אם קרה לכם שהתעוררתם באמצע הלילה ולא ידעתם מה הסיבה, ייתכן שמדובר באוורור של חדר השינה שלכם. מחקר חדש שנעשה באוניברסיטה הטכנולוגית של איינדהובן בהולנד, מציע כי פתיחת חלונות ודלתות לפני השינה יכולה להפחית את כמות הפחמן הדו חמצני בחדר ולשפר את איכות השינה.  

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על פי המחקר, שפורסם בכתב העת Indoor Air, אנחנו מבלים כשליש מחיינו בשינה. "למרות שאנחנו מבלים כמות משמעותית של זמן במיטה, נושאים כמו אוורור ומזהמים בחדר השינה אינם נחקרו מספיק", מסביר ד"ר אסית מישרה, אחד ממחברי המחקר. "צריכה להיות מודעות לכך שבסביבה כמו המיטה, ללא אוורור נכון, אנחנו עלולים להיות חשופים למגוון של מזהמים".

כדי לבדוק את איכות השינה מבחינה סובייקטיבית, המשתתפים התבקשו למלא שאלונים ולנהל יומני שינה. בנוסף, השתמשו החוקרים בכלי שנקרא אקטיגרפיה (Actigraphy), שמאפשר לבדוק מחזורי שינה-ערות. כדי למדוד את איכות השינה מבחינה אובייקטיבית, השתמשו בצמיד SenseWear, שמודד את טמפרטורת העור, את טמפרטורת המיקרו-אקלים של המיטה ורמות לחות בעור. בנוסף, הצמיד בדק משך שינה ומספר הפעמים שהמשתתפים התעוררו במהלך השינה.

עוד ב-mako בריאות
>> למה הדיאטה החדשה הזאת שוברת את האינטרנט?
>> כנראה שזמן לא באמת מרפא לב שבור 
>> מי בריאה יותר: אשלי גרהאם או ג'יג'י חדיד?

פחות פחמן דו חמצני – יותר שינה

החוקרים מצאו כי כמות הפחמן הדו חמצני פוחתת כאשר דלתות וחלונות נשארים פתוחים, מה שגורם לשיפור השינה. ד"ר מישרה הסביר כי במחקרים כאלו, פחמן דו חמצני משמש כאינדיקטור לרמת אוורור בחדר. "בתנאים נורמטיביים, המקור היחיד לפחמן דו חמצני, הם בני אדם. מרמות הפחמן הדו חמצני, אנחנו יכולים להבין מהי רמת האוורור, והאם היא מספקת. וזה יכול להצביע על כך שקיימים מזהמים נוספים בתוך החדר".

ד"ר ג'יימס בי. מאאס, המתמחה בשינה ציין כי מדובר במחקר חשוב, מאחר שהוא יעודד חוקרים נוספים לחקור יותר לעומק את נושא האוורור והשפעתו על איכות השינה. "הממצאים שלהם, כי פחות פחמן דו חמצני יכול להוביל לשינה עמוקה, טובה ויעילה יותר ולפחות מקרים של התעוררות במהלך השינה – יכולים לסייע בשיפור הנדסת אוורור בחדרי שינה", הסביר לאתר Healthline.

אולם, חשוב להדגיש כי מחקר זה נעשה על 17 משתתפים והחוקרים ציינו במאמרם כי נדרשים מחקרים נוספים, שיכללו יותר משתתפים, כדי להבין לעומק את ההשפעה של מזהמים ואוורור לקוי על איכות השינה.

>> וזו הסיבה שכדאי לכם לישון בחדר קריר