לפני כשבועיים הגיעה למרכז הרפואי שניידר, יהל לנדאו, בת 11 מאלקנה, לאחר שאיבדה את ההכרה. שם, החליט הצוות הרפואי לבצע CT ראש, וכך היא אובחנה עם מפרצת מוחית – מצב מסוכן ונדיר בקרב בני גילה. מיד לאחר האבחנה, היא הובהלה לניתוח חירום, שבסופו של דבר הציל את חייה.

יוסי לנדאו, אביה, מתאר את הרגעים המלחיצים: "היא הייתה בבית עם אשתי והתעלפה, פשוט איבדה את ההכרה. פינינו אותה באמבולנס למיון של שניידר ושם מיד הכניסו אותה לצילום. לאט-לאט היא שבה להכרה. המצב שלה החמיר והיא התחילה להיות מבולבלת. אחרי בדיקות הבינו שמדובר במפרצת".

לדבריו, יהל היא ילדה בריאה ולכן האירוע הפתיע מאוד את המשפחה ובאופן טבעי, גרם ללחץ רב. "זה נחת עלינו משום מקום, לשמחתי פשוט קיבלנו אותה במתנה. ממש היום הוציאו לה את הצינור מהראש והיא כבר מתחילה לחזור לעצמה".

איך ילדה בת 11 מגיבה לכזאת טראומה?

"היא הייתה קצת מדוכדכת כי כל החברות שלה התחילו את בית הספר והיא לא. בבית החולים פסיכולוגית ועובדת סוציאלית שעזרו לה מאוד".

יהל עם צוות הסיעוד של היחידה לטיפול נמרץ בשניידר (צילום: שניידר)
יהל עם צוות הסיעוד של היחידה לטיפול נמרץ בשניידר | צילום: שניידר

"מצב נדיר בקרב ילדים"

ד"ר עידו בן צבי נויירו, כירורג ילדים בשניידר שטיפל ביהל, מסביר שמפרצת במוח היא למעשה קרע של כלי דם במוח שגורם לדימום אצל ילדים. לדבריו, היא דבר נדיר מאוד בקרב ילדים, בעוד שמפרצות אצל מבוגרים שכיחות יחסית. עוד הוא מציין כי 2%-4% מהאוכלוסייה סובלים ממפרצות. רובן לא יתפרצו לעולם.   

הסיבות למפרצת, לדבריו, הן לרוב זיהום, מחלה גנטית שמחלישה את כלי הדם במוח או חבלה. "אצל יעל לא אותר אף אחד מהגורמים הללו. היא ילדה בריאה לחלוטין, ולכן נברר את הגורם בימים הקרובים ברגע שמצבה יתייצב. בכל מקרה, היא תהיה במעקב, כדי שנוכל לוודא שלא נוצרות לה עוד מפרצות בזמן הקרוב".

כאמור, יהל התלוננה על כאבי ראש חזקים מאוד. "זה סימן היכר נפוץ למפרצת", מסביר ד"ר בן צבי. "אופי הכאב החשיד ולכן ביצענו לה CT מוח וראינו דימום ברקמת המוח שאופייני למפרצת. CT נוסף עם חומר ניגוד אישש את האבחנה. רצינו להתקדם לצנתור על מנת לסגור את המפרצת, אך מצבה החמיר - היא התדרדרה ונעשתה מבולבלת ושקועה. לכן, חזרנו על הדמיה שהראתה הרחבה בחדרי המוח, ככל הנראה בגלל הדימום, מה שיצר לחץ משמעותי בראש - זהו מצב מסכן חיים. בעקבות המצב, היא נלקחה בדחיפות לחדר ניתוח לשם ניקוז הלחץ, ורק לאחר שהוא ירד והיא יצאה מכלל סכנה, היא נלקחה לצנתור לסגירת המפרצת".

יהל (צילום: פרטי)
"בד"כ ילדה בריאה" | צילום: פרטי

הד"ר מספר כי התהליך כלל הכנסת צינורית לניקוז דם, וצילום נוסף שבו ניתן היה לראות שינוי בחדרי המוח. "הכנסנו לה צינורית לחדרי המוח בעזרת מערכת ניווט, ששיחררה לה את הלחץ בראש. לאחר מכן, ד"ר גיא רפאלי, מנהל יחידת שבץ, נוירולוג ומצנתר בבית חולים בילינסון, סגר לה את המפרצת בצנתור ורק היום הוציאו לה את הצינורית מהראש ולאט-לאט היא חוזרת לעצמה".

מה המסר שלך להורים?

"אם הילד מתלונן על כאב ראש קיצוני, חזק מאוד כלומר מאפס למאה - גשו למיון, זה בהחלט סימן מחשיד".

משניידר נמסר כי יהל מטופלת בשבועיים האחרונים ביחידה לטיפול נמרץ, שם מייצבים את מצבה. לאחר מכן, היא תועבר למחלקת אשפוז לצורך המשך השגחה עד לשחרור .

"אנחנו מקיפים אותה באהבה, וגם מפורסמים מגיעים כדי לעודד ולשפר לה את מצב הרוח. אפילו נועה קירל ביקרה אותה. אנחנו נרגשים ומודים לכולם. עדיין לא ברור מתי היא תשוב לבית הספר, אבל כבר הבנו שנחגוג את ראש השנה בבית החולים", מסכם אביה יוסי.

mako בריאות מאחלים ליהל רפואה שלמה וחזרה מהירה ללימודים.