mako
פרסומת

מאצ׳ה: למה טבעונים וצמחונים צריכים להיזהר מהסופר-פוד הירוק?

היא מפוצצת בנוגדי חימצון ובחומרים התומכים במערכת החיסון, בעיכול ובכלי הדם. ובכל זאת, כדאי לשים לב איך ומתי אתם שותים את המאצ׳ה שלכם - במיוחד אם אתם צמחונים או טבעונים

לינור גור אריה
mako בריאות
פורסם: | עודכן:
אישה שותה תה מאצ׳ה
ידעתם שבמאצ'ה יש חסרון? | צילום: franz12, shutterstock
הקישור הועתק

אבקת המאצ׳ה כבשה את העולם בשנים האחרונות - ולא רק בזכות הצבע המרשים והטעם המיוחד שלה. שיטת הגידול הספציפית של תה המאצ׳ה מאפשרת לו ליהנות מיתרונות בריאותיים מרוכזים יותר, מה שהופך אותו לאחד הטרנדים התזונתיים הכי מעניינים שקורים כיום. אז למה מאצ׳ה זה כל כך בריא? ומי דווקא צריכים להיזהר בצריכתה?

הסוד: גידול בצֵל

מאצ׳ה היא תה ירוק יפני הגדל בצל ונטחן לאבקה בצבע ירוק עז. שיטת הגידול בצל מאפשרת לעלי התה לפתח רמות גבוהות יותר של כלורופיל, חומצת האמינו תיאנין ונוגדי חמצון עוצמתיים - מה שהופך את המאצ׳ה לאחת מצורות התה האיכותיות, המרוכזות והעשירות ביותר. התוצאה היא משקה בעל טעם עמוק, מרקם חלק ויתרונות בריאותיים מגוונים.

המאצ׳ה עשירה בקטכינים - נוגדי חמצון עוצמתיים שעוזרים להגן על הגוף מנזקי חמצון, להפחית תהליכי דלקת ולשמור על תאים מפני הזדקנות מוקדמת. הקטכין הבולט ביותר, EGCG, נחקר רבות בהקשר של הגנה על הלב, שיפור פרופיל השומנים בדם, איזון רמות סוכר ואפילו האטת התפתחותם של תהליכים סרטניים מסוימים.

מאצ׳ה קרה
מאצ׳ה קרה | צילום: BongkarnGraphic, shutterstock

בנוסף, המאצ׳ה מכילה ויטמין C, כלורופיל, חומצות פנוליות ורוטין - כולם חומרים התומכים במערכת החיסון, בכלי הדם ובמערכת המטבולית. השילוב הייחודי של קפאין ותיאנין מעניק ערנות ואנרגיה, לצד תחושת רוגע וצלילות מחשבתית - ללא תחושת ה״קפיצה״ והעצבנות שלעיתים מתקבלת מקפה. מחקרים מצביעים גם על פוטנציאל לשיפור הרגישות לאינסולין ולהפחתת עליות חדות של סוכר בדם אחרי ארוחות.

למה טבעונים וצמחונים צריכים להיזהר בצריכת המאצ׳ה?

לצד יתרונותיה הרבים, חשוב לדעת שהמאצ׳ה עלולה להפחית את ספיגת הברזל מהצומח - לעיתים בעד כ-50% - בשל תכולה גבוהה של פוליפנולים (ובעיקר קטכינים וטאנינים) הנקשרים לברזל ומונעים את ספיגתו. ההשפעה הזו פחות מורגשת בברזל שמגיע ממזון מהחי, כמו בשר והודו. לכן לטבעונים, צמחונים או אנשים עם חוסר בברזל כדאי ליישם כמה כללים פשוטים:

פרסומת
  1. הימנעו משתיית מאצ’ה בסמוך לארוחות עשירות בברזל מהצומח, כמו עדשים, עלים ירוקים, טופו או קטניות.
  2. השאירו מרווח של שעתיים לפחות בין שתיית מאצ׳ה לבין צריכת תוספי ברזל.
  3. כאשר אוכלים מזונות עשירים בברזל, שלבו אותם עם מקורות לוויטמין C – למשל סלט עדשים עם פלפל אדום, טופו עם ברוקולי או שקשוקה עם עגבניות – כדי לשפר את הספיגה בגוף.
  4. העדיפו לשתות מאצ’ה בגרסה נקייה, בלי סירופים מתוקים או קצפת, כדי לשמור על הערך הבריאותי.

לינור גור אריה היא דיאטנית קלינית של כללית במחוז דן – פ"ת