מי לא רוצה לחיות לנצח? או לכל הפחות, לחיות חיים ארוכים במיוחד? השאיפה של בני האדם להארכת תוחלת החיים ושיפור איכות החיים בגילים מבוגרים יותר מעסיקה רבות את עולם המחקר הרפואי. המון מחקרים נעשים מדי שנה בנושא ולא מעט חוקרים מנסים להבין את מנגנון ההזדקנות ובהתאם לכך להתחקות אחר הדרכים להאט אותו. כעת חוקרים הצליחו לעשות אף מעבר לכך – מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת קליפורניה הצליח לא רק להאט את ההזדקנות, אלא גם להחזיר אחורה בזמן קבוצת גברים, ולהפוך את גופם לצעיר יותר בשנתיים וחצי.

המחקר הקטן פורסם בכתב העת המדעי Nature לפני ימים ספורים והוא מכה גלים בקהילה המדעית מאז. במחקר השתתפו 9 גברים בלבד, שניתן להם קוקטייל תרופות שכלל הורמון גדילה ושתי תרופות נגד סוכרת – במשך שנה שלמה. בתום השנה הזאת, נמצא כי המשתתפים נעשו צעירים יותר מבחינה ביולוגית בשנתיים וחצי.

רבים מאיתנו חוששים מפני ההזדקנות הנראית לעין, אך למעשה מה שבאמת קובע את תוחלת החיים שלכם ואת רמת איכות החיים שתחיו בגילים מבוגרים – הם לא הקמטים על פניכם, אלא הגיל הביולוגי שלכם – הגיל של התאים בגוף שלכם.

אישה מבוגרת (צילום: ESB Professional, Shutterstock)
הצליחו להחזיר את הגיל הביולוגי שנתיים אחורה | צילום: ESB Professional, Shutterstock

חוקרים מודדים הזדקנות באמצעות "שעון אפיגנטי", שלמעשה עוזר לשער גיל בהתאם לשינויים בדנ"א. ככל שאנו מזדקנים, מעין תגיות כימיות הנקראות "מתילים" מתחילות להיצמד למולקולות דנ"א. המתילים הללו יכולים לשבש כיצד חלקים של הקוד הגנטי "נדלים" ו"נכבים". ככל שהזמן עובר, יותר מתילים נצמדים ולדנ"א ומשבשים אותו וכך למעשה אנו נעשים חשופים יותר להזדקנות ולמחלות כמו סרטן.

תהליך זה משפיע על כל איבר ורקמה בגוף שלנו, כולל בלוטה חיונית שנקראת בלוטת התימוס, המשמשת ליצירת תאים של המערכת החיסונית. תאי דם לבנים אמנם מיוצרים במוח העצם, אך בתוך בלוטת התימוס הם מגיעים לצורתם השלמה, תאים שמונעים זיהומים ומונעים התפתחות של סרטן. בלוטת התימוס נשחקת ככל שאנו מתבגרים ורמת הורמוני הגדילה פוחתת. מחקרים קודמים אכן הראו שמתן הורמון גדילה יכול להגן ולשפר את פעילות בלוטת התימוס.

עוד ב-mako בריאות:

>> מתברר שכל הזמן הזה ניגבתם לא נכון את הישבן
>
> חשוב לדעת: הסימן שמופיע חודש לפני התקף לב
>
> חוקרים: זו התזונה שמפחיתה סיכון למוות מוקדם

"זה די עתידני"

במהלך המחקר הנוכחי, ד"ר גרגורי פאהי אסף תשעה גברים לבנים בין הגילים 51-65 ונתן להם הורמון גדילה בשם DHEA. כיוון שרמות גבוהות במיוחד של הורמון זה עלולות להוביל לסוכרת, המשתתפים קיבלו גם תרופות נגד סוכרת. בתום שנה של נטילת התרופות ובדיקות שוטפות של בלוטת התימוס, נמצא כי בלוטת התימוס אצל שבעה מתוך תשעת המשתתפים הייתה בריאה יותר ורקמות שנהרסו נבנו מחדש. לאחר מכן נבדקו הגברים באשר לכמות המתילים בגופם (המעידים על הזדקנות הגוף) ואכן נמצא כי כל המשתתפים היו בעלי פחות מתילים בסוף הניסוי, בהשוואה לכמות המתילים שהיו בגופם בתחילתו. מבחינה ביולוגית, נמצא כי המשתתפים היו צעירים יותר בשנתיים וחצי. "ציפיתי להאטת השעון הפיגנטי, אבל לא לחזרתו אחורה", אמר ד"ר הורבאת', שהיה מעורב במחקר. "זה הרגיש די עתידני".

עם זאת, ישנן כמה הסתייגויות: מדובר במחקר קטן עם כמות משתתפים נמוכה במיוחד. כמו כן, לא הייתה קבוצת ביקורת והמשתתפים היו כולם גברים לבנים. לכן קשה להגיד שהשפעה בהכרח תהיה תקפה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, זו התחלה טובה לקראת פענוח מנגנון ההזדקנות ואולי לשיפור תוחלת החיים והכי חשוב – איכות החיים בגילים מבוגרים יותר.