"התפתחות התופעה מתחילה בחמש השנים הראשונות ואחר כך זה מתייצב עד גיל מבוגר. לבית המרקחת שלי מגיעים ילדים וגם מבוגרים בני 50-60. נכון שהרוב הגדול הוא תלמידים וסטודנטים הזקוקים לטיפול כדי לשפר את התוצאות בלימודים", מסביר אלברט מוראדי, רוקח ובעלים של בית המרקחת אופיר בנחלת בנימין 22 ת"א, ואתר האינטרנט o-pharm.co.il.

מה זה בעצם הפרעות קשב? הגדרה וסממנים

נוירוטרנסמיטרים (מוליכים עצביים) – סרוטונין, דופמין ונוראדרנלין – משפיעים על מערכת הקשב והריכוז. הם מתפקדים כ"שליחים" המעבירים את המסר מתא אחד לשני בתוך מערכת העצבים. אצל הסובלים מבעית קשב וריכוז, התהליך הזה לא עובד בצורה חלקה – כלומר המסר לא עובר. הסממן העיקרי הוא ילד שלא יכול לשבת ולהתרכז בנושא מסוים.

"אם אתה יושב ומקשיב, גירויים או רעשי רקע לא אמורים להפריע לך. ילד עם הפרעת קשה לא יכול לשבת. קשה לו להרים ספר ולקרוא כי הוא לא יכול להתמקד. הגירויים מפריעים לו ולכן הוא משתעמם וקם. אצל תלמידים זה כמובן בא לידי ביטוי גם בציונים", מסביר מוראדי. סממנים של חוסר שקט, תזזיתיות, חוסר יכולת להתרכז באים בדרך כלל לידי ביטוי בגיל 5-6.

כיום, אחרי שנים אטימות, המערכת יודעת לקטלג ולאבחן בצורה קלה. הפניה לאבחון יכולה להגיע מהגורם המחנך או ישירות מההורים. "רוב קופות החולים היום מפנות ישר לרופא מומחה או למכון ייעודי בלי לעבור דרך רופא משפחה. משם זה תהליך פשוט. שתי פגישות, מבחן 'טובה' ועוד מבחן שבדוק אם יש השפעה סוציולוגית או פסיכולוגית על נושא הקשב, כלומר, אם יש בבית משהו שמפריע. המבחנים הללו יודעים לסנן ולקבוע באיזו מידה צריך טיפול.   

הטיפול התרופתי והפתרון הטבעי

הטיפול הקונבנציונלי הוא כמובן טיפול תרופתי, ובמיוחד ריטלין ממשפחת האמפטמינים. זו תרופה נרקוטית מעוררת מחלוקת שלא כל הורה שש לחשוף אותה לילד בגיל צעיר. הריטלין ודומיו מונעים את הקליטה בחזרה של המסר בתוך מערכת העצבים, אבל יש להן גם תופעות לוואי לא פשוטות ומכאן שהן ניתנות בפיקוח רופא ובמרשם מוקפד ומוחמר.

"תופעות הלוואי מתחילות בחוסר תיאבון. אם לוקחים בשעה מאוחרת מדי, זה יכול להפריע לשינה. יש גם תופעות שוליים. יש ילדים ששימוש בתקופה הופך אותם למאוד פעילים ואפילו אגרסיביים במקרים קיצוניים ויש כאלה שחווים את התופעה ההפוכה והופכים ל"זומבים". לפיכך, הרבה הורים מעדיפים ללכת על הטיפול הטבעי", ממשיך מוראדי.  

אנחנו חיים בתקופה בה כולנו מודעים יותר למה שנכנס לנו הביתה ובמיוחד לגוף. אנחנו מקפידים לבדוק את מקור המצרכים והמוצרים שאנחנו – והילדים שלנו – צורכים. מכאן בא הצורך למצוא טיפול אלטרנטיבי אחר. עד לאחרונה, "התעסקנו לא מעט עם שמן דגים או תוספי תזונה המבוססים על ברזל ואומגה 3", אומר מוראדי. התוצאות היו חלקיות. הפתרון בא ממקור בלתי צפוי – הזעפרן.

זעפרן מספק תוצאות מוכחות

החומרים הפעילים בתבלין היוקרתי העלו יחד את תפקוד הנוירוטרנסמיטרים. הם מסייעים בחיזוק הזיכרון, משפרים מצב רוח. מפחיתים לחץ וחרדה וכאמור, מגבירים ריכוז. "מחקרים הראו שתמציות זעפרן מביאות תוצאות טובות וקרובות מאוד לריטלין ללא תופעות לוואי", מבהיר מוראדי. "רמת הדופמין עלתה בצורה משמעותית גם אצל נוטלי הזעפרן".

בי פוקוס נוה פארמה (צילום: אורי גרון )
בי פוקוס-מוצר 100 אחוז טבעי ללא מרשם | צילום: אורי גרון

אחד התכשירים המומלצים הוא "בי פוקוס", סוכריות ג'לי המכילות זעפרן שאפשר לתת לילדים מגיל 5. מדובר במוצר 100 אחוז טבעי ללא מרשם, שמראה תוצאות נהדרות אצל מאובחני קשב וריכוז. "להורים שבאים לאחר אבחון אנחנו ממליצים על בי פוקוס. מדובר בפתרון שמספק תוצאות טובות מבחינת שיפור הקשב והריכוז, ההתנהגות וההישגים בלימודים בלי חשש לתופעות לוואי. הפידבק מההורים מהמורים הכי טוב שיש וכך גם ההעדפה של הילדים ליטול "בי-פוקוס" על פני תרופות כבדות כל כך".

לפרטים נוספים ורכישה>>