ג'ינג'ר: התבלין שמסייע באיזון רמות הסוכר
לא רק תוספת לתה או למרק – מחקרים עדכניים מראים כי הצמח הוותיק מהרפואה המסורתית יכול לסייע בהורדת רמות הסוכר בצום ובאיזון הסוכר לאורך זמן, להפחית דלקות כרוניות, לחזק את מערכת החיסון ואפילו להקל בחילות בהיריון

ג'ינג'ר הוא אחד התבלינים המוכרים והאהובים בעולם, שמופיע כבר מאות שנים ברפואה המסורתית. בשנים האחרונות הולכים ומצטברים מחקרים שמנסים לבדוק בצורה מדעית מה באמת ההשפעה של הצמח על הגוף. סקירה חדשה שסיכמה סדרה של מחקרים איכותיים מצביעה על כך שג'ינג'ר עשוי להיות הרבה יותר מסתם תוספת טעימה לתה או למרק – הוא עשוי לעזור גם באיזון רמות הסוכר בדם, בהפחתת דלקת ואף בהקלת בחילות
אחד הממצאים הבולטים ביותר בסקירה היה ההשפעה על רמות הסוכר. אנשים שצרכו באופן קבוע בין גרם אחד לשלושה גרם של ג'ינג'ר ביום –אם בצורת שורש טרי, אבקה או כמוסה – הראו ירידה ניכרת ברמות הסוכר בצום וגם במדד חשוב שנקרא "המוגלובין מסוכרר", שמצביע על איזון הסוכר לאורך זמן. המשמעות היא שג'ינג'ר יכול לשמש כתוספת טבעית שיכולה להקל התמודדות עם סוכרת, בייחוד לצד טיפול תרופתי ותזונה מתאימה.
מעבר לאיזון סוכר, נמצא כי לג'ינג'ר יש יכולת להפחית תהליכים דלקתיים. דלקת היא תגובה טבעית של הגוף, אבל כשהיא נמשכת לאורך זמן היא עלולה להזיק ולגרום למחלות כרוניות. המחקרים הראו שצריכת ג'ינג'ר הפחיתה סמנים שמעידים על נוכחות דלקת בגוף. עבור אנשים הסובלים מבעיות כמו דלקת מפרקים או מחלות מטבוליות, זה יכול להיות יתרון נוסף.

עוד תחום שבו לג'ינג'ר יש יתרון הוא יכולתו לפעול כנוגד חמצון. המשמעות היא שהוא מסייע להגן על התאים מפני "בלאי" שמתרחש בעקבות חשיפה לרעלנים, מתח או תזונה לא מאוזנת. בכך הוא עשוי לתרום לשמירה כללית על בריאות הלב, כלי הדם ומערכת החיסון.
נושא נוסף שנבדק במחקרים הוא ההשפעה על בחילות בהיריון – תופעה נפוצה ולא נעימה. התוצאות הראו שג'ינג'ר הפחית בצורה משמעותית את תחושת הבחילה אצל נשים בהיריון, אם כי לא נמצא שהוא משפיע בצורה ברורה על הקאות. לכן הוא נחשב לאפשרות טבעית ובטוחה יחסית להתמודדות עם בחילות בתחילת ההיריון.

לצד כל היתרונות, חשוב לזכור: למרות שזהו תוסף טבעי ובטוח יחסית, עדיין אין קונצנזוס מלא לגבי המינון המדויק, משך השימוש וההשפעות בטווח הארוך. המחקרים אמנם מעודדים, אבל הם שונים זה מזה בשיטות ובכמויות שנבדקו. החוקרים מדגישים כי דרושים ניסויים גדולים ואיכותיים יותר כדי לתת תשובות חד-משמעיות.
לימור מרדי טילבור היא דיאטנית קלינית, מנהלת המחלקה לתזונה באסותא מרכזים רפואיים .
.