שתייה של טיפות בודדות מתרכובת כימית פשוטה מבטיחה מזור לכמה מהתסמונות והמחלות הנפוצות בעולם: מאוטיזם ועד סרטן, מאיידס ועד אלצהיימר, מטרשת נפוצה ועד מלריה. שיקוי הפלא המדובר הוצג לראשונה בשנת 2006 בספר בשם "התמיסה המינרלית המופלאה של המאה ה-21", ושם גם ניתן לו שמו: MMS, ראשי תיבות של Miracle Mineral Solution. מי שכתב את הספר המדובר והגה את "תמיסת הפלא" הוא הסיינטולוג לשעבר ג'ים האמבל, אדם שמעולם לא עסק ברפואה; התמיסה היא כלורין דאוקסיד. כדי להבין מה מדובר, מספיק להציץ בהצהרה החריפה שהשמיע בנושא מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA): "צרכני MMS שותים אקונומיקה".

לבליעת MMS, או לצורך העניין אקונומיקה, אין כל יתרונות רפואיים מוכחים. למעשה היא מסבה נזקים גופניים, מה שגרם ל-FDA להזהיר את הציבור מפני השימוש ב-MMS כבר בשנת 2010. אלא שהחומר עדיין נמכר במדינות רבות בעולם וגם בישראל - ומאז התפרצות הקורונה נעשה פופולרי מאי פעם, בעקבות הבטחות של משווקיו לרפא את הנגיף ואף "להוציא את חיסון הקורונה" מגופם של המתחסנים.

View this post on Instagram

A post shared by Anna Johansson (@astroaxaca)

לפני כשלוש שנים נסחפה קבוצה מצומצמת של ישראלים אחר ההבטחה של ה-MMS לריפוי אוטיזם. התקשורת טיפלה בסיפור, הרוכשים הבינו מהר מאוד שהלכו שולל, אלא שבמקום להיעלם, החומר עשה קאמבק תחת המיתוג החדש של מרפא לקורונה ולחיסוניה. באתרי אינטרנט, בלוגים וקבוצות טלגרם צמח שוק שחור של סחר ב-MMS; מאות סוחרים, משווקים ומרפאים מטעם עצמם מהללים את החומר וממליצים על השימוש בו, בין אם מפני שהסכנות אינן מוכרות להם או שהם אינם מאמינים לאזהרות.

הגל השני של ה-MMS בישראל החל בקיץ 2020, כשחוקר גרמני בשם אנדראס קלקר, שהציג את עצמו כרופא, הוציא לאור את הספר "ביי ביי קוביד". גרסאות מודפסות ודיגיטליות של הספר עשו עלייה כשהמדינה נחנקה בסגרי הקורונה; מתנגדי חיסונים עטו עליו והחלו להפיץ את התורה ואת החומר, למרות שכבר בשנת 2015 דווח בתוכנית תחקירים בטלוויזיה האירית שקלקר אינו רופא וכי רכש את רישיון הרפואה שלו באינטרנט. בשנים האחרונות נעצר קלקר מספר פעמים בחשד לפשעים נגד בריאות הציבור ובשנת 2021 פורסם כי נחקר לאחר מותם של ילד בן 5 וגבר בן 50 שלגמו בהמלצתו MMS. כל זה לא הרתיע את נושאי בשורת ה-MMS בעולם ובישראל.

בארה"ב דווח לפני כשנתיים על שבעה מקרי מוות כתוצאה משימוש ב-MMS. בישראל לא ידוע על מקרים דומים, אבל ייתכן שזה פשוט מפני שאין מי שיבדוק. ב-2019, כשנחשפה קבוצת הפייסבוק שקידמה את ה-MMS כתרופה לאוטיזם, תלונה על מפעיליה הוגשה למשרד הבריאות ולמשטרת ישראל. בפרסומים על הקבוצה נמסר אז ממשרד הבריאות כי "הנושא הועבר לוועדה להטעיית הציבור שתוציא הנחיה קונקרטית נגד התנועה". במילים אחרות, הגוף שאחראי על בריאות הציבור בישראל התמקד בהטעיה והתעלם מהחומר. למעשה, רק בעקבות פנייתנו במסגרת כתבה זו הוציא המשרד אזהרה ראשונה מפני שימוש ב-MMS; בארה"ב, נזכיר, זה קרה כבר לפני 12 שנה.

החומר הזה לא יכול לנקות את הגוף

בטקסטים שכתב ג'ים האמבל הוא מספר שרקח לראשונה MMS כשנתקל בחולי מלריה במהלך מסע בג'ונגלים של אפריקה. לטענתו, כשנתן להם את החומר הם נרפאו לחלוטין. לאחר שכתב את "התמיסה המינרלית המופלאה של המאה ה-21" הקים האמבל את "כנסיית הבריאות והריפוי בראשית השנייה", שמטרתה המוצהרת הייתה לשווק באופן גלובלי את התרכובת באמצעי התקשורת, בביקורים בבתים וברשתות החברתיות. למרות האמונה הגדולה של חברי הכנסייה בהצלחת חומר הפלא, עד מהרה פורסמו ברחבי העולם תחקירים על התרכובת ועל הכנסייה, שזכתה לכינויים "כנסיית האקונומיקה" ו"כת האקונומיקה". באפריל 2020 הורה לה שופט פדרלי בפלורידה להפסיק למכור MMS בארה"ב בטענה שהמוצר סומן כתרופה שלא כחוק.

אקונומיקה (צילום: ד"ר אופיר לבון)
צילום: ד"ר אופיר לבון

הטוקסיקולוג ד"ר אופיר לבון: "למי שמקפיד לקחת טיפות בודדות תהיה צריבה ברירית, בלוע או בדרכי העיכול. מי שלוקח יותר, אולי כדי לחזק את ה'טיפול', יכול להגיע לנזק חמור ולסכנת חיים"

הרקע לאזהרה שפרסם ה-FDA עוד ב-2010 היה דיווחים רבים על אנשים שנפגעו בעקבות שתיית התמיסה. בין היתר תוארו תופעות של בחילות קשות, הקאות, שלשולים, כאבי ראש, לחץ דם נמוך ומסכן חיים ואי ספיקת כבד חריפה. באוגוסט 2019 פרסם ה-FDA אזהרה נוספת מפני בליעת החומר, ואזהרות דומות פורסמו גם בקנדה ובמספר מדינות באירופה.

בישראל יש כיום מי שמקדם ומוכר MMS באופן גלוי, בשמו האמיתי, בפרסומים ברשתות החברתיות. פנינו לאחדים מהם ושמענו גרסאות שונות של המשפט "אני לא מפר חוק". זה לא נכון – בארץ אסור על פי חוק לייחס סגולות רפואיות לחומר שלא קיבל את האישור הרפואי המתאים – אבל שמענו גם ש"זה לא מזיק", ובהחלט ייתכן שהאנשים הללו פשוט אינם מודעים לסכנות. הרי משרד הבריאות לא יידע את הציבור לגביהן עד עכשיו.

"חברים! המלאי הנוכחי של MMS נגמר! פאקינג 40 חבילות נשלחו ונמסרו לאנשים שבאו לאסוף. אתם קולטים מה קרה כאן בכמה ימים? כל מי שרכש MMS נכנס לקבוצה פרטית שלי, של עדויות לריפוי בזמן שימוש". כך כותבת אילין ברון הנדין בקבוצת הטלגרם שבה היא משווקת MMS. "החומר מטהר לנו את התאים בגוף וברגע שמסיימים לרפא את עצמנו ניתן להשתמש אחת לשבוע לתחזוקה של הגוף. וכן, גם ילדים נרפאים מאותו חומר. זה אותו גוף, אותם תאים, לא משנה הגיל".

בפוסט אחר כותבת הנדין: "יש לי נוהל קטן. מי שקונה אחרי שהוא משתמש ורואה תוצאות מזמין עוד סט בשביל לתת לחבר/ בני משפחה שחולים או רוצים להשתמש. ברגע שהם משתמשים ורואים תוצאות = הם מזמינים שני סטים. אחד לעצמי ואחד לעשות בדיוק אותו הדבר: לתת לחבר אחר שזקוק לריפוי [...] ככה אנחנו מעבירים ידע ואחד יעזור לשני [...] אנחנו הסנוניות, מאיתנו זה יתפשט לעוד ועוד אנשים".

בקבוצות הטלגרם ובפורומים בפייסבוק מופיעות בין ההודעות השיווקיות עדויות על תופעות לוואי לאחר השימוש בחומר. התופעות, כצפוי, זהות לאלו שמפניהן מזהיר ה-FDA. "כשהגוף מתנקה לפעמים התחושה לא נעימה", השיבה אילין ברון הנדין לחברי הקבוצה שדיברו על תופעות לוואי. "זוכרים שלימדתי אתכם איך הגוף מתנקה? חום, הקאה, שלשול, כאב ראש, שפעת, עייפות, חולשה ותגובה בעור".

"תופעות הלוואי הללו הן ככל הנראה תגובה לגירוי של החומר עם הריריות בגוף, או משנית לשאיפת האדים של החומר", אומר ד"ר אופיר לבון, מנהל היחידה לפרמקולוגיה וטוקסיקולוגיה קלינית במרכז הרפואי "כרמל" ויו"ר החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה. "MMS הוא חומר על בסיס כלור, שהוא רעיל. החומר הזה לא יכול 'לנקות את הגוף'. תופעות הלוואי אינן מעידות שהוא מועיל, אלא גורם לתגובה חריגה ולא תקינה".

רופא הוא אלוהים?

MMS הוא תרכובת של שני חומרים שהמשתמשים מערבבים. בסיס - סודיום (נתרן) כלוריט 28% (מולקולה NaClO2), ו"משפעל" - חומצה הידרוכלורית 4% (HCl). החומר שנוצר משני המרכיבים נקרא כלורין דאוקסיד, או בעברית כלור דו חמצני (ClO2). חומר הבסיס, סודיום כלוריט, מופיע בגיליון בטיחות החומרים הבינלאומי MSDS שמפיצה סוכנות הכימיקלים האירופאית. על פי ה-MSDS מדובר בחומר חומר מחמצן בדרגה גבוהה, עם מאפייני רעילות גבוהים במגע עורי, בנשימה ובבליעה. הוא גם דליק מאוד. בשורה התחתונה, סודיום כלוריט מסכן חיים בחשיפה גבוהה, בעיקר בשאיפה ובליעה.

אקונומיקה (צילום:  Drew Angerer Getty Images)
צילום: Drew Angerer Getty Images

דונלד טראמפ הציע להזריק חומרי חיטוי לנדבקים בקורונה. רבים מתושבי המדינה בלעו, שאפו ומרחו חומרי חיטוי בהשראתו. עלייה נרשמה במספר מקרי ההרעלה במדינה 

האזהרות מפני ה-MMS ומרכיביו לא מנעו מג'ים האמבל להפיץ את מה שהוא מגדיר כפרוטוקולים לשימוש בחומר - למתחילים, למתקדמים, למבוגרים, לילדים ולפעוטות. הפרוטוקולים תורגמו לשלל שפות ופורסמו ברחבי העולם, ובישראל יש סוחרים שמצרפים אותם לערכת ה-MMS שהם מוכרים ב-150-200 שקלים. התמיסה נמכרת בארץ בשני בקבוקים, אחד שמכיל סודיום כלוריט והשני שבו חומצה הידרוכלוריט.

"ה-MMS מכיל חומר על בסיס כלור בריכוז גבוה שנקרא נתרן כלוריט. זה דומה לאקונומיקה, שהיא נתרן היפוכלוריט, והחומר הפעיל ב-MMS אכן ניתן לשימוש למטרת חיטוי מוצרים ומשטחים, כמו אקונומיקה – רק בריכוז גבוה בעשרות אחוזים, כך שהוא כמו אקונומיקה תעשייתית", אומר ד"ר לבון.

מה ההבדל?
"באקונומיקה הביתית שקונים בסופר יש 3% חומר פעיל על בסיס כלור, וב-MMS יש 28% חומר פעיל על בסיס כלור. כשמוסיפים ל-MMS חומצה היא הופכת את החומר לכלורין דיאוקסיד, שהוא פחות יציב ויותר ריאקטיבי. הוא 'מחפש' להיצמד לחומרים אחרים, וכשמטפטפים אותו זה דרך הפה הוא מתקשר לריריות, מה שיוצר תגובה של צריבה עד כוויה מקומית. זה לא נספג ולא מרפא מחלות".

הפרוטוקולים של האמבל מדברים על צריכה של מספר טיפות ביום. עד כמה השימוש ב-MMS מסוכן במינונים כאלה?
"מי שמקפיד לקחת טיפות בודדות, תהיה לו תגובה מוגבלת של צריבה ברירית, בלוע או בדרכי העיכול. מי שלוקח יותר, אולי כדי לחזק את ה'טיפול', בהחלט יכול להגיע לנזק חמור יותר ואף לסכנת חיים בגלל כוויה כימית חמורה".

עודד מנצורה, שמציג את עצמו כמטפל תדרים, הוא מורה רוחני ומטפל הוליסטי עם ותק של 30 שנה. בין שלל הטיפולים שהוא מציע ממליץ מנצורה לחלק ממטופליו על MMS. הוא מספר שקרא את ספרו של האמבל לפני כ-15 שנה, והחליט לנסות להשתמש בחומר כטיפול בדלקת חניכיים שסבל ממנה באותה תקופה. "החומר טיפל לי בדלקת בן רגע, וכשהמשכתי להשתמש בו ראיתי שיש לו השלכות חיוביות על כל המערכות בגוף שלי", טוען מנצורה, שלדבריו החליט לעבור הכשרה מקצועית בשימוש בתמיסה. "השתתפתי בסדנה אצל מורה מדהימה בבולגריה שמטפלת בעזרת MMS. הגיעו אנשים מכל העולם ולמדנו המון על החומר ועל ההיסטוריה שלו".

החומר חוקי בבולגריה?
"בזמנו הוא היה חוקי, היום כבר לא".

אקונומיקה (צילום: CBC)
צילום: CBC

ג'ים האמבל, הסיינטולוג לשעבר שמאחורי תמיסת ה-MMS, מעולם לא עסק ברפואה. זה לא מנע ממנו להפיץ פרוטוקולים לשימוש בחומר למבוגרים, לילדים ולפעוטות

אתה מבין למה ה-FDA מזהיר מפני שימוש בחומר?
"יש להם סיבות משלהם למה שהציבור לא ישתמש בחומר הזה, כמו שלא נותנים לחומרים אחרים להימכר בשוק. יש בעולם תחרות מאוד גדולה על מי שינהל את העניינים. ה-FDA מכור מראש, הם לא אובייקטיביים".

 ה-FDA מזהיר מתופעות לוואי קיימות, מוכחות.
"בוודאי שהן קיימות. זו המטרה של החומר, ככה הוא מנקה את הגוף. ה-MMS מנקה רעלים ומתכות מהגוף, הוא נועד להרוג אמבות, אבל הוא גם מפרק הרבה רעלים וזו אחריות של הכבד לפנות את הרעלים האלה. אם את מפרקת יותר ממה שהכבד יכול להכיל, ייווצר עליו עומס שיתבטא בבחילות ושלשולים. זה סוף העולם? ממש לא, זה רק אומר שצריך לקחת קצת פחות מהמינון שלקחת, ובעתיד לאזן".

כלי התקשורת בארה"ב דיווחו על אנשים שמתו לאחר השימוש בחומר.
"לא שמעתי על זה, אבל זה לא אומר כלום. את יכולה למות גם אם תשתי יותר מדי מים, זה לא מדד. יכול להיות שהבן אדם כבר היה עם רגל בקבר".

הדברים שאתה אומר מבוססים על פרוטוקולים של סיינטולוג לשעבר, לא של רופאים מוסמכים.
"מה זה משנה? רופא הוא אלוהים? רופאים גם גרמו למותם של אנשים כי הם נתנו להם תרופות שלא מותאמות להם. אני מאמין שצריך לבדוק כל דבר ואדם לגופו. קראתי המון על החומר ובדקתי אותו בעצמי ועל עצמי, כבר 15 שנה שאני משתמש בו והמצב שלי מצוין".

כמטפל אתה מרגיש שהביקוש לחומר עלה בשנה האחרונה?
"ללא ספק. הקורונה פקחה לאנשים את העיניים, אנשים הבינו שחייבת להיות אלטרנטיבה לרפואה הקונבנציונלית. עם כל הכאב, הקורונה עשתה טוב במקום הזה. כשאנשים נמצאים במצוקה ולא מקבלים מענה, הם הופכים כל אבן כדי להגיע למה שיכול לעזור להם. ה-MMS תפס תאוצה בכל העולם בעקבות הקורונה, וזה הגיע גם לישראל".

שרלטנות, טיפשות או חוסר ידע?

בשיאה של התפרצות הקורונה, באפריל 2020, ערך אנדראס קלקר כנס בבוליביה. זמן קצר לאחר מכן קידם הקונגרס במדינה, שבאותה עת כרעה תחת עומס החולים, חקיקה שתאפשר את השימוש ב-MMS כטיפול תרופתי לנגיף הקורונה. משרד הבריאות בבוליביה התנגד להחלטת הקונגרס, הזהיר מהסכנות שבחומר וציין שלפחות עשרה אנשים בעיר לה פס הורעלו לאחר שבלעו אותו.

באותו חודש הגיעה השמועה על חומרי הניקוי ש"מרפאים קורונה" לאוזני נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ, שבתדריך עיתונאי בבית הלבן הציע להזריק חומרי חיטוי לנדבקים בנגיף. "יהיה מעניין לבדוק את זה", אמר טראמפ. חודשיים לאחר ההצהרה הזו דיווח המרכז לבקרת מחלות בארה"ב כי רבים מתושבי המדינה בלעו, שאפו ומרחו חומרי חיטוי במטרה למנוע הדבקה בקורונה או לחסל את הנגיף. על פי נתוני מרכזי הפיקוח על הרעלות בארה"ב (AAPCC), באותה תקופה נרשמה עלייה במספר מקרי ההרעלה במדינה כתוצאה משימוש בחומרי חיטוי בכלל ובאקונומיקה בפרט.

לאחרונה פרסם אנדראס קלקר סרטון שבו הוא מסביר כיצד ה-MMS "מרפא מוזרקים וחולי סרטן". בסרטון מסביר קלקר כיצד "לחסל את 'רעלני החיסון נגד קורונה'" באמצעות כמות גדולה של כלור דו חמצני, ומדוע חייבים לעשות זאת כדי להמשיך לחיות. "עצוב לי לומר את זה, אבל אנחנו לא יודעים איך ייראה העתיד של האנשים המחוסנים שלא שותים כלור דו חמצני".

בישראל פרסמה השבוע גולשת בקבוצת הפייסבוק "נפגעי חיסונים" את ההודעה: "ילדה בת 17 התחסנה לקורונה ומאז המחזור שלה לא סדיר, מה אפשר לעשות?". חמישה גולשים המליצו לה על טיפול ב-MMS.

ד"ר לבון, האם MMS יכול "להוציא את חיסון הקורונה מהגוף"?
"זה חסר היגיון. חיסון מכיל כמות קטנה של מרכיב פעיל שנמצא בגוף לזמן קצר כדי לעורר את המערכת החיסונית לייצר נוגדנים, והוא מתפרק מעצמו ואינו נשאר בגוף. מה שמשיג החיסון זה המוכנות של המערכת החיסונית שלנו כנגד הגורם המזהם, הנגיף. אי אפשר 'להוציא' את החיסון, כי זה לא חומר שנותר בגוף".

אם ה-MMS לא באמת מחסל את הקורונה ו/או את החיסונים, אולי יש לו בכל זאת יתרונות אחרים. גולשת ישראלית המליצה לאחרונה בקבוצת פייסבוק על שימוש ב-MMS לאחר שלדבריה הצליחה להיפטר בזכותו משפעת קיצית טורדנית. "אין ספק שהחומר פלאי ועוזר כשיודעים להשתמש בו ומקשיבים לגוף", אמרה כשפנינו אליה השבוע. לכך מצטרפות אלפי המלצות של גולשים מרחבי העולם שמייחסים ל-MMS שיפור בשלל מצבים רפואיים. אלא שעצם ההבטחה ל"תרופת פלא", אומר ד"ר לבון, עשויה להסביר את השיפור בתחושה של נוטלי ה-MMS. "אפקט פלצבו תמיד קיים, גם בתרופות קונבנציונליות. זה קשור למה שאנשים מאמינים ומרגישים בקשר לטיפול, בלי קשר לתועלת הרפואית או הביולוגית האמיתית, אם בכלל קיימת".

MMS משווק בישראל בעשרות קבוצות פייסבוק, בטלגרם, באתרים. איך אתה רואה את זה?
"אני לא יודע אם זו שרלטנות, טיפשות, או שזה מגיע מחוסר ידע כי משרד הבריאות לא מוציא הנחיות. האנשים האלה יכולים באותה מידה לקחת את האקונומיקה שיש להם מתחת לכיור ולשתות אותה. בעצם גם לא, כי שם יש הרבה פחות כלור".

אין מידע מדעי המצביע על יעילות המוצר

במהלך השבוע פנינו לאילין ברון הנדין בהצעה להתראיין לכתבה זו כמי שמשווקת MMS בזהות גלויה. היא סירבה מכל וכל, דרשה ששמה לא יוזכר ואיימה לתבוע. כשפנינו אליה שוב בבקשה לתגובתה, היא העבירה את המסר הכתוב ש"כל פנייה נוספת אליי תיחשב כהטרדה, אונס והפרה של קניין רוחני ואישי". עודד מנצור, המטפל בתדרים שהתראיין בהרחבה לכתבה, פנה אלינו לאחר השיחה איתו בבקשה ששמו לא יוזכר. בחרנו שלא להיענות לבקשות ולדרישות.

אקונומיקה (צילום: CBC, CBC New York)
צילום: CBC, CBC New York

בעקבות פנייתנו פרסם לראשונה משרד הבריאות אזהרה מפני שימוש ב-MMS: "המוצר משווק כאמצעי טיפול תוך ייחוס סגולות ריפוי שאינן מבוססות מדעית - וזאת בניגוד להוראות החוק"

בפנייתנו הראשונית למשרד הבריאות שאלנו מדוע נמנע המשרד עד היום מפרסום אזהרה בדבר השימוש ב-MMS, בוודאי לאחר אזהרות ה-FDA ולאחר שהמשרד עצמו נדרש לסוגייה ב-2019. במשרד הבריאות בחרו שלא להגיב על החלטות העבר, אלא לנצל את ההזדמנות ואת הבמה כדי לפרסם לראשונה את האזהרה המפורשת הבאה: "מהפרסומים שהועברו עלה כי המוצר המשווק תמורת תשלום כספי משווק כאמצעי טיפול רפואי, ללא כל מידע מחקרי מבוסס, תוך ייחוס סגולות ריפוי שאינן מבוססות מדעית - וזאת בניגוד להוראות החוק. לאחרונה נוספה התוויה מטעה ולא מבוססת כאמצעי טיפול ל'טיהור הגוף'.

"משרד הבריאות מבקש להזהיר את הציבור כדלקמן: המוצר אינו מאושר לייבוא או שימוש במדינת ישראל. אין שום מידע מדעי המצביע על יעילות המוצר בכלל ובפרט למניעה או טיפול במצבים רפואיים, והוא לא אושר ע"י משרד הבריאות לייבוא לישראל לכל למטרה, זו או אחרת.

"על פי חוק ניתן לייחס סגולות ריפוי/מניעה רק לתכשירים רפואיים – תרופות - וזאת בהתאם לתנאי הרישום שנקבעו ולאחר הוכחת יעילות, בטיחות ואיכות. פרסומים מעין אלה עשויים ליצור 'אשליית טיפול', ומשתמשים עלולים להימנע מטיפול רפואי ולסכן את עצמם ואת סביבתם הקרובה. האמירות הכלליות בפרסומי המוצר, מהן עולה במישרין או בעקיפין כי השימוש במוצר עשוי להוות  לטיפול ו/או מניעה במצבים רפואיים - נעשות ללא כל בסיס מדעי, תוך הטעיית הציבור וייחוס אסור של סגולות ביחס לשיטות טיפול רפואי.

"משרד הבריאות מזהיר את הציבור מפני השימוש בתוספי תזונה כמו כדורים, אבקות, חליטות, משחות, שיקויים, להם מיוחסים סגולות ריפוי או מניעה מחלות, במיוחד בתקופה זו של מגפת הקורונה".