באחד הפרקים של "חברים" מחליט צ'נדלר להפסיק לעשן על ידי קלטת היפנוזה ליליות, שבטעות מיועדות עבור נשים. במה שנראה היום כמו פרק שמתחכך בשוביניזם גס, צ'נדלר מתחיל לפתח גינונים נשיים רק משום ששמע בזמן השינה קול שגרם לו לחשוב כך. באופן מפתיע, דווקא הקומדיה של הפרק הזה לא בהכרח מחזיקה מים, ואילו המדע שמאחוריו ככל הנראה עומד איתן.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מחקר שנערך במכון לפסיכולוגיה בברן שבשווייץ ופורסם במגזין "Current Biology" טוען כי המוח שלנו מסוגל לא רק לעבד מידע בזמן השינה אלא גם לקלוט מידע חדש תוך כדי שינה עמוקה. החוקרים בחנו ספציפית את היכולת שלנו ללמוד שפה חדשה, ונעזרו ב-41 נבדקים שנתבקשו לישון עם אוזניות אשר השמיעו להן מילים בשפה מומצאת שאינה מוכרת להם. מיד לאחר שנשמעה כל מילה נשמע התרגום שלה בגרמנית, וכך למשל למדו הנבדקים ש"טופר" פירושה "מפתח" ו"גוגה" פירושה "פיל".

התוצאות המפתיעות חשפו שכאשר המשתתפים התעוררו ונשאלו לגבי משמעות המילים, הם הצליחו לקבוע בדיוק מרשים מי מהן מתארת חפץ גדול ומי חפץ קטן. וזה, כאמור, לאחר לילה אחד של שינה בלבד. החוקרים טוענים כי הסיבה לכך היא שמילה השנייה, כלומר התרגום, הושמעה למשתתפים במהלך הלילה בזמן שבו המוח שלהם נמצא במצב של ערות, וזאת בניגוד לדעה הרווחת כי כאשר הגוף ישן, גם המוח ישן.

למעשה, המוח שלנו נע באופן תמידי בין שני מצבים שונים בכל חצי שנייה – מצב אקטיבי של ערות ("up-states") ומצב פסיבי של מנוחה (""down-state). במהלך מצב הערות, כאשר הושמעו למשתתפים התרגומים של המילים, המוח שלהם הצליח ליצור הקשרים באופן תת מודע.

עוד ב-mako בריאות:

>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף

 

"היה מעניין במיוחד לגלות שאזור השפה בהיפוקמפוס – שבדרך כלל אחראי על למידת שפה בזמן שאנחנו ערים – היה פעיל במיוחד במצב של שינה עמוקה", אומרים החוקרים. "כמו כן עושה רושם שהמבנים שאחראיים על יצירה של זיכרונות פועלים על דעת עצמם בלי קשר למצב ההכרה שלנו, בין שאנחנו ישנים או ערים". מה שמרמז על כך שאדם שנמצא בשינה עמוקה עדיין יכול ללמוד מה קורה בסביבתו, וכל הסרטים שטוענים שחולים שאינם בהכרה מבינים כל מילה שנאמרת בחדר אכן צדקו.