מילדות,מספרים לנו שאין מה לעשות עם נזלת, אז אנחנו חיים איתה. מתעטשים, מקנחים את האף וממשיכים הלאה. היא באה, בדרך כלל בחורף, אצל רבים מאיתנו קשורה גם בפריחה, באבק, ביובש, בעשן ובמה לא. היי, אולי אתם קצת מנוזלים עכשיו בזמן שאתם קוראים את הכתבה. רצינו שתדעו שיש מה לעשות. לא חייבים לחיות עם הטפטוף. זה מצריך קצת הכנה מוקדמת. בואו נשבור כמה מיתוסים. 

>> מתי עוברים לשעון חורף

נזלת אלרגית מול נזלת זיהומית

מקובל להבחין בין נזלת אלרגית שמקורה בחשיפה לאלרגנים מסוימים באוויר לבין נזלת זיהומית, הנגרמת מזיהומים נגיפיים או חיידקים. זו "נזלת החורף" הקלאסית. נזלת בצבע צהוב/ירוק תעיד על זיהום, בעוד נזלת שקופה ותסמינים של אף מטפטף קשורים יותר לנזלת אלרגית. כך שלמעשה, נזלת היא לא באמת עניין עונתי, כפי שמסביר זיו בנימני, רוקח והבעלים של בית המרקחת "פרמקסי" בחולון. 

"כשעצי הזית פורחים, מנוזלים מגיעים. כשפירות ההדר פורחים, מנוזלים מגיעים וכך גם לגבי אורנים ועוד הרבה גורמים. יש גם כאלה שמנוזלים במיוחד בחורף כתוצאה מחיידקים שגורמים לזיהום. סיבה נוספת היא תהליך של התמכרות. כשאנחנו משתמשים יתר על המידה בטיפות אף, אנחנו גורמים לריריות להתעבות והן מפרישות בלי הגבלה".

נזלת מצריכה ביקור אצל הרופא?

רובנו לא ממהרים לגשת לרופא המשפחה כשאנחנו קצת מנוזלים. נעדיף להשתמש בתכשירים שיש בבית, לחכות שזה יעבור או להתייעץ עם בגורם הרפואי הנגיש יותר – הרוקח השכונתי. התופעה הזאת, כמובן, רק התחזקה מאז פרוץ הקורונה. ביקור פיזי אצל רופא הפך להיות משהו שעושים רק במקרים חריגים. בשאר המקרים, כמו נזלת, נסתדר עם מה שיש. זה רק חיזק את חשיבות ההיכרות עם מגוון האופציות הטבעיות הקיימות וההיוועצות עם רוקח שאנחנו יכולים לסמוך עליו. זו השגרה החדשה.  

"תפקידנו לשמוע את התסמינים. אף סתום, צבע נזלת, כמה זמן זה נמשך, האם מדובר באלרגיה או חשיפה לעשן, כימיקליים או אבק? גם יובש קיצוני או קור קיצוני יכולים לגרום לנזלת שהיא בסופו של דבר רפלקס של מערכת העצבים. אחרי ששמענו את הסיפור, במקרה הצורך, נמליץ לפנות לרופא", מסביר בנימיני.

איך מקדימים תרופה למכה?

במקרים מסוימים, רופא המשפחה ייתן טיפול אנטיביוטי (בטיפות או בכדורים) או שימוש בסטרואידים. בשאר המקרים, זה אתם והרוקח. אבל עוד לפני בית המרקחת, יש כמה דברים שיכולים לעזור לכם לטפטף ולסבול קצת פחות. עבור הסובלים מאלרגיות, בנימיני ממליץ על מריחת שמנים נטולי ריח: "שמן זרעי ענבים או שמן שקדים בולמים את פעילות הרצפטורים ההיסטמינים".

פעולה נוספת היא שימוש בספריי מי ים, כמו למשל "מרמייד". שימוש בתרסיס למעשה שואף את האלרגנים והנגיפים ומנקה את האף. "תרסיס מי ים מכיל מינרליים שעובדים על הרצפטורים ועוזרים לנשימה יותר טובה", ממשיך בנימיני. "כשהולכים לים, לפעמים אולי לא נרגיש את זה, אבל מיד כשנגיע לחוף ננשום טוב יותר בזכות המינרליים שבאוויר".

מרמייד נוה פארמה  (צילום: אורי גרון )
מרמייד: תרסיס מי ים מכיל מינרליים שעובדים על הרצפטורים ועוזרים לנשימה טובה יותר | צילום: אורי גרון

אל תתמכרו לתרסיסים לא טבעיים

לתרסיס מי ים יתרון בולט על פני האלטרנטיבות המוכרות ולא טבעיות שכולנו מחזיקים בבית – נושא ההתמכרות. "לתרסיסים הקיימים בשוק יש יתרונות וחסרון ענק אם משתמשים בהם יותר מפעמיים ביום. אחרי חמישה ימים, אתה מתחיל להתמכר, ובחלוף 10 ימים, אתה תלותי. אתה לא יכול בלי המוצר. נתקלתי באנשים שהולכים באירוע חברתי עם נחיריים מורמים ומנופחים בגלל שימוש בתרסיסי אף לא טבעיים".

המסר ברור. אל תתמכרו לטיפות אף ואל תתנו לנזלת להפתיע אתכם. פעולות מניעה פשוטות יכולות להקל עבורכם את החורף ו/או את תקופות הפריחה השונות. זוכרים שתמיד אמרנו לנו "הכן את רכבך לחורף"? גם את הגוף אפשר להכין לחורף "שמנים נטולי ריח לאנשים הסובלים מאלרגיה ושימוש בתרסיס מי ים פעם-פעמיים ביום יכולים לעשות הבדל ענק ולחסוך צרות לעתיד הקרוב".

לפרטים נוספים ורכישה>>