מתוק פי 200 מסוכר רגיל, בריא ובלי קלוריות: הכירו את המונק פרוט
מונק פרוט, הידוע גם כ"פרי הנזירים", הפך בשנים האחרונות לאחד הממתיקים הטבעיים המובילים בעולם. הוא מתוק פי מאות מסוכר רגיל, נטול קלוריות ואינו מעלה את רמות הסוכר בדם - מה שהופך אותו לאידיאלי עבור סוכרתיים, נשים הרות וילדים. מחקרים מראים כי מעבר למתיקות הנקייה שלו, הוא גם מסייע לתחושת שובע ממושכת ומספק חלופה בריאה למי שמחפש מתוק - בלי רגשות אשם

אם אתם מחפשים ממתיק טבעי שבאמת יעשה את העבודה בלי להרים לכם את הסוכר ובלי טעם לוואי - כדאי שתכירו את מונק פרוט, פרי הנזירים. הוא מתוק פי מאות מסוכר רגיל, נטול קלוריות, מאושר גם לילדים, נשים הרות וסוכרתיים - ולא סתם הפך לאחרונה למלך הטרנדים הבריאים שמצדיק את ההייפ סביבו.
אז איך יכול להיות שפרי כל כך מתוק לא מעלה סוכר?
התשובה טמונה בחומר פעיל טבעי ועוצמתי בשם מוֹגְרוֹסָייד V (Mogroside V) - נוגד חמצון טבעי שמקנה לפרי את מתיקותו, אך אינו מתפקד כמו סוכר. למרות שהוא בנוי ממולקולות הכוללות סוכרים (בעיקר גלוקוז), הם לא משתחררים בגוף. המוגרסואיד הוא מולקולה גדולה ויציבה, והקשרים הכימיים שבה לא מתפרקים במערכת העיכול. הגוף שלנו פשוט לא מצליח "לגשת" לסוכר שבתוכה - ולכן היא עוברת דרך מערכת העיכול כמעט מבלי להיספג, מבלי לגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם או לאינסולין.
מחקרים מצביעים על כך שרק כמויות זעירות ממנו נספגות ומטבוליזם שלו מוביל ליצירת מוגרול (mogrol), שהוא המטבוליט הסופי. במילים אחרות ופשוטות יותר: רק כמות ממש קטנה מהמולקולה מתפרקת, וגם החלק הקטן הזה לא משחרר גלוקוז, אלא הופך לחומר בשם מוֹגרוֹל (mogrol) - שהוא תוצר סופי לא מזיק, שאינו מעלה סוכר.
במחקר מ-2021, נמצא כי כל סוגי המוגרסואידים שנבדקו במחקר -כולל מוגרסואיד V- עוברים פירוק לחומר סופי משותף בשם מוֹגרוֹל (mogrol), אך אין ספיגה של גלוקוז לדם, משום שהגלוקוזים נשארים "כלואים" במבנה הכימי או מפורקים לחלקים שאינם נספגים. זה הופך אותו לממתיק אידיאלי שאושר על ידי ה- FDA עבור סוכרתיים, נשים הרות וילדים.

מתיקות חזקה
אחד הדברים המדהימים בפרי הנזירים הוא הפער בין מה שהחושים שלנו חווים לבין מה שהגוף באמת מקבל - למרות הפירוק החלקי, המוגְרוֹסָייד V מעניק תחושת מתיקות חזקה בלשון, פי 150–250 מסוכר רגיל, מבלי להשפיע משמעותית על רמות הסוכר בדם או על הפרשת אינסולין. המתיקות הזו מורגשת מיידית בלשון, כי המוגרסואיד נקשר לקולטני הטעם שמזהים מתוק (sweet taste receptors -T1R2/T1R3). הקולטים האלה לא יודעים להבחין אם מדובר בסוכר "אמיתי" או במולקולה אחרת - העיקר שהיא מפעילה אותם.
יותיר אתכם שבעים יותר במהלך היום
מעבר לכך שמונק פרוט אינו מעלה את רמות הסוכר בדם, יש לו השפעה חיובית גם על תחושבת השובע והחשקים לאורך היום. מחקר שפורסם ב־2022, מצא כי צריכת יוגורט שהומתק במונק פרוט הפחיתה משמעותית את תחושת הרעב בהשוואה ליוגורט שהומתק בסוכר רגיל. המשתתפים דיווחו על תחושת שובע ממושכת יותר לאחר צריכת היוגורט עם מונק פרוט.
הסבר אפשרי לכך הוא שמונק פרוט, שאינו גורם לעליות חדות ברמות הסוכר והאינסולין, מסייע לשמור על יציבות אנרגטית, מה שמפחית את הצורך בנשנושים בין הארוחות. בניגוד לסוכר רגיל, שמוביל ל"צניחת סוכר" ולתחושת רעב מחודשת, מונק פרוט תורם לתחושת שובע מתמשכת.

השוואה בין מונק פרוט לבין ממתיק פופולרי אחר - אילולוז:
מונק פרוט (Monk Fruit):
- מקור: טבעי לחלוטין – מופק ישירות מפרי הנזירים.
- תהליך ייצור: מיצוי ישיר מהפרי, ללא שינוי כימי.
- השפעה על רמות הסוכר: אינו מעלה את רמות הסוכר בדם.
- קלוריות: 0 קלוריות.
- טעם לוואי: ללא טעם לוואי – מתיקות נקייה.
- נוגדי חמצון: עשיר בנוגדי חמצון טבעיים.
- זמינות: נפוץ במוצרים טבעיים ובחנויות בריאות.
אילולוז (Allulose) :
- מקור: מופק ממקורות טבעיים (למשל תירס), אך עובר תהליך תעשייתי.
- תהליך ייצור: שינוי אנזימטי של מולקולת סוכר – נחשב חצי-סינתטי.
- השפעה על רמות הסוכר: כמעט ואינו מעלה סוכר בדם.
- קלוריות: כ-0.2 קלוריות לגרם.
- טעם לוואי: דומה מאוד לסוכר – לרוב ללא טעם לוואי.
- נוגדי חמצון: פחות מחקרים זמינים בנושא.
- זמינות: פחות נפוץ ממונק פרוט, לעיתים יקר יותר.
למרות ששניהם נחשבים ממתיקים "בריאים", מונק פרוט הוא הטבעי באמת - בעוד אילולוז מופק בתהליך שמסווג אותו כחצי-תעשייתי. לכן, מי שמעדיף ממתיקים טבעיים לגמרי - מונק פרוט הוא הבחירה המועדפת.
הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב