המדוזות חזרו: למרות הדיווחים על עיכוב בהופעתן בחופי ישראל הקיץ, נוכחותן של המדוזות כבר מורגשת היטב בשטח. למוקדי טרם הגיעו מתחילת החודש 56 מטופלים עקב צריבות מדוזה בדרגות חומרה שונות: 31 הגיעו למוקד טרם רפואה דחופה באשדוד, 20 למוקד בנתניה והיתר - למוקדים נוספים הסמוכים לערי החוף. רק בסוף השבוע האחרון תועדו 13 מקרים של צריבה.

ד"ר עבדאלהדי פרוג'י, המנהל הרפואי של טרם ומומחה לרפואה דחופה, אומר כי לפני כשבוע טופל בטרם אשדוד ילד בן 10 שסבל מכווייה בדרגה 2 עקב צריבת מדוזה. בסוף השבוע תועדו מספר מקרים נוספים של ילדים שהגיעו למוקד עם צריבות קשות, ובהם ילדה בת 8 ופעוט בן שנתיים וחצי, שנזקקו לטיפול אנטיביוטי ולהשגחה לפני ששוחררו לבתיהם. מרבית המקרים טופלו באמצעות משככי כאבים וטיפול מקומי לנטרול הארס.

לדבריו, ההמלצה החשובה ביותר במקרה של צריבת מדוזה, היא לא לשפשף את האזור הפגוע. "על מנת לצמצם את הפגיעה יש להסיר מהעור את חלקי המדוזה, מפני שהם עדיין נושאים ארס. אין להסיר את חלקי המדוזה בידיים חשופות אלא בעזרת מקל או שקית פלסטיק, תוך שטיפת המקום במי ים ולא במים מתוקים, העלולים לגרום להחמרת הצריבה. רק לאחר שהמקום שטוף היטב  במי הים, יש לשטוף את המקום במים זורמים במשך כמה דקות".

כווייה דרגה 2 ממדוזה (צילום: טרם רפואה דחופה)
בן העשר סבל מכווייה בדרגה 2 ממדוזה | צילום: טרם רפואה דחופה

בניגוד לדעה הרווחת, הד"ר מציין כי אין לשפוך חומץ, אלכוהול או שתן על הצריבה. כמו כן, הוא מציע להגיע לתחנת עזרה ראשונה בחוף הים או למוקד. "חשוב לציין שמרבית המקרים קלים ובמקום הכווייה עשויות להתפתח שלפוחיות שייעלמו כעבור מספר ימים. עם זאת, במקרים חמורים ומאוד נדירים עלולים להופיע תסמינים חמורים כגון: קשיי נשימה, חולשה או נפיחות חריגה במקום הצריבה ובגרון. במקרים אלה יש לגשת מיד לבית החולים או להזעיק אמבולנס".

מדוזות בישראל (צילום: פרטי)
הנה הן באות - נא להיזהר! | צילום: פרטי