חוץ מלהיתקע עם השם של האקסית על השוק, לשים דיו על הגוף שלכם יכול להיות יותר מסוכן ממה שאתם חושבים. לפי מחקר קטן שנעשה במגזין לבריאות העור, מסתבר שאחד מתוך 10 אנשים שמתקעקעים מקבלים זיהום שמתבטא בגירוד, האדמה והתנפחות. הרבה ממשתתפי המחקר סבלו מסיבוכים שנמשכו שנים לאחר שעשו קעקוע. "אני לא נגד קעקועים, אני דווקא חושבת שהם יכולים להיות מאוד יפים", אומרת מנהלת המחקר ד"ר מארי לגר להאפינגטון פוסט, "אך אנשים צריכים להיות מודעים לסיכונים".

הכל התחיל כאשר לגר החלה להבחין בהרבה מטופלים שבאו למרפאה שלה עם בעיות שקשורות בקעקועים שלהם. כדי להבין עד כמה הדבר נפוץ, היא בחנה 300 אנשים מקועקעים רנדומליים מניו יורק ושאלה אותם אם הם חוו בעיות עם הקעקועים שלהם. כ-10 אחוזים דיווחו על בעיות הקשורות לכך, ביניהן בעיות קצרות טווח של גירוד או התנפחות ובעיות שהתפתחו לכרוניות - כמו תחושת גירוד או התנפחות שנמשכה שנים, ורק מעטים מהם טרחו לגשת לרופא עם הבעיות הללו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"חשוב לעשות הפרדה בין קעקועים זמניים לקעקועים קבועים", אומרת ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור, מכבי שירותי בריאות. "תגובות אלרגיות מקעקועים זמניים הן הרבה יותר נפוצות. לעומת זאת, בקעקועים קבועים יש שני מישורים בהם יכולות להיות תופעות לוואי - עצם פעולת הקעקוע והחומרים שקיימים בדיו בו משתמשים".

קעקועים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שימו לב שאתם מתקעקעים במקום סטרילי והגייני | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

זהירות! הרפס

בעוד שחלק ממכוני הקעקועים מפוקחים על ידי משרד הבריאות, הדיו שמוחדר לעור בעת פעולת הקעקוע אינו מפוקח על ידי שום גורם. לגר מספרת כי דיו שחור עלול להכיל עקבות של פחם, ודיו אדום עלול להכיל חנקן. חומרים אלה יכולים לגרום לכל מיני השפעות על העור. "לא כל הסיבות לבעיות בקעקועים ידועות לנו", אומרת לגר, "חלקן נשמעות לחלוטין כמו אלרגיה לקעקועים, לפעמים זה יכול להתעורר מקעקוע חדש, ופתאום שני הקעקועים יתחילו לגרד. לצד זאת, תועדו מקרים בהם הסרת קעקוע גרמה לתגובה אלרגית חריפה שגרמה להתנפחות הגרון וקשיים בנשימה".

"אם אנחנו מסתכלים על קעקועים זמניים, למשל כאלה שעשויים מחומרים טבעיים כמו חינה, רופאי עור נתקלים הרבה פעמים במצבים של בצקת, אודם ודלקת מסביב לקעקועים האלה", אומרת ד"ר לנדאו, "ניתן לטפל בתופעות בעזרת משחות סטרואידיות למיניהן. למרבה המזל, הקעקוע דוהה עם הזמן וכך מתפוגגות תופעות הלוואי".

>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות" 
איך להפסיק לעשן ב-10 צעדים פשוטים

קעקועים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שימו לב שהמחט חדשה ונקייה, ותפחיתו בדיו האדום | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
"בקעקועים קבועים, לעומת זאת, יש סכנה גדולה יותר להידבק בזיהומים, בעיקר אם יש שימוש חוזר באותה המחט ואם הסביבה או העור לא מספיק סטריליים", מוסיפה ד"ר לנדאו. " שימוש באותה המחט יביא להדבקה במחלות שעוברות בדם כמו דלקת כבד, צהבת ובמקרים גרועים גם איידס. לצד זאת יכולה להיות התפרצות של הרפס על העור כתוצאה מהקעקוע. הכל תלוי במערכת החיסונית ובמצב הבריאותי שלנו באותו הזמן. התופעות האלה קשורות בעיקר באתיקה המקצועית של אותו מכון קעקועים, בכל הקשור להיגיינה וסטריליות".

אילו צבעים יותר בריאים?

אנשים שמתקעקעים מוכנים לקחת סיכונים - הרי זה נשאר לנצח ולא בטוח שיצא יפה, ותמיד יש את הסכנה שזה כבר לא יתאים להם אחרי גיל מסוים. "אני לא חושבת שאנשים עושים קעקוע מתוך האמונה שזה לגמרי בטוח, הרי זה סוג של מרד", אומרת לגר, "אבל עדיין חשוב שידעו שתגובה אלרגית לקעקוע יכולה להיגמר במוות".

"מבחינת הצבעים שכדאי להשתמש בהם בקעקוע, הצבעים הבהירים יותר עלולים לגרום ליותר רגישות בעור", אומרת ד"ר לנדאו. "לכן, למי שרוצה ללכת על הצד הבטוח מומלץ ללכת על צבעים כהים כמו שחור, אפור כחול כהה. בנוסף, במידה ורוצים להסיר קעקוע, זה קל יותר בצבעים הללו. צבעים בהירים הם בעייתיים מהבחינה הזאת, במיוחד הדיו האדום שעלול להתחמצן כתוצאה מטיפולי הלייזר ולהתכהות. במידה וזה קורה, הקעקוע יהיה בלתי ניתן להסרה".

>> כך תהפכו לרזים כמו דוגמנים בחמישה חודשים