מחקר: ירקות מצליבים מפחיתים את הסיכון לסרטן המעי הגס
מחקר מקיף מסין מגלה כי צריכה יום-יומית של ירקות מצליבים – בהם ברוקולי, כרוב וכרובית – מפחיתה בכ-20 אחוז את הסיכון לסרטן המעי הגס. ומה הכמות המומלצת?

סרטן המעי הגס נמנה עם סוגי הסרטן הנפוצים והקטלניים ביותר בעולם. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2024 בלבד אובחנו בישראל כ-3,100 נשים וגברים במחלה, וכ-1,200 מתו ממנה - יותר משלושה בני אדם בכל יום. זהו גורם התמותה השני מסרטן, אחרי סרטן הריאה. בשנים האחרונות נרשמת גם עלייה גלובלית מדאיגה במספר המקרים בקרב צעירים, תופעה שמטרידה חוקרים ורופאים כאחד.
ברקע ממצאים אלו, מחקר מקיף חדש מסין שהתפרסם החודש בכתב העת המדעי BMC Gastroenterology מציע נקודת אור: אכילה יום-יומית של ירקות מצליבים - בהם ברוקולי, כרוב, כרובית ונבטים - נקשרה בירידה משמעותית בסיכון למחלה.
במחקר נותחו נתונים מ-17 מחקרים בינלאומיים שכללו יותר מ-639 אלף משתתפים וכ-97 אלף חולים. החוקרים מצאו כי צריכה קבועה של ירקות מצליבים הפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס בכ-20%. אפילו כמויות קטנות יחסית - כ-20 גרם ביום, כלומר - כמה פרחי ברוקולי או כף סלט כרוב - היו קשורות להפחתה ניכרת בסיכון. הצריכה האופטימלית נמצאה בטווח של 60-40 גרם ביום בלבד, בערך חצי כוס ירקות מבושלים.
הירקות המצליבים עשירים בחומרים טבעיים ייחודיים, ביניהם סולפוראפאן ואינדול-3-קרבינול. מחקרים מצאו כי חומרים אלו קשורים לנטרול רעלנים ולעיכוב תהליכים סרטניים. החוקרים מסבירים שההשפעה מתחילה כבר בשלב החיתוך או הלעיסה: אז משתחררים החומרים הפעילים, שפועלים כמעט כמו צוות ניקיון פנימי של הגוף - מנטרלים רעלנים, מעודדים תאים פגומים להפסיק להתחלק ואף מפעילים מנגנון טבעי שבו תא בעייתי "מתפרק" כדי שלא יתפתח לגידול סרטני. זו אחת הסיבות לכך שהירקות המצליבים זוכים לתשומת לב מיוחדת בקהילת המדע, ונבדקים כיום גם בהקשרים רחבים יותר, כגון מחלות דלקתיות ומחלות הקשורות למערכת החיסון.

בלי מאמץ קולינרי
התזונאית הקלינית מאיה אייזיק-רייס מוסיפה: "אלה ירקות זמינים ונגישים, הם נמצאים בכל סופר ואינם יקרים, וגם לא נדרש מאמץ קולינרי משמעותי כדי ליהנות מהם. מספיק להוסיף פרחי ברוקולי לאורז, לאדות כרובית ולתבל בשמן זית, לחתוך סלט כרוב כתוספת (אפשר אפילו להתסיס בצנצנת וכך לזכות גם באוכל פרוביוטי ופרהביוטי) או לטחון את הירקות המצליבים למרק. הבחירות הקטנות שאנחנו עושים ביום-יום מצטברות ויוצרות שינוי גדול בבריאות שלנו. לא צריך משמעת ברזל או מהפכים דרמטיים, לפעמים זה פשוט להוסיף עוד ירק לצלחת וזה עושה את ההבדל. בעיניי, הידיעה שהאוכל שאנחנו בוחרים יכול ממש להפחית סיכון למחלות, לשפר לנו את מצב הרוח ולהעניק לנו יותר חיות ואנרגיה - היא מסר מעורר השראה, תקווה וכוח".
עם זאת, היא מוסיפה, חשוב לזכור כי אצל חלק מהאנשים, אכילה מרובה של ירקות מצליבים עלולה לגרום לתחושת נפיחות או לגזים. בישול עדין (כמו אידוי או אפייה), או אכילתם בתצורתם המותססת - עוזרים להפוך אותם לקלים יותר לעיכול, ושמירה על גיוון וכמות מאוזנת תאפשר ליהנות מהם ללא אי-נוחות. בנוסף, עבור אנשים בעלי רגישות בבלוטת התריס ואנשים אשר אינם צורכים מספיק יוד בתזונה, צריכה מרובה של ירקות מצליבים עלולה להקטין אף יותר את קליטת היוד בגוף ואולי גם לשבש את פעילות הבלוטה. עבור אנשים אלו מומלץ להיוועץ עם תזונאית קלינית כדי שתתאים את כלל התזונה למצב הבריאותי".

רק אל תשכחו להיבדק
לצד המחקר החדש על הקשר בין תזונה לסרטן, שחר עבוד, מנכ״ל עמותת "צו מניעה והתמודדות עם סרטן המעי הגס", שמתמודד בעצמו כבר ארבע שנים עם המחלה, מדגיש את חשיבות הגילוי המוקדם: ״לצערי, אני פוגש יותר ויותר חולים וגם יותר נפטרים. מגמת התחלואה בסרטן המעי הגס בקרב צעירים מתחת לגיל 50 ואף 45 היא מגמה של עלייה. משהו בחיים המודרניים - הלחץ, התזונה, אורח החיים - גורם לאנשים לחלות, ולחלות בגילים מוקדמים".

לכן חשוב להכיר את התסמינים: דם גלוי או סמוי בצואה, שינויים משמעותיים ומתמשכים בהרגלי היציאות, כאבי בטן מתמשכים, ירידה לא רצונית במשקל או אנמיה שמתגלה בבדיקות דם. כל אלה מחייבים פנייה דחופה לרופא, כי בניגוד למחלות אחרות, את הסרטן הזה ניתן בקלות למנוע - או לכל הפחות, למזער באופן משמעותי נזקים באמצעות גילוי מוקדם. "לסרטן המעי הגס יש קשר ברור לרכיבי תזונה, ולכן כל מחקר שמראה שפעולה פשוטה כמו אכילת ירקות מצליבים עשויה להרחיק את הסיכון למחלה - הוא כלי חשוב", הוא מסכם, "בדיוק כמו שאנחנו חוגרים את הילד בכיסא בטיחות בכל נסיעה, כך גם כאן - צעדים קטנים יכולים להציל חיים ואנחנו מוכרחים להתעקש עליהם. אז בשביל העתיד שלכם מחר - תאכלו ברוקולי היום".