למה עדיף לצרוך ויטמין C באופן טבעי?

מומלץ להגיע לצריכה היומית המומלצת של ויטמינים ומינרלים בראש ובראשונה מתזונה. במקרה של ויטמין C מדובר במשימה קלה ליישום כיוון שהוא נמצא בירקות ובפירות רבים.              

מחקרים מראים שהתועלות הבריאותיות של ויטמין C היא הגדולה ביותר כשהוא מגיע מתזונה ולא כשהוא נצרך כתוסף. ויטמין C משפר את ספיגת המינרלים השונים כמו ברזל, סידן ואבץ שמוצרי בשר וחלב מכילים ולכן שילובו כירק או פרי בארוחה מאוזנת מהווה יתרון. חשוב לדעת שוויטמין C הוא תרכובת לא יציבה ומתחמצנת במהירות ולכן עדיף לצרוך אותו בירקות ופירות טריים ככל הניתן.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

למה ויטמין C כל כך חיוני לנו?

ויטמין C הוא ויטמין חשוב לגוף בגלל שהגוף שלנו אינו אוגר ואינו מייצר אותו, ולכן, מאוד חשוב להכליל אותו בתזונה היומית שלנו. ויטמין C משתתף בכ-300 תהליכים ביולוגיים שונים בגוף, למשל:

  • ויטמין C נחשב לנוגד חמצון עוצמתי המסייע להילחם בנזקי רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאים בגוף ובכך עשוי לסייע במניעת מחלות רבות בהן מחלות לב, סרטן ובהאטת תהליכי הזדקנות.
  • ויטמין C מסייע לתפקוד תקין של מערכת החיסון, הוא חיוני לתפקוד התקין של כדוריות הדם הלבנות ונוטל חלק בתהליכי בקרת הדלקת בגוף.
  • ויטמין C נחוץ לבניית קולגן, שהינו חלבון חיוני ברקמות החיבור בגוף. יש לו תפקיד בשמירת בריאות העור, השיניים, החניכיים ודפנות כלי הדם, כמו כן יש לו תפקיד בהחלמת פציעות.
  • ויטמין C משפר ספיגה של ברזל ובכך מסייע במניעת אנמיה.

פירות קיץ (צילום: Alena Ozerova, shutterstock)
צילום: Alena Ozerova, shutterstock

האם ויטמין C מסייע להחלמה מקורונה?

לוויטמין C יכולת להפחית, בין היתר, דלקת ריאות ולהפחית את הנזק הריאתי במי שכבר חלה בדלקת ריאות. אולם, הקשר בין קורונה לתזונה ותוספי תזונה עדיין נמצא במחקר וטרם התקבלו הנחיות חד משמעיות לעניין נטילת תוספי ויטמין C.

אילו ירקות ופירות מכילים הכי הרבה ויטמין C?

בניגוד לירקות, שמהם מומלץ לצרוך כמה שיותר, בפירות יש גם סוכר ולכן יש למנן את צריכתם. ירקות עשירים בוויטמין C: פלפל אדום, צהוב וכתום, עגבנייה, כרוב , כרובית , ברוקולי, כרוב ניצנים וקולורבי. פירות  עשירים בוויטמין C: גויאבה, פירות הדר, קיווי, ליצ'י טרי, אננס טרי, מנגו, פפאיה, מלון, אבטיח, פירות יער ותות שדה.

חשוב לגוון בצבעי הפירות והירקות שאוכלים ולנסות ולהגיע ל-5 צבעים ביום, כיוון שכל צבע מעיד על נוכחות של פיטוכימיקלים שונים שהם חומרים החשובים לשמירה על הבריאות.

כמה פירות מומלץ לאכול ביום?

בקיץ צורכים יותר פירות, אך כדאי להכיר את כמויות הסוכר שהפירות מכילים. האם מותר לאכול פירות ללא הגבלה, או שכדאי להתחשב בכמויות הסוכר? אכילת כמות גדולה עלולה לגרום לעלייה חדה ברמת הטריגליצרידים (שומני הדם), ובנוסף, אכילה מוגזמת של פירות עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול כמו נפיחות וגזים.

חולי הסוכרת צריכים לשים לב עוד יותר לכמות הפירות שהם צורכים - מאחר והם מכילים פרוקטוז (סוכר הפירות)  שהוא חד-סוכר וספיגתו בגוף מהירה ותשפיע על רמות גבוהות של הסוכר בדם. לאוכלוסייה הבריאה מומלץ להוסיף 2-3 מנות פרי ביום (במקביל לירקות כמובן).

חשוב לדעת שמידת המתיקות של הפרי אינה מדד לרמת הסוכר שבו, כיוון שפירות מכילים גם חומצות שמטשטשות את הטעם המתוק. מה שמשפיע על רמות הסוכר הוא בעיקר כמות הפרי שנאכלת.

נארדין פראן דבאח, דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז צפון