מגפת הקורונה נמצאת איתנו כבר חודשים ארוכים ותחושת חוסר הוודאות הכלכלית והבריאותית הפכה לעניין שבשגרה. תקופת הקורונה רוויית משברים אישיים וציבוריים והעובדה שמדובר במשבר מתמשך בהחלט לא עוזרת להרגשה הכללית. לכן זה לא מפתיע שלא מעט חוקרים החליטו לבחון לעומק את ההשפעות הנפשיות שיש למגפה זו על הציבור הרחב. כעת מחקר חדש שנעשה על ידי שלושה חוקרים מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה - פרופ' דנה יגיל מהחוג לשירותי אנוש, ופרופ' פייסל עזאיזה ופרופ' מירי כהן מבית הספר לעבודה סוציאלית - חושף עד כמה הציבור הישראלי מצוי בטראומה בעקבות המגפה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במהלך המחקר, שנעשה במימון משרד המדע והטכנולוגיה, החוקרים ביקשו לבדוק את ההשפעות של גורמים שונים הקשורים למגפת הקורונה על הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) וזיהוי קבוצות הנמצאות בסיכון גבוה לפתח תסמיני פוסט-טראומה. באמצעות שאלונים אינטרנטיים, החוקרים עקבו אחר למעלה מ-600 אזרחים, בשלוש תקופות זמן שונות; כחודש לאחר היציאה מהסגר הראשון (יוני), לאחר הסרת מרבית מגבלות הסגר (יולי), וכחודשיים לאחר היציאה מסגר הראשון (אוגוסט).

החוקרים מצאו כי כשליש מהמשתתפים חוו תסמינים פוסט-טראומטיים ברמה מסוימת בכל שלושת הזמנים שנבדקו. גורמי הסיכון שנמצאו לסימפטומים הפוסט-טראומטיים הם לחץ מאי-ודאות, בדידות ואובדן משאבים. עוד נמצא במחקר כי הייתה עלייה של 8 אחוזים (מ-31 ל-39 אחוזים) בכמות האזרחים שהראו סימנים של פוסט טראומה (אך עוצמת התסמינים בממוצע הייתה נמוכה-בינונית).

יש לציין שצמיחה אישית, הנצפית אצל חלק מהאנשים שהתמודדו עם מצבים טראומתיים, נצפתה גם במדגם זה ברמה בינונית-נמוכה, כאשר משתתפים שאינם ילידי הארץ ואלו שחוו בדידות גבוהה יותר – דיווחו פחות על צמיחה.

גבר מבוגר מחזיק את הראש בין הידיים (אילוסטרציה: J K Daylight, shutterstock)
לחץ מאי-ודאות, בדידות ואובדן משאבים הם הגורמים העיקריים לפוסט טראומה | אילוסטרציה: J K Daylight, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> זה הגורם הכי משמעותי להתפשטות המגפה
>
> סובלים מנשירת שיער לאחרונה? אתם לא לבד
>
> תוסיפו את זה לחביתה - ותתחילו לרדת במשקל

צוות החוקרים ציין כי קיים צורך באיתור קבוצות סיכון לתסמינים פוסט-טראומטיים מתמשכים ובהתאם לכך ממליץ על התארגנות וחיזוק השירותים החברתיים והרפואיים המוצעים לציבור הרחב, כחלק מהסיוע בהתמודדות עם הפוסט-טראומה. הם מציעים בין היתר לבנות תוכנית מניעה, שתעניק כלים להתמודדות עם מצבים ממושכים של אי-ודאות ושינויים תכופים, כפי שקורה במהלך משבר הקורונה.

רק לאחרונה פורסם מחקר שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד שמצא כי חמישית מחולי הקורונה מאובחנים בהפרעה פסיכיאטרית (חרדה, דיכאון). המחקר בדק את ההשפעה הנפשית שיש למחלה על הנדבקים בה במהלך תקופת זמן של שבועיים עד 90 יום מהאבחנה. עם זאת, קשה לדעת אם מדובר בנזק נפשי ארוך-טווח או זמני בשל ההידבקות במחלה והחשש לבריאות. 

 מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (11.11.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.