ילד כאב בטן (אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock)
הילד מקיא ומשלשל? כדאי לשטוף ידיים גם שבועיים אחרי | אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock
מה זה וירוס בטן?

וירוס בטן משפיע על הקיבה בכמה צורות. ראשית, הוא גורם להקאות, ולאחר מכן, ככל שהוא מתקדם למערכת העיכול, יופיעו שלשולים. ישנם סוגים רבים של וירוסי בטן הגורמים לשלשולים, כאשר על רוב הסוגים הגוף מסוגל להתגבר בעצמו. עם זאת, נגד הוירוס הקשה ביותר, רוטה וירוס, יש חיסון הניתן בטיפת חלב בין גיל חודשיים לחצי שנה, וזאת משום שהוא יכול לגרום להתייבשות חמורה בקרב תינוקות.

איך נדבקים?

הידבקות בווירוס שלשולים נעשית דרך מעבר נגיפים מהצואה אל פה. לרוב זה קורה בגלל היגיינה לקויה של הידיים, או של משטחי ההחתלה בגני הילדים. ההדבקה יכולה להיות גם כתוצאה מהכנת אוכל באופן לא הגייני, לדוגמא, הכנת אוכל בידיים לא נקיות, דבר הגורם לחדירה של הווירוס למזון ומפיץ את המחלה.

>> וגם: לילדכם יש תולעים בטוסיק? איך מטפלים?

איך אפשר למנוע?

מניעת ההידבקות תלויה בעיקר בשמירה על היגיינה וחיסון נגד וירוס רוטה בתינוקות קטנים. חשוב לדעת שכאשר הילד מבריא מהשלשול, הוא עדיין מפריש את הווירוס לעוד שבועיים ויותר. לכן חשוב לחטא את הסביבה בה הילד נמצא, וגם את הידיים לאחר החתלה למשך שבועיים נוספים בכדי למנוע הדבקה. 

 דרכי טיפול

הטיפול בווירוס זה הוא בעיקר טיפול תומך. אם השלשול קצר מועד, עד 10 ימים, אין צורך לשנות תזונה מלבד הקפדה על מתן נוזלים. הילדים מאבדים מינרלים רבים בצואה, לכן זה לא מספיק לתת להם רק מים. אם הילד נמצא בסכנת התייבשות, אפשר לתת לו תמיסת ORS מינראלי – תמיסה שמחזירה מלחים וסוכר - מה שיכול להחליף אינפוזיה במקרים קלים. כאשר הילד משלשל ומקיא בכמויות משמעותיות יותר, אינו נותן שתן ואף נראה מיובש, יש לתת לו נוזלים דרך הוריד. 

* ייעוץ רפואי: ד"ר טל שניר, רופאה בכירה מחלקת ילדים. מנהלת מרפאת מתבגרים "דנה דואק".

>> האם ילדי הגן באמת חולים יותר?