כבר יצא לי לשמוע על לא מעט אנשים שמנסים להפחית את צריכת המלח שלהם מסיבות בריאותיות, שמעדיפים לאכול מלפפונים בחומץ ומפסיקים לאכול את אלה שבמלח, בתקווה שכך יוכלו לעמוד במשימה טוב יותר. אולם, מבט חפוז ברכיבי המזון המצוינים על גבי האריזות מוכיח כי ההבדלים בין השניים זניחים.
מה מכיל כל סוג של מלפפון?
שימורי מלפפונים במלח מכילים: מלפפונים, מים, מלח, חומץ ותבלינים. ערכים תזונתיים ל-100 גרם: קלוריות 12, פחמימות 2 גר', חלבון 1 גר', שומן 0 גר', נתרן, 1000-1200 מ"ג.
לעומת זאת, שימורי מלפפונים בחומץ מכילים: מלפפונים, מים, מלח שולחן, סוכר לבן, חומץ, תבלינים. ערכים תזונתיים ל-100 גרם: קלוריות 18, פחמימות 3.5 גר' (מתוכם סוכרים 1.5 גרם= כשליש כפית), חלבון 1 גר', שומן 0 גר', נתרן 850 -750 מ"ג.
עכשיו להסבר – איזה מלפפון בריא יותר?
הערכים התזונתיים בתווית המזון מוצגים לפי סדר יורד מהרכיב הגבוה ביותר עד לרכיב הנמוך ביותר. כלומר - מוצר מזון המכיל מלח (נתרן) ברכיב השני, הוא בפירוש אינו מוצר בריא, וכפי שניתן לראות כשבוחנים את שני סוגי המלפפונים – מלח לא חסר בהם. מצד שני, גם המלפפון במלח וגם זה שבחומץ דלים מאוד בקלוריות ולכן בהחלט ניתן לצרוך מהם מדי פעם במסגרת תפריט הדיאטה. אגב, אם מחמיצים אותם לבד בבית ניתן להפחית במלח וכך לזכות גם בכמות נאה של חיידקים פרו-ביוטיים התורמים לבריאות. בכל מקרה – אין כל סיבה להעדיף דווקא מלפפון משומר מסוג כזה או אחר – הכל עניין של טעם.
נגה פרמסמן טל, היא דיאטנית קלינית של הכללית במחוז חיפה