אכינצאה ופרע מחורר נחשבים מזה שנים רבות לצמחי מרפא שמיוחסות להם סגולות רפואיות שונות. כעת מחקר שפורסם לאחרונה על ידי מדענים מערב הסעודית חושף כי צמחים אלו יכולים לעזור להילחם בנגיף הקורונה. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אכינצאה (בעברית: קיפודנית) היא צמח שמיוחסות לו תכונות בריאותיות שונות, בעיקר בכל הנוגע למלחמה בדלקות ובזיהומים. למרות שאין הוכחה מדעית חד משמעית לכך שצמח האכינצאה אכן עוזר נגד דלקות וזיהומים, רבים נוטלים אכינצאה כתוסף תזונה במטרה לחזק את המערכת החיסונית. 

פרע מחורר (באנגלית: ST. John’s Wort) נחשב גם הוא לצמח מרפא מוכר שמשמש בעיקר לשיפור מצב הרוח ונגד דיכאון. נראה כי יעילותו של הפרע המחורר נגד דיכאון מוכחת ואף תמצית של הפרח נמכרת כתרופה טבעית נוגדת דיכאון.

אכינצאה (צילום:  Nataliia Kuznetcova, shutterstock)
אכינצאה | צילום: Nataliia Kuznetcova, shutterstock

תמצית צמחי מרפא שיכולה להפחית את העומס הנגיפי

במחקר הנוכחי נבדק פרע מחורר (Hypericum perforatum), לצד שני זנים שונים של אכינצאה. הם ניסו תרכובות שונות, ביניהן גם שילוב של כמה צמחים ביחד. התרכובת שנמצאה הכי יעילה נגד נגיף הקורונה הייתה זו שהכילה רק פרע מחורר. אחריה שילוב של אכינצאה ופרע מחורר והכי פחות יעילה הייתה זו שהכילה רק אכינצאה. 

החוקרים מצאו כי תמצית של פרע מחורר יכולה להפחית את העומס הנגיפי של וירוס הקורונה. ידוע כי העומס הנגיפי - כמות נגיפי הקורונה בגוף החולה - יכול להשפיע על חומרת המחלה. ככל שהעומס הנגיפי גבוה יותר, כך המחלה שנגרמת כתוצאה מהנגיף עשויה להיות חמורה יותר, כמו כן ישנו סיכוי גבוה יותר להתאשפזות ולסיבוכים. עומס נגיפי גבוה יותר יכול גם להוביל להדבקה משמעותית יותר. 

פרע מחורר (צילום:  13Smile, shutterstock)
פרע מחורר | צילום: 13Smile, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> הסימנים הפחות ידועים שמעידים על אינטליגנציה
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם כשתפסיקו לאכול בשר אדום
>> בעקבות מות בת ה-40: הסימנים שאסור להתעלם מהם

למרות התוצאות החיוביות, חשוב להדגיש כי המחקר נעשה על תאים בתנאי מעבדה ולכן עדיין לא ניתן להסיק שתהיה השפעה דומה גם על בני אדם. לכן החוקרים מציעים כי השלב הבא צריך להיות ניסויים קליניים שיבדקו את תמצית צמחי המרפא על בני אדם כדי לראות אם התוצאות דומות. 

בנוסף לכך, יש לציין כי המחקר פורסם אונליין באתר bioRxiv שמפרסם מחקרים מדעיים שטרם עברו ביקורת עמיתים ולכן עדיין לא היינו ממליצים לצרוך פרע מחורר כדי להגן על עצמכם מפני נגיף הקורונה. נצטרך לחכות לביקורת עמיתים ולניסויים הקליניים כדי לדעת זאת בוודאות. אך אין ספק שלמחקר זה פוטנציאל להציע דרך טיפול נוספת - וטבעית שיכולה לסייע לחולי קורונה במצב קל-בינוני. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (18.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.