אם סבלתם מכולסטרול גבוה, ככל הנראה שמעתם את ההמלצה לאכול פחות בשר אדום ויותר בשר רזה כמו עוף. גם אם לא סבלתם מזה, ארגוני בריאות ברחבי העולם, כולל ארגון הבריאות העולמי, הצהירו כבר בעבר שיש להמעיט בצריכת בשר אדום ולעבור לבשר עוף, שנחשב בריא יותר. אך כעת מחקר חדש מצא כי ייתכן שהמלצה זו לא מדויקת. נמצא כי רמת הכולסטרול עלתה בצורה דומה בקרב אנשים שצרכו בשר אדום ובקרב אנשים שצרכו בשר עוף – בהשוואה לאנשים שצרכו תזונה חסרת בשר.  

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

חוקרים ממכון המחקר של בית החולים לילדים באוקלנד (CHORI) גייסו יותר מ-100 מתנדבים בריאים לטובת מחקרם. הם חילקו אותם לשתי קבוצות; קבוצה אחת קיבלה תזונה עשירה בשומן רווי והקבוצה השנייה קיבלה תזונה דלה בשומן רווי. שתי הקבוצות הללו פוצלו לאחר מכן לשלוש תת קבוצות.

במשך ארבעה שבועות ובסדר אקראי התבקשו המתנדבים לאכול תזונה עשירה בבשר "בהיר", עשירה בבשר אדום או תזונה שמכילה רק חלבונים מן הצומח. כל ארבעה שבועות הם החליפו את התזונה לאחת משלוש התזונות האלו. במשך הזמן הזה, הם עברו בדיקות דם, שכוללות בדיקת כולסטרול ובייחוד כולסטרול מסוג LDL, הכולסטרול "הרע" שיכול להצטבר בעוקרים ולהוביל למחלות לב וכלי דם ולשבץ.

שולחן עם ארוחה. בשר (צילום: lily-banse, unsplash)
עדיין כדאי לצרוך פחות בשר אדום | צילום: lily-banse, unsplash

הכי בטוח: יותר חלבון מן הצומח

לפי רונלד קראוס, החוקר הבכיר במחקר, מדובר במחקר הראשון שמשווה באופן ישיר בין ההשפעות של בשר אדום, בשר בהיר וחלבון מן הצומח על רמות הכולסטרול – תוך הקפדה על הרכב תזונתי זהה מלבד הפרמטרים הללו. ממצאי המחקר הפתיעו את החוקרים, בהתחשב בהמלצות הרווחות לצרוך יותר עוף ופחות בשר אדום.

עוד ב-mako בריאות:

>> פירות היער שאתם חייבים לשלב בתפריט
>> זאת הפחמימה הטובה ביותר לשמירה על המשקל
>> עד איזה גיל כדאי להשתמש באמצעי מניעה?  Edit item

"הממצאים החדשים שלנו הראו שרמות הכולסטרול מסוג LDL היו זהות בבשר אדום ובשר בהיר ושרמות LDL היו נמוכות יותר בתזונה עשירה בחלבון מן הצומח", הסביר קראוס לאתר גיזמודו. התוצאות הללו היו זהות, בין שהתזונה הייתה עשירה או דלה בשומן רווי. כך שהתוצאה יכולה להראות ששני סוגי הבשר מעלים את רמת הכולסטרול, או לחלופין שרמות הכולסטרול יורדות בתזונה עשירה בחלבון מן הצומח – או שתי האופציות יחד".

עם זאת, חשוב לציין שישנם כמה הסתייגויות למחקר. ראשית, צוות החוקרים לא בדק את ההשפעות של תזונה עשירה בבשר בהיר אחר – דגים, שמכילים רמות גבוהות של שומן בריא ונחשבים למזון שמפחית כולסטרול. נוסף לכך, לא נבדקו בשרים מעובדים המיוצרים מבשר אדום, כמו נקניקים ובייקון, שהיו יכולים להשפיע על התוצאות בכך שהיו מוכיחים כי בשר אדום מעלה יותר את הכולסטרול מבשר עוף. כך או כך, נראה שנדרשים מחקרים מעמיקים יותר – ושנכון לעכשיו נראה שכדאי שהתזונה שלכם תהיה עשירה בחלבון מן הצומח ודלה בבשר אדום.