"צום לסירוגין" היא אחת מהדיאטות הפופולריות ביותר לירידה במשקל שצברה תאוצה בשנים האחרונות. סלבריטאים רבים, ביניהם קורטני קרדשיאן, ג'ניפר אניסטון ומנכ"ל טוויטר ג'ק דורסי, מתגאים שהם אימצו את השיטה הזו כדי לשמור על משקלם. אבל מחקר חדש שהתפרסם באוסטרליה, מצא שדווקא הדיאטה הפופולרית "צום לסירוגין" – דיאטה במהלכה נמנעים מצריכת מזון בימים מסוימים – עלולה להקשות עליכם להיפטר מהשומנים מאזור הבטן והמותניים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר התפרסם בימים האחרונים על ידי צוות מדענים מאוניברסיטת סידני בכתב העת Cell Reports. החוקרים מצאו כי רקמות השומן שמסביב לאיברים הפנימיים בבטן, כולל הקיבה, היו עמידים במקרים בהם התזונה התבססה על דיאטת צום לסירוגין. במילים אחרות, השומן באזור הזה, עובר ל"מצב שימור" על מנת להגן על האנרגיה של הגוף מתוך מגננה והיערכות לצום הבא שצפוי. על פי החוקרים תזונה כזו עלולה להקשות להיפטר מהשומנים העודפים בבטן.  

חשוב להדגיש כי המחקר בדק דיאטת צום לסירוגין שבה צמים יום כן ויום לא. כלומר קשה לדעת אם התוצאות הללו חלות גם על דיאטות צום לסירוגין פופולריות כמו דיאטת 5:2 (חמישה ימים בשבוע אוכלים רגיל ויומיים צמים) או דיאטת 16:8 (8 שעות ביום אוכלים, 16 שעות צמים).

החוקרים ביצעו את המחקר על עכברים ולשם כך בדקו סוגי רקמות שומן ממקומות שונים בגוף במקרים בהם הגוף לא קיבל מזון – בדומה לדיאטת צום לסירוגין.  מהממצאים שלהם עולה שבמהלך הצום, רקמות השומן מספקות אנרגיה לשאר חלקי הגוף על ידי שחרור מולקולות של חומצות שומן. עם זאת, הרקמות של שומן הבטני פיתוח עמידות לשחרור של אותן מולקולות במהלך הצום. בנוסף לכך, מצאו החוקרים שהשומן הבטני הגדיל את היכולת שלו לאגור אנרגיה ככל הנראה מתוך מגננה והכנה לקראת הצום הבא שצפוי לגוף.

"בעוד שרוב האנשים יחשבו שכל רקמות השומן בגוף זהות זו לזו, בפועל, המיקום שלהן יכול לעשות הבדל גדול ומשמעותי", סיפר החוקר הראשי ד"ר מארק לארנס ממרכז צ'רלס פרקינס ובית הספר למדעי החיים והסביבה באוניברסיטת סידני. לדבריו, החזרה הקבועה על צום, היא זו שגרמה לשומן הבטני לפתח עמידות ולהקשות עלינו להיפטר ממנו. "השומן בבטן מפתח הסתגלות לתופעת הצום לסירוגין וכך למעשה הוא מגן על מאגרי האנרגיה של הגוף", מסביר ד"ר לארנס, "לכן גם ככל שנעשה יותר דיאטות, כך יהיה קשה יותר להיפטר מהשומן סביב הבטן".

משקל (צילום: Monthira, shutterstock)
הדיאטה עלולה דווקא להקשות על הפחתת השומן | צילום: Monthira, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה

המחקר אומנם בוצע בעכברים, אך החוקרים מעריכים שהם מנבא גם תוצאות דומות בקרב בני אדם. "הפיזיולוגיה של העכברים דומה לבני אדם", מסביר ד"ר לארנס, "אך חילוף החומרים שלהם מהיר הרבה יותר, ומאפשר לנו לצפות בשינויים במהירות רבה יותר מאשר בניסויים בבני אדם".

"המחקר הזה מצטרף למחקרים קודמים שקובעים שדיאטת צום לסירוגין עלולה לפגוע בתהליך הירידה במשקל לאורך זמן ואפילו להקשות על הגוף להיפטר מהשומן הבטני", מסביר ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה. "צריך לזכור שצום עלול לגרום גם לאכילה בולמוסית, הפרעות אכילה ופגיעה משמעותית במנגנוני הרעב והשובע של הגוף. בנוסף, קשה לשמור על דיאטה כזו לאורך זמן ופעמים רבות הקילוגרמים שאבדו חוזרים שוב.  תהליך נכון של ירידה במשקל צריך לכלול תוכנית טיפול ממוקדת, בליווי אישי של מערך תומך המשלב צוות מקצועי – רפואי, תזונתי ורגשי – לשינוי אורחות חיים ושימור התוצאות לאורך זמן".

לצד המחקרים שמצביעים על החסרונות הבריאותיים שעשויים להיות לדיאטת צום לסירוגין, פורסמו גם לא מעט מחקרים שהראו כי לדיאטות מסוג צום לסירוגין יש גם יתרונות בריאותיים, כמו הפחתת הסיכון למחלות לב. בנוסף לכך, נמצא כי הן עשויות לתרום גם לחולי סוכרת ולאנשים במצב של טרום-סוכרת. עם זאת, הדגש הוא על שימוש בדיאטה זו באופן זמני בלבד, שכן היא עשויה להזיק אם ממשיכים איתה בטווח הרחוק. בשורה התחתונה, דיאטות שונות יכולות להשפיע אחרת על אנשים שונים. לכן הדבר החשוב ביותר בבחירת דיאטה היא להיוועץ בגורמים מקצועיים שיידעו להתאים את התפריט לצרכים הבריאותיים שלכם.