לצד העלייה בתחלואה: משרד הבריאות ממשיך את המחקר בתכשיר נוגדנים כחול לבן של חברת קמהדע נגד נגיף הקורונה. על פי ההערכה, הוא עתיד לסייע במיוחד לאנשים מדוכאי חיסון, עליהם אמרה פרופ' גליה רהב כי "מחובתנו לשמור ולהגן על בריאותם". יתרון משמעותי שיסייע בקידום התרופה היא העובדה שהטכנולוגיה המשמשת בתהליך כבר אושרה על ידי ה - FDA.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מדובר בפיתוח של תרופה מנוגדנים המבוססים על פלסמה אנושית שהופקה ממחלימי קורונה, שנעשה על ידי החברה הישראלית. כבר בחודש אוקטובר דיווחה החברה כי חתמה על הסכם אספקה עם משרד הבריאות לתכשיר הנוגדנים הניסיוני שלה לקורונה בהיקף ראשוני, שמספיק לטיפול בכ-500 חולים.

הניסוי החל בתחילת השנה בפיקוח ואחריות של משרד הבריאות. מטרת הטיפול היא להעלות את רמת הנוגדנים כנגד נגיף הקורונה בדמם של החולים והמטופלים כך שתסייע בנטרול הווירוס. במסגרת המחקר מקווים כי התוצאות יראו קשר בין העלייה בכמות הנוגדנים לבין שיפור משמעותי בבריאות המטופלים.

במסגרת המחקר, חולי קורונה מאושפזים מקבלים את התרופה של קמהדע, או לחלופין תרומת פלסמה ממחלימים המשמשת זרוע בקרה ליעילות ובטיחות הטיפול של החברה. בסיום המחקר תיבדק בטיחות ויעילות הטיפול בתכשיר הנוגדנים. אז יתקבל האישור הסופי להפצתה בישראל ובעולם. כאמור, הטכנולוגיה המשמשת בתהליך הפקת הנוגדנים לתרופה כבר אושרה על ידי ה - FDA.

"טיפול בנוגדנים הוא טיפול אופציונלי שעשוי להינתן בנוסף  לחיסון", הסביר עמיר לונדון, מנכ"ל קמהדע. "עכשיו, כאשר מתברר שגם אחרי החיסון יש התפרצויות של תחלואה, ההיתכנות של הטיפול בנוגדנים עולה. לאור העלייה בהדבקה ובתחלואה בישראל בשבועות האחרונים, בעקבות הווריאנטים החדשים, אנחנו מאמינים שהשימוש בתכשיר שלנו ימשיך להוות אופציה טיפולית חשובה".

על מנת להמשיך בפיתוח ובייצור בהיקפים גדולים ולאפשר פוטנציאל למכירה עתידית של תכשיר הנוגדנים גם מחוץ לישראל, דיווחה החברה כי היא רוכשת ומשתמשת כיום בפלזמה של מחלימים מארצות הברית, מאושרת FDA, כחומר גלם לתכשיר.

ההערכה היא כי התרופה שבפיתוח תהיה חיונית מאוד לאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. מחקרים שונים חשפו כי אנשים מדוכאי חיסון (שכבר החלו לקבל מנת חיסון שלישית בישראל), כמו מושתלי איברים או חולים אונקולוגיים, סובלים מכך שהחיסון פחות אפקטיבי עבורם. בין הנתונים שנבדקים במסגרת המחקר, זה עד כמה הדבר יסייע למדוכאי החיסון כאשר למעשה מדובר ב"קוקטייל נוגדנים מן המוכן". 

חשוב להדגיש שמדובר במחקר ולכן הדרך המוצלחת ביותר לטפל בקורונה הינה באמצעות החיסון. אולם לקמהדע, שמתמחה בפיתוחים של תרופות המבוססות על חלבונים המופקים מפלסמה יש ניסיון של שנים. לאחרונה החברה הגישה לסל הבריאות של שנת 2022 מספר תרופות וביניהן גלסיה שמיוצרת עבור חולים במחלת ריאות גנטית, המיועדת לטיפול מניעתי ומאריך חיים נגד נגיף הציטומגלו (CMV) שעלול להתפרץ בקרב מושתלי איברים, עקב שימוש בתרופות למניעת דחיית השתל המדכאות את המערכת החיסונית.