סיגל (שם בדוי), 27, ירושלים, לא תארה לעצמה שהחלקה פשוטה שעשתה בשיער תובילה לכאבים ולצורך באשפוז. האירוע המלחיץ אירע בדצמבר האחרון כשפנתה למספרה חדשה שלא הכירה, וביקשה להתחדש בהחלקת שיער. "אני תמיד מבררת לאן אני הולכת, אז בדקתי שזה ספר שעובד עם רישיון והרגשתי בטוחה. לאחר כשעה מתחילת התהליך, התחלתי לסבול מכאבים בגב התחתון. הגעתי הבייתה והכאבים התגברו - הרגשתי נורא", היא משחזרת.

סיגל שהייתה אז בשבוע ה-15 להריונה, סיפרה לבעלה על התחושות וביקשה שייגש איתה למיון. "נלחצתי. חשבתי שזה אולי קשור להיריון. הכאבים היו בלתי נסבלים". בני הזוג נסעו לבית חולים, שם לא הצליחו לאבחן את הבעיה, והם חזרו הבייתה. אולם, הכאבים שהתגברו, גרמו להם לנסוע לבית חולים אחר – שם אובחנה אי ספיקת כליות חריפה.

בעת האשפוז שנמשך כשבוע וחצי, הרופא המטפל שאל את סיגל אם עברה תהליך קוסמטי כלשהו לאחרונה, ובאותו הרגע הבינה שההחלקה שעברה גרמה לבעיה. "חוץ מהכאבים בגב התחתון, התחילו תסמינים נוספים: בחילות, הקאות, כאבי בטן, חולשה, חוסר תאבון, בחילות, הקאות", היא מספרת. "זה היה נורא. אני בהריון וזה היה מדאיג מאוד, הייתה חוסר ודאות, לא בדיוק ידעו מה המצב שלי. עד עכשיו אני עדיין במעקבים".

החלקת שיער ערוץ הבריאות (צילום: Parilov, Shutterstock)
התוצאה אולי יפה - אבל האם היא באמת שווה את הסיכונים? | צילום: Parilov, Shutterstock

 

 החומצה הגליאוקסלית: הרכיב הבעייתי שנמצא בהחלקות

בבית החולים שערי צדק בו אושפזה סיגל, נערך לאחרונה מחקר פורץ דרך בנושא החלקות שיער. פרופ' לינדה שביט, מנהלת המכון לנפרולוגיה בבית החולים, מציינת כי המחקר שנערך בשנים 2022 – 2023, בחן נתונים מכל מחלקות הנפרולוגיה בכל בתי החולים בישראל: הלל יפה, שיבא, רמב"ם, ברזילי, וולפסון, בלינסון, מאיר, קפלן, שערי צדק; וגם בתי חולים פרטיים כמו אסותא, שסיפקו מידע על מקרים של אי ספיקת כליות חריפה שמגיעה בין יום ועד שלושה ימים לאחר החלקות שיער. המחקר בחן כ-26 מטופלות שעברו החלקות עם חומצה גליאוקסלית – כולן היו בריאות לפני ההחלקה. "בשלושה מקרים מתוך 26 נשים שנבדקו, הנזק היה חמור אף יותר והן נזקקו לדיאליזה. התסמינים הבולטים עליהן דיווחו היו: חולשה בחילות הקאות וכאבי בטן".

"החומצה הגליאוקסלית, למעשה שוברת את הרצף החלבוני בשערה, מה שגורם לזה שהיא מחליקה, אבל צריך להבין שהיא יכולה לעבור דרך העור שלנו", מסבירה ד"ר שביט. "ברגע שהיא נוגעת בקרקפת, היא יכולה להיספג אל תוך מחזור הדם, ומה שקורה הוא שהחומצה נספגת בדם ומגיעה לכבד. היא מתפרקת בדרך והופכת לחומר אוקסילט, ואז החומר הזה שהכמות שלו עולה בדם, מגיע לכליה, והיא מסננת אותו והוא שוקע ברקמת הכליה. בפועל המצב הזה גורם לאי ספיקת כליות חריפה - כלומר אובדן מהיר של תפקוד הכליה". פרופ' שביט מציינת כי בעקבות המחקר, לפני כשבועיים הוצאו משימוש כל ההחלקות המכילות חומצה גליאוקסלית. 

"חשוב לשים לב שאין פצעים בקרקפת ולהימנע משימוש בחומר שמגרה את העור"

פרופ' שביט מדגישה על מספר כללי בטיחות שיעזרו למזער סיכונים - אם אתם מתכננים החלקה, שימו לב. "יש לוודא שההחלקה לא מכילה חומצה גליאוקסלית - צריך לשאול את הספר, להסתכל על הבקבוק ולקרוא את הרכיבים, לבדוק שהבקבוק חדש ולראות שכתוב עליו שהוא באישור משרד הבריאות, אם כי חשוב לציין שגם ההחלקות הישנות שהכילו את החומצה היו באישור, ולכן עכשיו צריך להקפיד על כך במיוחד - יש תקנות חדשות אבל אף אחד לא אסף את הבקבוקים הישנים מהמספרות. מעבר לכך, חשוב לקרוא היטב את הוראות היצרן, ולהקפיד שהספר עושה בדיוק מה שכתוב. אם כתוב שאפשר לחמם את השיער לזמן מסוים – יש להקפיד לא לחרוג מהזמן הזה. באופן כללי, רצוי להימנע מחימום ככל שניתן, כי פעולה זו מעלה את הסיכוי לספיגת החומר בדם".
טיפ נוסף של פרופ' שביט הוא לוודא שהקרקפת אינה פצועה. "אפילו פצע אחד קטן על הקרקפת, יכול לגרום להעברת הרעלים אל מחזור הדם. למי שיש פצעים בקרקפת – מומלץ לא לעשות החלקה כלל, ואם מרגישים גירוי של הקרקפת, יש להפסיק מיד את ההחלקה - זה לא אמור להיות כך".

פרופ' שביט ממליצה גם לא לבצע את ההחלקה בעצמכם – "מומלץ לא לעשות החלקה בבתים פרטיים, לא להזמין החלקות מאתרים בחו"ל, יש המון חומרים פיראטיים רעילים. ככל שנשים יהיו יותר מודעות וישאלו יותר שאלות, כך הספרים ישנו את כללי ההתנהגות שלהם".

"עברתי סבל נוראי שהשפיע על כל תחום בחיי. היה לי קשה לתפקד כאמא, נעדרתי מהעבודה וסבלתי מכאבים ומחולשה. אני מניחה שאף אחד לא חסין ומציעה להיזהר ממקרים כאלה", ממליצה סיגל לסיום. 

משרד הבריאות: "בעקבות קשר שנמצא בין השימוש לתמרוקים להחלקות שיער שהכילו חומצה גליאוקסילית או חומצה גליקולית לבין מקרים של אי ספיקה כלייתית, ולאחר שמשרד הבריאות הקים ועדת מומחים שבחנה את הנושא, פרסם משרד הבריאות בתחילת השנה, כי הוחלט לבטל את הרישיונות לתמרוקים להחלקות שיער שהכילו חומצה גליאוקסילית או חומצה גליקולית. עוד הוחלט כי לא יונפקו רישיונות חדשים לתמרוקים המכילים רכיבים אלה.
בהמשך להחלטת הוועדה, יצאו מכתבים מטעם המשרד לכל העוסקים בדבר, על מנת לבצע החזרה של התמרוקים מהשוק על פי פקודת הרוקחים וכן יצא נייר עמדה בנושא שפורסם גם לציבור. בנוסף, ננקטו מספר צעדים על מנת להעלות את המודעות בנושא. המשרד הוציא אזהרות לציבור הרחב, שלח מכתב לנפרולוגים בבתי חולים והרחיב את הפצתו לחדרי מיון ולרופאים כלליים לצורך ריכוז כלל הדיווחים ותיעוד המקרים ועוד.
נכון לרגע זה, לא ידוע למשרד הבריאות על רכיבים נוספים בהחלקות שעלולים לסכן את בריאות הציבור. המשרד ממשיך לעקוב אחרי דיווחים בנושא וכן אחר הספרות המקצועית.
הרשימה המלאה של התמרוקים המאושרים לשימוש על ידי המשרד הבריאות מופיעה במאגר התמרוקים.