סקירה שיטתית שפורסמה החודש ב - Journal of Ovarian Research, בוחנת את כל הגורמים הידועים עד כה לסרטן השחלות. קבוצה של חוקרי רפואה ובריאות הציבור מאוניברסיטת איראן למדעי הרפואה, האימפריאל קולג' בלונדון ואוניברסיטת ניפיסינג בקנדה, חברו יחד כדי לסקור את הממצאים מ-226 מחקרים קודמים שבוצעו כולם עד ינואר 2020.

המחקר בדק כ-50 גורמים (גורמים תזונתיים וגנטיים, שימוש בתרופות, מחלות מסוימות, הנקה, עישון ופעילות גופנית) שמחקרים אחרים בדקו ולעיתים הציגו תוצאות סותרות. בפתח הסקירה מציינים החוקרים כי הסיכוי של כל אשה ללקות בסרטן השחלות במהלך חייה הוא בערך 1 ל-78. שיעור התמותה של סרטן השחלות הוא כ-1 ל-108.

"אחרי סרטן צוואר הרחם והרחם, סרטן השחלות (OC) נמצא בדרגה השלישית בסוגי סרטן גינקולוגיים. לעתים קרובות הוא נשאר לא מאובחן עד שהוא מתפשט ברחבי האגן והבטן". כתבו החוקרים בפתח הסקירה, והוסיפו כי זיהוי גורמי הסיכון המשפיעים ביותר לסרטן השחלות יכול להיות אחת הדרכים "לעזור לנקוט באמצעי מניעה".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מכונת קפה בתערוכת מוצרי יוקרה בהוליווד (צילום: FREDERIC J. BROWN/AFP, Getty Images)
מכיל אקרילאמיד המגביר את הסיכון לסרטן השד והשחלות | צילום: FREDERIC J. BROWN/AFP, Getty Images

החלק הראשון במחקר התייחס לנסיבות גנטיות. הגורם הראשון שהחוקרים ציינו הן שתי מוטציות גנטיות ספציפיות ב-DNA של נשים במשפחות מסוימות. כמו כן טיפול הורמונלי באסטרוגן ופרוגסטרון וכריתת רחם דווחו בחלק מהמחקרים כקשורים לסיכון לסרטן השחלות.

בהתייחס לקשרים אפשריים בין סרטן השחלות למחלות שונות כתבו החוקרים כי: "מחלות מסוימות, כגון סוכרת, אנדומטריוזיס ותסמונת שחלות פוליציסטיות, כמו גם מספר פולימורפיזמים גנטיים, גורמות לעלייה משמעותית בהופעת סרטן השחלות".

בחירות בריאותיות עשויות אף הן להגביר את הסיכון - החוקרים ציינו כי: "השמנת יתר, עודף משקל, עישון ושימוש בטלק פרינאלי, מעלים באופן משמעותי את הסיכון לסרטן השחלות".

הגורמים התזונתיים הקשורים לסרטן השחלות שציינו החוקרים היו צריכת קפה, ביצים, אלכוהול ושומן, שעשויים כולם "להגביר באופן משמעותי את הסיכון לסרטן השחלות". קפה מכיל אקרילאמיד, אשר הוכח כמגביר את הסיכון לסרטן השד והשחלות. ביצים עשירות בכולסטרול ובכולין, ובכך מספקות רמת חלבונים גבוהה שמגבירה את הסיכון לסרטן השד, השחלות והערמונית. החוקרים מציינים כי באופן כללי תזונה עתירת שומן עשויה לעורר הפרשת יתר של אסטרוגן שחלתי, מה שמוביל להפעלת מנגנונים שמעודדים את הגידול.