mako
פרסומת

האם שמן קנולה בריא או מזיק?

הוא נגיש וזול יותר משמן הזית, נמצא כמעט בכל מטבח ושימושי בהמון מצבים - אבל האם שמן קנולה מועיל או מזיק לבריאות? באנו לעשות לכם סדר

רוני חסון
mako בריאות
פורסם:
שמן קנולה
מה אתם באמת יודעים על שמן קנולה? | צילום: New Africa, shutterstock
הקישור הועתק

שמן קנולה הוא מהשמנים הפופולריים והשימושיים ביותר, ואפשר למצוא אותו כמעט בכל מטבח. עם זאת, בשנים האחרונות המוניטין שלו מוטלים בספק, ומתנהל שיח ער סביב השאלה עד כמה הוא טוב לבריאות שלנו. מצד אחד, הרשת מלאה ב״מומחים״ מטעם עצמם שמזהירים מפניו; ומצד שני, התזונאים וארגוני הבריאות ממליצים עליו לשימוש במטבח. אז למי להאמין? באנו לעשות לכם סדר.

שמן עם גב מדעי חזק

שמן קנולה, לצד שמן הזית, נחשב לאחד מהשמנים המומלצים ביותר לבישול ולאפייה על ידי גופי בריאות בארץ ובעולם, כולל משרד הבריאות הישראלי. נכון, שמן הזית בכבישה קרה הוא ה״מלך״ של התזונה הים-תיכונית, ונמצא כבעל התועלת הבריאותית הגבוהה ביותר בזכות הרכב השומן שלו והרכיבים הייחודיים שהוא מכיל. עם זאת, הוא לא תמיד נגיש - אם בשל מחירו הגבוה ואם בשל קושי למצוא אותו באיכות טובה. כאן נכנס לתמונה שמן הקנולה: אופציה יומיומית, זמינה וזולה יותר, שגם לה יש גב מדעי חזק.

מחבת עם שמן, טיגון
סתם הוציאו לו שם רע. שמן קנולה | צילום: simon jhuan, Shutterstock

מדוע בכלל חשוב לבחור בשמנים מן הצומח?

בגלל השומן הרווי. מזונות כמו חמאה, מרגרינה או שמן קוקוס עשירים בשומן רווי - כזה שמעלה את רמות ה-LDL, הידוע כ״הכולסטרול הרע״, ובכך מגביר את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב. לעומת זאת, שמנים כמו קנולה וזית עשירים בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות ורב-בלתי-רוויות - שמסייעות לשמור על פרופיל שומנים בריא בדם, להפחית דלקתיות ולהאט תהליכים שמובילים לטרשת. סקירת-על עדכנית משנת 2024 הראתה כי שמנים אלו יכולים לתרום להפחתת רמות הכולסטרול בדם ולהאט את התקדמות הטרשת.

במילים אחרות: אין כל עדות לכך ששמן קנולה מזיק, ויש עדויות לכך שהוא דווקא יכול לתרום לבריאות הלב וכלי הדם. לפיכך, אם תחליפו מזונות עם הרבה שומן רוויי, כמו חמאה ומרגרינה, בשמנים צמחיים כמו קנולה או זית, תוכלו לתרום לבריאות הלב שלכם ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

פרסומת

אז למה יש מי שחוששים משמן קנולה?

החשש נובע בעיקר מתהליך הייצור: שמן קנולה עובר תהליך זיקוק, בדרך כלל תוך שימוש בממיסים, מה שנשמע תעשייתי ולא טבעי. בפועל, אלה תהליכים מקובלים לייצור שמנים צמחיים כבר קרוב ל-100 שנה, שמבטיחים שהשמן יהיה יציב ובטוח. חשוב לדעת שגם המחקרים שמצאו יתרונות בריאותיים בצריכת שמן קנולה מתבססים בדרך כלל על שמן קנולה רגיל, שעבר את תהליכי הייצור האלו בדיוק.

שמן זית
שמן זית אמנם עדיף - אבל גם שמן קנולה הוא אופציה מעולה | צילום: DUSAN ZIDAR, Shutterstock

ואיך כל זה משתלב בתזונה היומית?

פרסומת

המפתח הוא לא רק איזה שמן בוחרים - אלא גם כמה משתמשים בו. ההמלצה הכללית היא להמעיט בכמות השמן, ובמיוחד בטיגון. במקום זאת, כדאי להעדיף מזונות שלמים שמכילים שומן בריא באופן טבעי, כמו אגוזים, אבוקדו וטחינה. בנוסף לשומן בלתי רוויי, מזונות אלה מכילים גם סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.

שמן, גם כשהוא איכותי, הוא רק תוספת קטנה בתזונה שלנו, וכדאי להתייחס אליו כמו אל תבלין. התמונה הגדולה נקבעת בעיקר על ידי הרגלי התזונה היומיומיים: דגש על ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים, ואיזון נכון בין כל רכיבי התזונה. בתוך התמונה הזו, שמן קנולה בהחלט יכול לתפוס את מקומו.

רוני חסון היא תזונאית ומנכ״לית ארגון רופאים לתזונה