קלה לעיכול ועשירה במגנזיום: כל יתרונות הבננה
הבננה היא לא רק "פצצת אנרגיה": היא קלה לעיכול, מקור טבעי מצוין לאשלגן ולמגנזיום ומעולה לספורטאים. הנה כמה יתרונות בולטים שחשוב להכיר

לפי משרד החקלאות, צריכת הבננות במדינת ישראל עומדת על כ-14 ק״ג לנפש בשנה - ואם זה לא התלהבות, אנחנו לא יודעים מה כן. בננה היא פרי פופולרי במיוחד לא רק בזכות ערכיה התזונתיים, אלא גם בזכות המרקם הרך שלה. יתרה מכך, פוטנציאל החנק הנמוך והשכיחות הנמוכה של הרגישות האלרגית הופכים אותה לנקודת ההתחלה הקלאסית כשרוצים לחשוף תינוקות לפירות, וגם לאופציה מעולה לקשישים.
אבל למה היא טובה לנו לבריאות והאם היא אכן עלולה לגרום לעצירות?
נשנוש מושלם לפני אימון
הבננה הישראלית הממוצעת מכילה כ-90 קלוריות. בשנות ה-90 יצא קמפיין לעידוד צריכת בננות אשר כלל את המיתוג המיתולוגי ׳פצצת אנרגיה צהובה׳. הבננה מכילה שילוב ייחודי של שלושה סוגי סוכר: גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז, מה שמעניק לה את היכולת לתת אנרגיה זמינה מבלי להכביד - והופך אותה לבחירה קלאסית עבור ספורטאים לפני אימון. מבחינת ערכים תזונתיים, נמצא כי בבננה בינונית יש כ-400 מ״ג אשלגן, כ-3 גרם סיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע לאורך זמן, ויטמינים כמו ויטמין B-6 וויטמין C ומינרלים כמו מגנזיום.

מקור טבעי מצוין לאשלגן ולמגנזיום
הבננה היא מקור טבעי מצוין לאשלגן ולמגנזיום - מינרלים הכרחיים לביצועי ספורט אופטימליים. האשלגן תומך בהולכה עצבית תקינה ומונע התכווצויות שרירים כואבות, בעוד המגנזיום ממלא תפקיד מפתח בייצור ATP (האנרגיה התאית) ובתהליכי התאוששות והרפיית השרירים. האנטיאוקסידנטים הייחודיים שבבננה, כולל דופמין וקטכינים, נלחמים בלחץ החמצוני הנוצר במהלך אימונים מאומצים, ובכך מפחיתים דלקות ומאיצים את ההחלמה״.
קלה לעיכול
הבננה היא פרי קל לעיכול, ובניגוד למיתוס - לא גורמת לעצירות. מקור המיתוס נשען כנראה על צריכה של בננות לא בשלות שקליפתן ירוקה, ואלו אכן עשויות לגרום לעצירות. ואם כבר מדברים על צבע הקליפה: הצבע ההתחלתי שלה הוא ירוק עשיר בכלורופיל, שמתבהר בהמשך לצהוב בעקבות תהליך פוטוסינתזה של הצמח. עם השינוי הצבע משתנה גם הרכב העמילן בפרי, הסוכרים הופכים לזמינים, והטעם - למתוק יותר.
בנוסף, לבננה יש עוד יתרון אחד מפתיע. במהלך הבשלתה היא פולטת את ההורמון הצמחי אתילן, מולקולה גזית שמזרזת הבשלה של פירות נוספים כמו אבוקדו ועגבניות. לכן, אם יש לכם אבוקדו קשה שתרצו לזרז את הבשלתו, אפשר לשים אותו בשקית נייר עם בננה - או לפחות יחד בקערה על השיש. רוצים להימנע מהבשלה מהירה? הפרידו ביניהם ואחסנו רחוק יחסית זה מזה.

איך לאכול אותה - ומה עוד אפשר לעשות עם בננה?
בננה היא פרי פשוט לאכילה - מקלפים אותה מבלי להסתבך או להתלכלך ובכך נגמר התהליך. עם זאת, כדאי להוסיף בצד כמה אגוזים או שקדים טבעיים, כדי למתן את עליית רמות הסוכר בדם. אפשר גם להקפיא את הבננה ולהשתמש בה להכנת שייקים וגלידות בריאות - המרקם של בננה קפואה טחונה הופך את השייק לסמודי סמיך ועשיר.
בננה מיובשת, עם זאת, פחות כדאי לאכול על בסיס יומי - מפני שבתהליך הייבוש מוסיפים לה סוכר, ובחלק מהמקרים גם מטגנים אותה. ריכוז הוויטמינים בבננה כזו נמוך מאוד, בעוד ריכוז הסוכרים גבוה במיוחד - אז אפשר לנשנש אותה מדי פעם, אבל לזכור שמדובר בממתק ולא במנת פרי.
ברפואה הסינית מתייחסים לבננה כבעלת אנרגיה לחה, ולכן לא מומלץ לאכול בננה סביב התקררות, נזלת, שיעול לח וסינוסיטיס. מלבד אכילה, בשנים האחרונות נפוץ השימוש בצדה הפנימי של קליפת הבננה ושפשופה לצורך הבהרת עור הפנים, הבהרת שיניים, הרגעת עקיצות יתושים וכדשן בגינה. על מרבית השימושים האלו לא נעשו מחקרים קליניים, אך השילוב בין חוות דעת חיוביות מצד משתמשים והעדר הסיכון בשימוש לא מעלה חשש.
אורטל ברובין-חן היא נטורופתית ומרצה במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט; לילך סרזו, נטורופתית מוסמכת ומנהלת הדרכה בחברת ecosupp