חדשות טובות לסובלים מכאב כרוני: חוקרים מאוניברסיטת מקגיל בטורונטו גילו ממצא משמעותי לגבי המקור של כאב נוירופטי. ידוע כי כאב נוירופטי נוצר כתוצאה מרגישות עצבית, כאשר קצות העצבים שולחים מסרים מוטעים לחלקי המוח האחראיים על כאב. במחקר הנוכחי החוקרים התרכזו באזור ספציפי במוח שהוא המזוהה ביותר עם כאב הנקרא פיתול החגורה הקדמי (ACC).

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

החוקרים גילו שישנם שינויים במנגנון של הערוצים המשדרים כאב למוח ואחראיים למצבים של כאב כרוני. "חסימה של ה"ערוצים" האלה נמצאה כמפחיתה כאב באופן משמעותי", מסביר אחד החוקרים לחדשות יאהו, "זה המפתח לטיפול העתידי בכאבים מהסוג הנוירופטי". הרעיון הוא לחסום את השדרים שיוצאים מהעצבים מלהגיע למוח. ברגע שיהיה ניתן לבטל את השפעתם על המוח, הכאב לא יורגש.

בניגוד לכאבים רגילים החולפים מעצמם, כאב נוירופטי הוא כאב שיכול להימשך כל החיים ונוצר כתוצאה מטראומה, ממחלה ואפילו מווירוס (כמו שלבקת חוגרת). הכאב מאוד אופייני גם לאנשים שעברו קטיעת איברים. מדובר מכאב עצבי שנוצר כתוצאה מפגיעה בעצב עצמו. הכאב לרוב מגיע בלילה והוא מרגיש כמו מכות חשמל. משככי כאבים, לרוב, לא יעזרו לו.

"אנחנו חקרנו כאב כרוני שמקורו בטראומה או מחלה במערכת העצבית, שיכול לנבוע מפגיעה בעצבים הפריפריאליים, בעמוד השדרה ואפילו במוח. בנוסף, אנשים לאחר ניתוח מרגישים כאבים כתוצאה מפגיעה בשרירים וברקמות, אך אם הכאב ממשיך גם לאחר שהפצעים התאחו, גם זה יכול להיחשב ככאב כרוני", הוא אומר.

משמעות הגילוי הזה תוכל לעזור בין השאר גם לחולים כרוניים נוספים כמו חולי סוכרת וסרטן. השלב הבא של המחקר יהיה להבין כיצד אלמנטים רגשיים, פסיכולוגיים וקוגניטיביים משפיעים על תגובת העצבים. 

>> טונה יכולה להאריך חיים, אפילו משימורים