במחקר שפורסם באחרונה בכתב העת Nature Reviews Clinical Oncology, קובעים חוקרים מאוניברסיטת תל אביב כי תקופת הזמן הקצרה סביב הניתוח להסרת גידול סרטני (כמה שבועות לפני ואחרי הניתוח) הנה קריטית למניעת גרורות סרטניות שמתפתחות בעקבות כך שהגוף נמצא במצב של לחץ.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לטענת החוקרים, כדי למנוע את התפתחותן של הגרורות הסרטניות ולהציל חיים יש לטפל בחולים באמצעות טיפולים אימונותרפיים וטיפולים להפחתת דלקת ולחצים פיזיים ופסיכולוגיים. את המחקר ערכו פרופ' שמגר בן-אליהו מבית הספר סגול למדעי המוח ובית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב ופרופ' עודד זמורה מהמרכז הרפואי אסף הרופא.

טיפולים אימונותרפיים הם שורה של טיפולים להפעלת המערכת החיסונית. לדוגמה, מכניסים לגוף חומרים שונים עם קולטנים הדומים לקולטנים של וירוסים או חיידקים, והמערכת החיסונית מזהה את האיום ונכנסת לפעולה – ובכך יכולה למנוע התפרצות של מחלה גרורתית.

"הניתוח להסרת הגידול הראשוני הינו עמוד התווך במכלול הטיפולים בסרטן", מסביר פרופ' בן אליהו, "אך עם זאת, הסיכון להופעת גרורות לאחר הסרת הגידול מוערך בכ-10 אחוזי בקרב חולות בסרטן השד, ב-40-20 אחוז בקרב חולי סרטן המעי הגס וב-80 אחוז בקרב חולי סרטן הלבלב".

סרטן השד (צילום: shutterstock | Pradit.Ph)
הניתוח הוא אחד מעמודי התווך בטיפול, אך יש לו השלכות נפשיות | צילום: shutterstock | Pradit.Ph

כשהגוף נמצא במצב לחץ, פיזיולוגי או פסיכולוגי, כמו בתקופת ניתוח, הורמונים ממשפחות הפרוסטגלנדינים והקטכולאמינים מופרשים בכמויות גדולות, מדכאים את פעילות תאי המערכת החיסונית ובכך מעודדים התפתחות גרורות"

לדבריו, כשהגוף נמצא במצב של לחץ, פיזיולוגי או פסיכולוגי, כמו בתקופת ניתוח, הורמונים ממשפחות הפרוסטגלנדינים והקטכולאמינים מופרשים בכמויות גדולות. הורמונים אלה מדכאים את פעילות תאי המערכת החיסונית ובכך מעודדים בעקיפין התפתחות גרורות סרטניות. נוסף לכך, הורמונים אלו מסייעים במישרין לתאים הסרטניים שנשארים בגוף לאחר הניתוח ליצור ולהתפתח לגרורות מסכנות חיים. כך, בשל החשיפה להורמונים אלו, הרקמות הסרטניות שבגוף הופכות להיות אגרסיביות וגרורתיות יותר.

"התערבות תרופתית ואימונותרפית לצורך הפחתת הלחצים הפסיכולוגיים והפיזיולוגיים של הגוף והפעלת המערכת החיסונית באותם ימים קריטיים של לפני ואחרי הניתוח יכולה למנוע את התפרצות גרורות סרטניות שתתגלינה חודשים או שנים מאוחר יותר", מדגיש פרופ' בן אליהו. 

עוד ב-mako בריאות:

>> יותר מ-50 מקרי שבץ מתרחשים בישראל מדי יום
>החומרים המסוכנים שנמצאים בחלב בישראל

סרטן במספרים
סרטן במספרים

>
>לכל נתוני הסרטן בישראל

פרופ' בן אליהו מוסיף כי הטיפולים האנטי-גרורתיים בהם משתמשים היום פוסחים על תקופת הניתוח הקריטית, ונאלצים להתמודד עם תהליכים גרורתיים מתקדמים ועמידים יותר שקשה יותר לעצור. בכך מחקרו של פרופ' בן אליהו סותר את ההנחה שהייתה רווחת בקהילה הרפואית ולפיה בדומה לכימותרפיה ולרדיותרפיה, בשל תופעות הלוואי של הטיפולים לא מומלץ לטפל בחולי סרטן באמצעות אימונותרפיה במהלך החודש שלפני הניתוח ובחודש שאחריו.