מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Scientific Reports בדק את החשיבות של שעות שינה קבועות לבריאות הלב ומערכת העיכול. ישנם לא מעט סיכונים בריאותיים קרדיו-מטבוליים הקשורים לחוסר שינה. סיכונים בריאותיים אלו כוללים עלייה במשקל, עמידות לאינסולין, סוכרת מסוג 2, לחץ דם גבוה ומחלות לב. אך נראה שגם הקפדה על דפוסי שינה קבועים (בכל ימי השבוע) גם כן חשובה לשמירה על הבריאות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במחקר שפורסם בשנה שעברה צוין כי הבדלים בין שעות השינה בימי חול ובסופ"ש (המתואר כ"ג'ט לג חברתי") עשויים להגביר סיכון למחלת לב. גם מחקרי עבר הציעו כי לחיצה על כפתור ה"נודניק" בסופי שבוע עשויה להוביל להשמנת יתר וסוכרת.

כעת, מחקר חדש שנעשה במרכז הרפואי של אוניברסיטת דיוק מוסיף עדות נוספת לכך ששעות שינה קבועות משמעותיות לבריאות הלב ולתפקוד בריא של מערכת העיכול.

הקשר שבין שעות שינה לבריאות קרדיו-מטבולית

ד"ר ג'סיקה לנספורד-אייברי, מרצה לפסיכולוגיה ומדעי ההתנהגות מאוניברסיטת דיוק, הובילה את המחקר. במהלכו, היא וצוותה בחנו את דפוסי השינה של כ-2,000 מבוגרים, בין הגילים 54-93, ללא רקע של הפרעות שינה. המתנדבים ענדו מכשירי מעקב שעקבו אחר דפוסי השינה שלהם במשך 7 ימים. נוסף על כך, הם התבקשו לנהל יומן שינה. החוקרים בדקו את הקשר שבין דפוסי שינה לבין סמנים המעידים על סיכון קרדיו-מטבולי. לפי חישובים שנעשו על ידם, נמצא סיכון עתידי של 10 שנים למחלת לב, השמנת יתר, לחץ דם גבוה וסמנים לסוכרת מסוג 2, כמו רמת סוכר גבוהה בדם והמוגלובין a1.

נמצא כי בקרב מתנדבים שלא הקפידו על דפוסי שינה קבועים ישנו BMI גבוה יותר, רמות גבוהות יותר של סוכר בדם ורמות גבוהות של המוגלובין A1C. נוסף על כך, הם נמצאו בסיכון גבוה יותר להתקף לב או שבץ בעשר שנים הקרובות, בהשוואה לאנשים עם דפוסי שינה קבועים. החוקרים גם גילו כי מתנדבים שהלכו לישון והתעוררו בשעות שונות היו בעלי סיכון גבוה יותר לדיכאון וסטרס, בהשוואה למתנדבים עם דפוסי שינה קבועים.

עוד ב-mako בריאות:
>> שיקום מי שזוכר לנקות את האזור הזה בגוף
>> שני דברים להימנע מהם להפחתת שומן בטני
>> עומדים לעשות סקס? רק אל תאכלו את זה לפני

החוקרים הסיקו כי אי-סדירות בדפוסי השינה עשויה להיות אמצעי לזיהוי ומניעה של מחלות קרדיו-מטבוליות. אולם, הם מציינים כי מדובר במחקר תצפיתי שאינו יכול להעיד על סיבתיות. "ממחקר זה, איננו יכולים להסיק שאי-סדירות בדפוסי שינה גורמת לסיכונים בריאותיים, או שמצבים בריאותיים משפיעים על שינה. ייתכן שכל אלה משפיעים אחד על השני", כתבה לנספורד-אייברי. "ייתכן שיש משהו בהשמנת יתר שמפריע לשינה סדירה, או, כפי שמחקרים אחרים הראו – ייתכן שחוסר שינה מפריע למטבוליזם, מה שעשוי להוביל לעלייה במשקל. זה מעגל קסמים אכזר".

היא מוסיפה כי נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין טוב יותר את המנגנונים הללו מבחינה ביולוגית ורק אז ניתן יהיה לקבוע קשר של סיבה ותוצאה. בכל מקרה, ממצאים אלו מסייעים להבין מי נמצא בסיכון משמעותי יותר למחלות קרדיו-מטבוליות. אז למרות ששינה מרובה בסופ"ש נשמעת כמו פתרון טוב למחסור בשינה באמצע השבוע - נראה שעדיף לכם פשוט לישון היטב מדי יום. גם תהיו פחות עייפים וגם תשמרו על דפוסי שינה קבועים המונעים מחלות מסכנות חיים.