים להנות, וזה ביולוגי.

הקשר בין רעב לרגשות נחקר בעבר במעבדות, אך כאן מדובר במחקר ראשון שתיעד את הרגשות בזמן אמת תוך כדי שגרת היום.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"אנחנו עשויים להיות מודעים למה שאנחנו מרגישים אבל לא מבינים למה"

פרופסור וירן סוואמי, פסיכולוג חברתי באוניברסיטת רוסקין באנגליה יחד עם עם חוקרים מאוסטריה ומלזיה, גייס 64 מבוגרים בגילאי 18 עד 60 כדי לתעד את רגשותיהם ותחושות הרעב שלהם חמש פעמים ביום במשך שלושה שבועות. המשתתפים התבקשו לדווח על רגשותיהם ורמות הרעב שלהם באפליקציית סמארטפון חמש פעמים ביום מה שאפשר לאיסוף נתונים להתקיים בסביבות היומיומיות והטבעיות של המשתתפים.

לגבי הרעב, הסולם נע בין "לא רעב בכלל" ל"רעב מאוד". באופן דומה, עצבנות וכעס דורגו בסולם שנע בין "בכלל לא" ל"מאוד". המתנדבים התבקשו גם לדרג את מצבם הרגשי ואת ערנותם בסולם של 1 עד 100. נמצא כי רעב היה קשור ל-37% מהשונות בעצבנות, 34% מהשונות בכעס ו-38% מהשונות בהנאה שנרשמה על ידי המשתתפים. 

התוצאות הראו שרעב נקשר לתחושות חזקות יותר של כעס ועצבנות, כמו גם דירוגים נמוכים יותר של הנאה, וההשפעות היו משמעותיות, גם לאחר שלוקחים בחשבון גורמים דמוגרפיים כמו גיל ומין, מדד מסת הגוף, התנהגות תזונתית, תכונות אישיות אינדיבידואליות.

המחקר אינו מציע פתרונות מעשיים אך סוואמי מאמין שהיכולת לזהות ולתייג את הרגש יכולה בעצמה לעזור. "רוב הזמן, אנחנו עשויים להיות מודעים למה שאנחנו מרגישים אבל לא מבינים את הסיבה לכך. אם נוכל לתייג את זה, נוכל לעשות משהו בנידון".

למה זה קורה?

לחוקרים יש מספר השערות למה רעב יכול להשפיע כך על הרגשות שלנו. אחת מהן מבוססת על מחקרים המצביעים על כך שסוכר נמוך בדם אחראי לתחושות כמו  אימפולסיביות, כעס ותוקפנות. 

ללא קשר למנגנון, סוואמי מאמין שהמחקר מעלה נקודה חשובה נוספת: ילדים שהולכים רעבים לבית הספר נוטים פחות ללמוד ביעילות, וסבירות גבוהה יותר לסבול מבעיות התנהגות. "זה באמת חשוב להיות מסוגל לזהות רגשות כמו להיות רעב כדי שנוכל למתן את ההשפעות השליליות".

"להיות תוקפני כאשר אתה רעב עשוי להיות בעל יתרונות אבולוציוניים", אמרה ד"ר דברה סיפר, פרופסור במחלקה לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד. "בתקופות של מחסור במזון, האגרסיביות הזו עלולה לסייע לך לחפש חזק יותר אחרי מזון".