מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי Journal Of Health Psychology חושף מידע מעניין על הגורמים הפסיכולוגיים שמשפיעים על עלייה במשקל. במחקר התברר כי אנשים שסובלים מהשמנת יתר העריכו זמן באופן שונה מאנשים בעלי משקל תקין.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במחקר השתתפו שתי קבוצות: האחת שכללה 92 אנשים שסובלים מהשמנת יתר והשנייה שכללה 182 אנשים בעלי משקל תקין. כולם התבקשו לעבור מעין מבחן הערכת זמן. עיגול שחור הופיע על מסך מחשב ולאחר כמה רגעים שינה צבעו לירוק בנקודות זמן שונות שנעו בין שנייה אחת ל-12 שניות. כל משתתף התבקש להעריך כמה זמן לקח לעיגול השחור להפוך לירוק. המשתתפים שסובלים מהשמנת יתר העריכו יתר על המידה את משך הזמן, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

אישה אוכלת פיצה (צילום:  AS photo studio, shutterstock)
המוח משפיע על האכילה בדרכים שאנו כלל לא מודעים אליהן | צילום: AS photo studio, shutterstock

מחקר שנעשה ב-2016 על ידי פסיכולוגים מאוניברסיטת פרדו ואוניברסיטת קולורדו הראה תופעה דומה, אך במקרה זה נמצא כי אנשים שסובלים מהשמנת יתר מעריכים יתר על המידה מרחקים (ולא זמן). מה שמעניין בממצאים הללו, הוא שהערכה יתר על המידה של זמן (ושל מרחק), כלומר המחשבה שעבר יותר זמן ממה שבאמת עבר, יכולה להשפיע על אנשים שזקוקים ליותר פעילות גופנית כדי לשמור על משקלם. נוסף לכך, זה יכול גם להשפיע על הערכת זמנים של ארוחות, וכך באופן עקיף – עלול להוביל להשמנה.

עוד ב-mako בריאות:

>> הסיבה שחייבים להפסיק להשתמש במקלון אוזניים
>> חוקרים קובעים: זהו משך הזמן האידאלי לחופשה 
>> הניתוחים הפלסטיים המטורפים של הקוריאנים

למרות שנדרשים מחקרים נוספים כדי להעמיק בנושא ולהבין לעומק את הקשר שבין הערכה יתר על המידה של זמן ואכילה – ייתכן שבעקבות זאת דיאטנים יוכלו בעתיד לסייע למטופליהם באמצעות כלים פסיכולוגיים. לפי ד"ר כרמלה ויקריו, פרופסור חבר למדעי המוח באוניברסיטת מסינה ומחברת המחקר שפורסם לאחרונה על הערכות זמן, תפיסת זמן  היא עניין משמעותי, מאחר שהיא משפיעה על החלטות יומיומיות בדרכים שאנו לא מודעים אליהן.