לאכול אוכל מגוון יכול לעזור להרחיב את האופקים שלכם, אבל כנראה שגם את מידת המכנסיים שלכם. מחקר באוניברסיטת טקסס מצא כי ככל שאנשים אוכלים מזון מגוון יותר, כך גדל אחוז השומן בגופם. החוקרים לקחו 7,000 מתנדבים כדי לחקור את ההמלצה לפיה אנשים צריכים "לאכול הכל במתינות".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה שגילו החוקרים, להפתעתם הוא שהאנשים שדיווחו שהם אוכלים יותר סוגי מזון נמצאו שמנים יותר מאשר אנשים בעלי תזונה שגרתית ומינימלית. "המחקר שלנו מפריך את הטענה לפיה תזונה מגוונת היא בריאה יותר או תורמת לחילוף החומרים", אומרים החוקרים לחדשות יאהו. "דווקא העובדה שיש יותר אפשרויות לארוחה יגרמו לנו לאכול יותר. עם זאת, חשוב לזכור שגם אם נאכל דיאטה לא מספיק מגוונת, אנו נסבול ממחסור בויטמינים חיוניים".

מה יכול להיות מזיק בתזונה מגוונת? מכירים את המונח "מנה מותרת"? הרעיון מאחורי המונח הזה הוא שאפשר לאכול כל דבר, כל עוד מגבילים את עצמנו לפעם בשבוע. לטענת החוקרים, אכילת כמויות גדולות של סוכרים, מאכלים מעובדים או שומנים היא לא חסרת השפעה על הגוף. מעבר לכך, לא רק שזה תורם לעלייה במשקל, זה גם יכול להגביר את הסיכון לחלות בסוכרת ובמחלות נוספות.  

הדרך הטובה ביותר להשיג גיוון בתזונה היא להתמקד בסוגים שונים של פירות וירקות ולכלול פחמימות מלאות בתפריט היומי שלכם. "נסו לכלול שומנים טובים בדיאטה שלכם כמו אבוקדו, שמנים ואגוזים בהתאמה לכמות הקלוריות המומלצת ליום. המחקר שלנו מצא כי אנשים שצרכו מאכלים בריאים יותר הפחיתו את הסיכון שלהם לחלות בסוכרת ב-25 אחוז. משמעות הנתון הזה היא שחשוב יותר לאכול מגוון של מאכלים בריאים מאשר לאכול "הכל במידה"", אומרים החוקרים.

אבוקדו חתוך (צילום: Eddie Berman, Istock)
הכי בריא, הכי טעים, אבל במידה | צילום: Eddie Berman, Istock

לא לצרוך יותר מדי שומנים בריאים

"המסקנה הברורה מהמחקר היא שההמלצה הנפוצה של: "לאכול הכל רק במתינות" יכולה להשפיע לרעה על המשקל ועל אחוזי השומן, בעיקר בשל העובדה שלא מעט אנשים בוחרים לאכול מגוון רחב מידי של מזונות שחלקם גם מזונות לא בריאים ומשמינים", אומרת הגר שפר, מומחית בתזונה ובדיאטה. "כמו כן, ישנה טעות רווחת של אנשים לצרוך צריכת יתר של שומנים בריאים, כמו: שמן זית, אבוקדו, גרעינים ואגוזים, זיתים ושמן קוקוס. מזונות אלו, שנחשבים מאד בריאים וטעימים, נצרכים במקרים רבים בכמויות גדולות מידי, לדוגמא: לאכול סלט שתובל בשמן זית בשפע ולהוסיף לו גם לא מעט אבוקדו או טחינה. או לנשנש בחופשיות גרעינים ואגוזים, להשתמש בכמות גדולה של שמן קוקוס לבישול ואפיה. במקרים כאלה, המאזן הקלורי הופך לגבוה מאד ואז אחוזי השומן יכולים לעלות משמעותית - בדיוק כמו שנמצא במחקר". 

שפר מציינת כי אין הרבה מזונות שניתן לאכול בחופשיות מבלי שיעלו משמעותית את צריכת הקלוריות, מלבד עלים ירוקים וירקות ירוקים. "לכן, יש לאכול במידה גם מזונות בריאים כמו פירות וירקות. כן חשוב לגוון - בעיקר בגלל הצבעים השונים של הירקות והפירות - פיטוכימיקלים - שכל אחד מהם תורם דברים חשובים לבריאות הגוף. צריכה של מזון בריא יכולה להפחית ב-25 אחוז את הסיכון לחלות בסוכרת".

עוד ב-mako בריאות:
>> חיטוט קטלני: על שערות הפוכות ושאר ירקות
>> מה באמת עובר לכם בראש בזמן האימון?
>> חיים ומוות ביד הלשון: מה לשון שלך אומרת על בריאותך?