מה באמת הרג את שרית פפטא? תחקיר מגזין מאקו שפורסם אמש מעלה סימני שאלה רבים בנוגע לנסיבת מותה של הצעירה הישראלית בהודו לפני שנה בדיוק. האדם היחיד שהיה איתה בחדר המלון שבו התמוטטה, בן זוגה נ', ניתק מגע ממשפחתה וסירב להשיב לשאלות מגזין מאקו בנושא.

בתחילה דווח בתקשורת הישראלית כי פפטא בת ה-23 נחנקה למוות בגלל מנת פסטה שאכלה, אבל כפי שנחשף בתחקיר, הדו"ח המסכם את נתיחת הגופה שבוצעה בהודו שולל את הימצאותו של גוף זר כלשהו בדרכי הנשימה (גרון, קנה וסימפונות). לאור הממצאים אמר למגזין מאקו אבנר רוזנגרטן, קצין בכיר לשעבר במשטרת ישראל ששירת כ-20 שנה כקצין במעבדה לזיהוי פלילי ועומד כיום בראש המכון למדע פורנזי: "שרית לא מתה מחנק פנימי, כלומר לא מאוכל שחסם לה את דרכי הנשימה. אני מעריך שהיא מתה מחנק חיצוני וייתכן שזה מקרה הריגה. הייתי ממליץ למשפחה לשקול להוציא את גופתה מהקבר ולבצע נתיחה חוזרת במכון לרפואה משפטית".

בעקבות הדברים ביקש מגזין מאקו מפרופ' יהודה היס, מומחה ברפואה משפטית ומנהל המחלקה לרפואה משפטית בחברת "פורום רופאים", את חוות דעתו על דו"ח נתיחת הגופה. פרופ' היס מדגיש כי לא ניתן להגיע למסקנות סופיות בנוגע לנסיבות המוות בשל היעדרו של דו"ח טוקסיקולוגי (בדיקת רעלים) משלים, אבל קובע כי הנזקים בגופה אופייניים למקרי מוות מתשניק (חנק).

ההורים (צילום: עופר חן)
"רק האמת תביא לנו את השקט". אירית וחיים פפטא | צילום: עופר חן


בנתיחה לא התגלו סימני חבלה חיצוניים, אולם פרופ' היס מסביר שניתן לגרום לחנק קטלני בלי להותיר סימנים כאלה על ידי חסימת דרכי נשימה בחפץ רך שאינו מותיר סימני הטבעה או הפעלת לחץ על הצוואר דרך מעטה גמיש (כמו בד) שמונע היווצרות סימנים על פני העור. התנגדות אקטיבית של הקורבן גורמת בדרך כלל ליצירת סימני חבלה באף, בשפתיים או בצוואר, ולדברי פרופ' היס, תשניק ללא היווצרות סימני חבלה כאלה מופיע בדרך כלל בתינוקות, קשישים, תשושים, תחת השפעת תרופות, סמים ואלכוהול – בכל אלה אין התנגדות אקטיבית של הקורבן.

"היעדר מנגנון אחר ליצירת תשניק במנוחה, כמו שאיפת גוף זר לדרכי הנשימה והיעדר סיבת מוות פתאומית אחרת באישה צעירה וללא סימני מחלה בנתיחה, מתיישבים עם אפשרות של תשניק מחסימת דרכי נשימה חיצוניים ו/או לחץ על הצוואר", קובע היס בחוות הדעת שהגיש למגזין מאקו. עם זאת הוא מסייג כי היעדר תוצאות בדיקה טוקסיקולוגית אינו מאפשר קביעה חד משמעית של סיבת המוות. הדו"ח הטוקסיקולוגי הגיע לאחרונה לידי פרקליטות המדינה אך לא הועבר לידי המשפחה.

אביה של שרית, חיים פפטא, אמר אמש למגזין מאקו כי הוא לא שולל את האפשרות של נתיחה חוזרת: "אם אחרי שנקבל את הדו"ח הכימי ובתום חקירת המשטרה והפרקליטות לא נקבל תשובות חד משמעיות מה גרם למותה של שרית, אשקול ברצינות להוציא את גופתה מהקבר ולבצע נתיחה במכון לרפואה משפטית באבו כביר. הנשמה של בתי לא נחה. אין לה מנוחה. רק האמת תביא לה ולנו את השקט".