כיצד משתמשים במציאות מדומה בעולם הטיפול הסיעודי?
העתיד כבר כאן: עמל בשרון, הוא בית חולים גריאטרי-שיקומי העושה שימוש בטכנולוגית VR ובאקס בוקס לטיפול בבני ובבנות הגיל השלישי. ככה מנצחים את הגיל ואת הזמן

עד כמה חשוב ש"נחבר" את ההורים שלנו לטכנולוגיות בכלל ולעולם הדיגיטלי בפרט? סופר חשוב, ולא רק משום שכל המחקרים מראים את התועלת העצומה שיש במדיה החברתית להפגת הבדידות. מתברר כי ישנן טכנולוגיות חדשניות שעשויות לשנות את פני הטיפול הסיעודי.
מציאות מדומה (VR), למשל, משמשת כיום כטיפול סיעודי המתבצע באמצעות משקפי תלת ממד (3D).
אנחנו והילדים שלנו נהנים ממנה בעולם הגיימינג, אבל מתברר כי טכנולוגיית VR יכולה לספק לא רק שעות של הנאה במשחקי אקס בוקס עם הנכדים והנכדות. היא יכולה לשמש כטיפול עוצמתי לבני ולבנות הגיל השלישי.
מדובר בטיפול המאפשר לבני ולבנות הגיל השלישי ליהנות מחוויה ייחודית, שעשויה לשפר את תפקודיהם המוטוריים - בעיקר בגפיים העליונות והתחתונות- וכן את תפקודי הראיה, השמיעה ועוד.
עמל בשרון הוא בית חולים גריאטרי-שיקומי, השייך לעמל ומעבר, אחת מחברות הסיעוד הגדולות בישראל, המפעילה את רשת בתי הסיעוד הגדולה בישראל.
כיום חיים בו מעל 500 דיירים ב-15 מחלקות שונות. מעבר לשירות המקצועי החם והצמוד, דיירי הבית נהנים גם מהטיפול החדשני ביותר בארץ, אשר מעבר לכל ספק – תורם ומעלה את איכות חייהם.
שלמה פוגש את אובמה, מרגרט עפה מעל הוואי
שייט בתעלות העיר ונציה, טיול בג'ונגלים טרופיים, פגישה עם אובמה ומעוף הציפור מעל איי הוואי. ככה נראה בוקר שגרתי במחלקת התשושים הגריאטריים בבית האבות הסיעודי עמל בשרון.
הדיירים והדיירות המתגוררים במקום לא מעזים להחמיץ את חווית המציאות המדומה, מדי בוקר. לראות ולשמוע את מרגרט קוראת בחדווה "אני עפה, אני עפה", לא רק מעוררות דמעות של התרגשות ושל שמחה. מעבר להתנסות העוצמתית שמרגרט שרויה בה, זו גם הזדמנות נדירה לאמן את זרועותיה של הסבתא החייכנית, בפעילות פיזיותרפיה משקמת ומעצימה.
לשלמה היה חלום: לפגוש את אובמה, נשיא ארצות הברית, לשעבר. וכשחלומו מתגשם, באמצעות טכנולוגיה של מציאות מדומה, אין מאושר ממנו. "אהלן", שלמה צועק בשמחה ומנופף בידו לנשיא לשעבר, במהלך ה"סיור המשותף" שלהם ביערות ארצות הברית.

"למרגרט יש חולשה בגפיים העליונות ובכתפיים. הפעילות שמרגרט מבצעת באמצעות VR מאפשרת לה לבצע תנועות מבלי להתעייף", מתארים הפיזיותרפיסטים בעמל בשרון, "באמצעות המציאות המדומה אנחנו מצליחים לעודד ולהגביר את התנועתיות של המטופלים בכל חלקי גופם, דברים שביום יום אנחנו לא תמיד מצליחים להשיג בטיפולי פיזיותרפיה ובתרגילים קונבנציונליים.
לאחרונה, הכניסו לעמל בשרון גם קונסולת אקס בוקס, וכך, למרות החולשה, המצב הגופני המורכב והתשישות, הדיירים נהנים לעשות קרב אגרופים נגד הדמויות הניבטות מהמסך ונגד חבריהם. אליפות, גרסת הגיל השלישי.
"לדיירים שלנו הרבה יותר נעים לתרגל פזיותרפיה בתוך גונדולה בוונציה או תוך כדי טיול ביערות", מדגישה גלית גז, מנהלת המרכזים הרפואיים של קבוצת "עמל ומעבר". "זה מעורר אותם לפעול, מאתגר ומעניין יותר מ"סתם" הרמת ידיים או הפעלת רגליים".
"כל הדיירים שמגיעים לפעילות הזו, יוצאים ממנה עם חיוך", מעידים אנשי הצוות, שנהנים לא פחות מהדיירים. ואכן, השימוש בטכנולוגיה משמש גם את צוותי עמל בשרון בהדרכות המקצועיות הנדרשות. זאת באמצעות מערכת "עמליו" ללמידה אינטרנטית. זוהי מערכת E-learning מתקדמת המיועדת הדרכה מתוקשבת. המערכת מציעה עשרות יחידות לימוד לשיפור הטיפול בדיירים ובדיירות, שתוכננו במיוחד לאנשי המקצוע בבית - אחיות, מטפלים ואפילו בני המשפחה הבאים לבקר. אז מי אמר שלצעירי דור המסכים אין מה לתרום לוותיקים?