משרד הבריאות הודיע היום (ד), על תן נגוע בכלבת שנמצא בשטח פתוח, בין המושבים מלאה לגדיש שבמועצה האזורית עמק גלבוע. נכון לרגע זה, לא ידוע על אנשים שנחשפו לתן. "המשרד מבקש מכל מי שהיה במגע עם התן הנגוע או עם בעל חיים משוטט באזור הרלוונטי (או שבעלי החיים שברשותו באו במגע עמם), בין 4-20 בנובמבר, לפנות בדחיפות ללשכת הבריאות בעפולה, או ללשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריו, לשם שקילת הצורך למתן טיפול מונע להם. לאחר שעות העבודה ובמהלך סוף השבוע יש לפנות לחדר מיון בבית חולים", כך נמסר. עוד ממליץ המשרד להורים לילדים לברר עם ילדיהם, אם היו במגע עם בעלי חיים חשודים, ולפנות ללשכת הבריאות בדחיפות. בעלי חיות מחמד מתבקשים ליצור קשר עם הווטרינר ברשות המקומית, לצורך וידוא מצב חיסונם.

התנים, כמו גם חזירי הבר בחיפה, הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני בערים מסוימות. כך למשל, בתל אביב  נתקלם בהם התושבים בהם ברמה יום-יומית, תוך כדי פעילות ספורטיבית או בילוי עם הילדים. אבל עד כמה הם מסוכנים ומה הסיכוי להיתקל בתן הנגוע בכלבת?

בשנים האחרונות, דווח על מספר מקרים שבהם תנים תקפו או הזיקו לבני אדם. כך למשל, ב-2022 דיווחנו על תן שתקף והרג כלבת צ'יוואווה; ובשנתיים לפני זה, על תן שתקף פעוט וגרם לחבלות בגופו. 

"תן הוא חיית בר. ככל שהאוכלוסייה האנושית גדלה, היא למעשה פולשת לטבע וכך אנחנו עשויים להיתקל בהם יותר", מסבירה ד"ר טלי אלוני רוזן, רופאה וטרינרית מומחית לבריאות הציבור הווטרינרי. לדבריה, כיום רשות הטבע והגנים נוהגת לפזר פיתיונות המכילים חיסון אורלי פעיל, אותם בולעים התנים וכך למעשה רבים מהם מחוסנים נגד מחלת הכלבת. אולם, באזור הצפון, בעיקר באזורי טבע פחות מאוכלסים, קשה יותר לחסנם - כך למעשה שומעים מידי פעם על תנים שמאותרים עם המחלה. "גם בתל אביב אי אפשר לומר בוודאות שמאה אחוז מהתנים מחוסנים" מבהירה ד"ר אלוני רוזן. "כלבת היא מחלה וירלית, ודי בכך שמישהו אוסף כלב עזוב מאזור הצפון ולוקח אותו לאזור המרכז – שם הוא מפיץ אותה, בהנחה שאינו מחוסן כמובן". 

מה עושים כדי להימנע מכלבת?

"הדבר החשוב ביותר הוא לחסן את הכלבים הביתיים נגד כלבת, ולוודא בכל שנה שהחיסון תקף. מעבר לכך, אף שברוב המקרים התנים אינם מסכנים בני אדם, בהחלט לא מומלץ להאכילם או להתקרב אליהם, משום שאף פעם אי אפשר לדעת בוודאות אם תן נגוע במחלה".

 

תן (צילום: Independent birds, shutterstock)
"תן חולה אינו מפחד להתקרב לאנשים, לנשוך או לשרוט" | צילום: Independent birds, shutterstock

מה לגבי אנשים שחוששים להימצא בקרבתם - תן יכול לתקוף אדם סתם כך?

"אם אכן מדובר בתן חולה בכלבת, יש סיכוי גדול מאוד שיתקוף. תן חולה אינו מפחד להתקרב לאנשים, לנשוך או לשרוט. באופן טבעי, תן אמור לפחד מבני אדם, אבל תן חולה לרוב לא יברח כשיתקרבו אליו. סימנים נוספים שיעזרו לאתר תן חשוד הם אישוני עיניים מורחבים והתנהגות 'משוגעת' – התן ירוץ, ישתולל, ינשך דברים בסביבתו לרבות חפצים או אבנים ובשלב סופי של המחלה קצף יצא מפיו".

מה עושים אם ננשכים?

"חשוב להבהיר שכלבת היא מחלה וירלית שעלולה להיות קטלנית. אדם שננשך או נשרט ע"י תן או בעל חיים שמקורו אינו ידוע, צריך לחטא את האזור במים וסבון וגם באלכוהול, ולגשת מיידית לטיפול רפואי. שם יוחלט על טיפול מתאים או על חיסון מונע נגד כלבת בהתאם לשיקול דעתו של הרופא המחוזי".

הזיהומולוגית ד"ר מרינה תמיר, מחזקת את הדברים ומסבירה שכלבת היא מחלה מסוכנת הפוגעת במערכת העצבים. "בתחילת המחלה, עלולים להופיע תסמינים קלים דמויי שפעת כמו כאב ראש או תחושה כללית רעה,  ובשלב הבא כבר תגיע עייפות קשה, כאבים חזקים באזור הנשיכה וגם תסמינים מגוונים שעשויים להשתנות בהתאם לסוג הכלבת, לרבות בלבול, הזיות, פרכוסים, שיתוק ולבסוף אף מוות". גם היא מממליצה להימנע ממגע עם תנים משוטטים ולחסן את בעליי החיים הביתיים בהתאם להמלצת הווטרינר המטפל.