מתקשים לרדת במשקל? אולי זאת הסיבה
יותר ויותר מחקרים מצביעים על קשר מפתיע בין חיידקי המעי לירידה במשקל: הם משפיעים על תחושת השובע, חילוף החומרים, רמות הסוכר ואפילו בניית שריר. החדשות הטובות? אפשר לעזור להם לעזור לנו – דרך הצלחת. כך תעשו את זה

המיקרוביום האנושי - קהילה מורכבת של טריליוני חיידקים, פטריות ומיקרואורגניזמים החיים במעי האדם - התגלה לאחרונה כשחקן מפתח בבריאות שלנו. מחקרים מראים השפעה נרחבת של המיקרוביום על מחלות רבות, תסמונות רפואיות וגם - הנטייה לעודף משקל. אז איך הוא עוזר לנו?
- המיקרוביום גורם לנו להרגיש שבעים
כאשר אנחנו אוכלים בצורה המזינה את המיקרוביום, הוא משגשג ומפריש רכיבים קטנטנים הנקראים חומצות שומן קצרות שרשרת, או בשמן המדעי - בוטיראט, פרופיונאט ואצטט. אלה מגיעות למוח וגורמות להפרשה של הורמוני שובע. כך, אנשים עם מיקרוביום בריא נוטים לנשנש פחות ולא לסבול מתחושת רעב תמידית, וחשים שובע מספק. - המיקרוביום משנה את חילוף החומרים לצבירת פחות שומן
חומצות שומן קצרות השרשרת גורמות גם לשינוי במטבוליזם של האדם לכיוון הנוטה יותר לשריפת תאי שומן ופחות לצבירתם. הרכב מיקרוביום מוצלח גם משנה ביטוי גנים הקשורים ברקמת השומן וגם שם, מקטין את הצטברותם. - המיקרוביום מאזן את רמות הסוכר בדם
כחלק מפעולותיו של המיקרוביום התקין, הוא משפיע גם על הפרשת אינסולין ופפטיד דמוי גלוקגון 1 (GLP-1), המווסתים את רמת הסוכר בדם. אנשים עם מיקרוביום מגוון יותר נוטים להיות בעלי רגישות טובה יותר לאינסולין ובעלי סוכר מאוזן בדם. מחקר בבני אדם הראה כי אכילה התורמת לשגשוג המיקרוביום מובילה להגברה משמעותית של הרגישות הכללית לאינסולין. - המיקרוביום תורם לבניית מסת שריר
חיידקי המעי תורמים בכמה דרכים לבנייה ולחיזוק מסת השריר בגוף. מסת שריר שורפת קלוריות במנוחה ובכך תורמת לירידה במשקל. המיקרוביום גם עוזר בחיזוק ובניית מסת השריר בין אימונים, שיקום מהיר יותר מפציעות, ועזרה בחילוף החומרים במנוחה.
נעים להכיר, חיידקי המעיים | צילום: Troyan, shutterstock
איך נקבל את כל היתרונות הללו מהמיקרוביום שלנו?
מחקרים חוזרים ומראים כי עושר המגוון של המיקרוביום הוא שמביא לתוצאות הללו. עבודות חדשות מציגות בבירור כי אנשים שיש להם עושר חיידקי קטן מאופיינים בהשמנה כללית גבוהה יותר, אחוזי שומן גבוהים יותר ונטייה לעמידות לאינסולין.
ואיך נגיע למיקרוביום מגוון ועשיר? בעזרת התזונה שלנו. לתזונה תפקיד מרכזי בעיצוב המיקרוביום ובהשפעתו על המשקל. סקירה מדעית חדשה מפברואר 25, שאיגדה את המחקרים שנעשו בנושא המיקרוביום והשמנה, מחזקת את הטענה כי התערבויות המכוונות למיקרוביום אכן גורמת לירידה במשקל.
אז מה צריך לאכול?
ככל שהתזונה שלנו מגוונת, כך יהיה המיקרוביום שלנו יהיה מגוון. תפריט עשיר במאכלים שמקורם בצמחים יעשיר את חיידקי המעי הכי הרבה. ולא רק בפירות וירקות - גם קטניות, אגוזים ושקדים, דגנים, תבלינים - כל מה שהגיע מצמח מביא משהו לשגשוג המיקרוביום שלנו. לעומת זאת, תזונה עשירה במזונות מעובדים, סוכרים ושומנים רוויים יכולה לקדם את צמיחתם של חיידקים מעודדי דלקת שמפריעים למאמצי הירידה במשקל.

מה אפשר לעשות?
ההתאמה של העשרת התפריט צריכה להיות אישית ומותאמת לכם, אך אפשר להיעזר ברעיונות הבאים: להוסיף לצד כריך ירק כמו גמבה, בין הארוחות להוסיף חופן שקדים ופרי, בארוחת הצהריים להוסיף אנטיפסטי מכרוב וקישוא למשל ובארוחת הערב להוסיף ירק חדש לסלט כמו צנונית. כל הוספה של מאכל ממקור צמחי מומלצת למיקרוביום.
ולא רק למשקל
למיקרוביום קשרים רבים, ישירים ועקיפים על עודף משקל והשמנה. חיידקי המעי משפיעים על היווצרות רקמת השומן, קצב הירידה במשקל, תחושות רעב ושובע, איזון רמות הסוכר בדם והרגישות לאינסולין. חיידקי המעי נחקרים רבות גם בהקשר של מצבים פיזיולוגים אחרים כמו מחלות מעי, אלצהיימר, אוטיזם, רגישות ואלרגיות למזון, מחלות אוטואימוניות ועוד.
עם פרסום תוצאות המחקרים הללו נראה כי חיידקי המעי הם שחקן מפתח בבריאותנו וכי למידתם והבנת התמונה המורכבת שלהם יכולה לתרום לנו רבות בתחומי בריאות וחולי ובמצבי השמנה.
איילת גור אריה היא דיאטנית מיקרוביום M.Sc RD
ב-11.6.25 היא תרצה בכנס השנתי העשירי לתזונה, מאמץ גופני ואימון