כשנשבר לנו הלב אנחנו בטוחים שהכאב לא ייגמר לעולם, אבל מחקר חדש עשוי להקל על התחושות הקשות שלנו. מדענים מצאו כי בני אדם מעוצבים בצורה מיטבית להתגבר על שברון לב ואף למצוא אהבה חדשה.

במחקר, המדענים בדקו את תהליך ההתאהבות והפרידה של בני האדם, וגילו שאנחנו נועדנו להתגבר על שברונות הלב שלנו. "הסקירה שלנו מצביעה על כך שיש מכניזם במוח שלנו, שמונהג מעיקרון הברירה הטבעית,  ותפקידו להוציא אותנו מתקופות קשות בחיים." אומר ד"ר בריאן בוטוול מאוניברסיטת סיינט לואיס לדיילי מייל, "המשמעות היא שאנשים תמיד יתגברו על פרידות, והכאב יעבור עם הזמן."

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"שברון לב אולי מרגיש כמו מחלה שצריך לחפש לה תרופה, אך אין מדובר במצב רפואי אלא במונח עממי שאנחנו מרבים להשתמש בו", אומר ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר ומנהל מרכז "רזולוציה". "כאשר אנחנו מדברים על לב שבור, אנחנו מתכוונים לאדם שנשאר תקוע בעבר וממשיך להיות אובססיבי לבן בזוג הקודם לאחר שהיחסים נגמרו".

"בעקבות פרידה או משבר ביחסים אנשים נכנסים למשבר נפשי ולא מצליחים להתאושש ממנו", מוסיף ד"ר לוינסקי, "התסמינים הם דיכאוניים וכוללים מצב רוח ירוד, מחשבות טורדניות על מערכת היחסים, ירידה בערך העצמי ונסיונות חוזרים להשיג בחזרה את בן הזוג הקודם - או חיפוש של מישהו שיענה על אותם הסטנדרטים שלו".

ומה עושים עם זה?

"חשוב לעזור לאנשים שבורי לב להתגבר על המשבר שהם שרויים בו, בעיקר בטיפול פסיכולוגי והתנהגותי", אומר לוינסקי. "אם האדם יושב בבית ועושה סטוקינג לבן הזוג הקודם בפייסבוק, לדוגמה, זוהי התנהגות שצריך למגר. תוציאו אותו מהבית, ונסו להחזיר אותו כמה שיותר מהר לשגרה". לטענת לוינסקי, במצבים כאלה עלינו להפסיק את ה"התמסכנות" שלנו ולעבוד מיד על הערך העצמי. "הרי, אנחנו לא מוגדרים על ידי זוגיות, זה רק חלק ממי שאנחנו", הוא מוסיף.

זוג במשבר (צילום: Thinkstock)
אם נבין טוב יותר את התהליך הפרידה, אולי נצליח להציל מערכות יחסים | צילום: Thinkstock

למה בכלל אנחנו נפרדים?

בנוסף להתמודדות עם שברון הלב, במחקר המתואר המדענים גילו כי נשים וגברים נפרדים מסיבות שונות. "מסיבות אבולוציוניות, גברים מתוכנתים כך שהם צריכים להתחמק מגידול צאצאים שאינם שלהם" אומר ד"ר בוטוול, "לכן גברים רגישים יותר לגבי בגידות. לא שנשים לא מקנאות, אבל זה ממש טבוע בגברים." נשים, לעומת זאת, ייפרדו יותר על בסיס אי אמון רגשי, גם זאת ,חלקית, בשל סיבות אבולוציוניות. נשים מחפשות בן זוג שיספק להן הגנה פיזית ועזרה בגידול הילדים. הן נוטות לדחות גברים שלא מספקים זאת, ובגידה באמון יכולה להיות אינדיקציה לכך.

במחקר בוצעו סריקות MRI של גברים ונשים שהצהירו כי הם מאוהבים - מה שלטענת ד"ר בוטוול, יכול לשפוך אור על תהליך הפרידה. "בסופו של דבר, לעבור לבן זוג אחר זה כמו לשנות את הרגלי צריכת הסם שלך." הוא אומר. "מסריקות המוח ניתן להסיק שיש אזורים במוח שמתנהגים כמו בזמן התמכרות לסם, אך לאחר שההתמכרות נגמרת, אותם אזורים עוזרים לנו למצוא את הדרך לאהבה חדשה." 

"אם נבין טוב יותר את התהליך הפרידה, אולי נצליח להציל מערכות יחסים שאחרת היו מגיעות לסוף שהיה קשה להתגבר עליו."    

>>  מה הריח שלנו אומר עלינו?