כבר מזמן ידוע כי תזונה עשירה בפרוביוטיקה, כזו שמעודדת צמיחה של חיידקים טובים במעיים, יכולה לתרום רבות לבריאותנו. במחקר חדש שנעשה באוניברסיטת ליידן (Leiden) שבהולנד, נמצא כי פרוביוטיקה יכולה גם להוריד את תדירות המחשבות והרגשות השליליים.

בניסוי נבדקו 40 אנשים בריאים, כאשר למחציתם ניתנו תוספים פרוביוטיים למשך ארבעה שבועות בעוד שהמחצית השנייה שימשה כקבוצת ביקורת. בסופו של המחקר נמצא כי המשתתפים שקיבלו תוספים היו פחות רגישים לדיכאון. בנוסף, הם הראו פחות סימנים של שינויים במצב הרוח והיו פחות מושפעים מרגשות שליליים.

"חיידקי פרוביוטיקה משפרים את ספיגת המזון, כך שללא עזרתם תהליכי העיכול והספיגה לא יוכלו להתבצע בצורה אופטימלית. החיידקים מעלים את רמת חומציות המעי ומייצרים אנזימים במערכת העיכול, המסייעים בפירוק מלא יותר של המזון אותו אנו אוכלים", אומר אוהד כהן נזנין, נטורופת ומטפל בצמחי מרפא. "ברגע שספיגת המזון תקינה, כך פוחת הסיכון לחסרים תזונתיים החשובים בין היתר לבניית וייצור המוליכים העצביים".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"דיכאון הוא מצב מאוד מורכב. במקרים מסוימים הוא גם נגרם עקב חסרים תזונתיים של ויטמינים חשובים, כמו ויטמין B12, חומצה פולית הנקרא גם B9, ויטמין B6 וויטמין C, וחומצות אמינו כמו התריפתופאן, ופנילאלנין המשמשים יחד כמרכיבים חשובים ליצירת מוליכים עצביים, ביניהם הסרוטונין, דופאמין ומלטונין", מוסיף כהן נזנין. "מוליכים אלה חשובים לוויסות רמות הסטרס במערכת העצבים ועליהם מבוססות רוב התרופות נוגדות הדיכאון והחרדה".

מהמחקר עולה כי שיפור בריאות חיידקי המעי משפיע על מצב הרוח לטובה, ומונע התפתחות של מצבי דיכאון. "אין ספק שדרוש לערוך מחקר נוסף בתחום," אומר מחבר המחקר ד"ר לורנזו קולזטו להאפינגטון פוסט, "אבל התקווה היא שתוספת פרוביוטיקה תוכל לעבוד כאמצעי למניעת מצבי דיכאון". 

חלק בלתי נפרד בטיפול בסטרס

בדומה לכך, פרוביוטיקה יכולה להיות דרך יעילה לטיפול בחרדה. במחקר נוסף שנערך באוניברסיטת קיימברידג', נמצא כי לתוספים פרוביוטיים יש השפעה על תגובת הנבדקים לגירויים שליליים. "סביר להניח שהרכיבים הללו יצליחו לטפל במחלות נפש", אומר מחבר המחקר ד"ר פיליפ בורנט להאפינגטון פוסט, "הם גם יוכלו לסייע לטפל בסיבוכי הקיבה שנגרמים על ידי טיפול תרופתי ממושך."  

"סטרס ממושך ידוע כאחד הגורמים לחרדות ודיכאון, כגורם להפרה באיזון חיידקי המעי ולהפחתה ברמות החיידקים הטובים - לקטובצילוס וביפידובקטריה", מוסיף כהן נזנין. "מחקרים נוספים מראים כי חיידקים במערכת העיכול, מסוגלים לתקשר עם מערכת העצבים גם בהיעדר תגובה חיסונית. לפרוביוטיקה יש פוטנציאל להפחית את התגובה הדלקתית שנוצרת בגוף בעקבות הסטרס, לשפר את פעילות מערכת העצבים המרכזית ולאזן את חיידקי המעי. בעקבות זאת, פרוביוטיקה הולכת ונהיית חלק בלתי נפרד בטיפול בסטרס".

>> החיים יפים: טיפולים חדשים ופורצי דרך לטיפול בדיכאון