ליאן, בת 13 מקרית אתא, עברה לפני שנה ניתוח כריתת שקד שלישי בבית חולים בצפון. מיד אחרי שעברה את ההליך, הדיבור שלה החל להיות מאונפף ולא ברור. במשך הזמן היא הפחיתה בדיבור בגלל הבעיה הפסיכולוגית-חברתית שכרוכה בדיבור לא תקין, וכך, היא חוותה גם התמודדות נפשית וחברתית לא פשוטה. "כשבוע אחרי הניתוח, ליאן הרגישה שאף אחד לא מבין אותה. לאט לאט אף אחד לא רוצה לדבר איתה ופעמים רבות היא העדיפה לשתוק ולהנהן כדי להימנע מדיבור. החברות שלה ביקשו לחזור על הדברים שלה שוב ושוב אך היא פחדה לנסות ולענות להן. לאחר כשנה היא פשוט בחרה לשתוק כל הזמן", מספרת אמה של ליאן.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אלפי ילדים בשנה עוברים ניתוח להוצאת השקד השלישי, בד"כ ילדים בגילאי שנה עד 6. הניתוח נפוץ בשלושה מקרים: נחירות, קושי בנשימה מהאף ונזלת כרונית, כשבניתוח מסירים שקד "מיותר" החוסם את האף. אבל חלק מהניתוחים הללו, מסתבר, יכול להסתיים בנזק לא קטן למטופלים – נפשי ופיזי כאחד. "במקרים רבים, לא ניתן להעריך את התוצאה הסופית של הניתוח", אומר ד"ר יניב אבנר, מנהל תחום אא"ג ילדים במרפאת מחלות חך במרכז הרפואי מאיר. "אחוז קטן מהניתוחים האלה גורם למרווח גדול בשסתום החך - בחיבור האף ללוע מאחורי הענבל, שלא מצליח להסגר לאחר הניתוח".

אחרי שנה לא פשוטה, ליאן הגיעה למרפאת מחלות חך והתגלה כי זה בדיוק מה שקרה לה. "השקד שהוסר אצל ליאן היה גדול, ולאחר שהוציאו אותו נותר פער, שגרם לאוויר שמשתחרר במהלך הדיבור התקין, לברוח לכיוון האף. כך, הדיבור של ליאן הפך להיות מאנפף ולא ברור", אומר ד"ר אבנר.

שקדים (צילום: wikipedia User: matanya)
הניתוח נפוץ בשלושה מקרים: נחירות, קושי בנשימה מהאף ונזלת כרונית | צילום: wikipedia User: matanya

אין מספיק מודעות

הפגיעה החברתית  והדימוי העצמי בגיל כה קריטי הביאו את ליאן ואמה לחפש אחר פתרון. הן עברו רופאים מומחים וטיפול בדיבור אצל קלינאית תקשורת ללא תוצאות. "זו הבעיה העיקרית של הילדים האלה – אין מספיק מודעות. יחד עם הוריהם, הם מסתובבים לא מעט בין רופאים עד שהם מגיעים לאחד שחושד שמדובר בסיבוך של הניתוח. אבל זה לוקח זמן", אומר ד"ר אבנר.

עוד ב-mako בריאות:
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> כל מה שרציתם לדעת על פריצות דיסק
>> הגשימה את החלום: עשתה ניתוח להגבהה ב-10 סנטימטרים

לבסוף, ליאן ואימה הגיעו לבדיקה במרפאת החך לבדיקה ובפעם הראשונה אובחנה הסיבה לשיבוש בדיבור. ד"ר אבנר והמשפחה הגיעו להחלטה משותפת על ניתוח תיקון. "באמצעות רקמה שהעביר מהלוע האחורי, סגרתי את המרווח שהותיר אחריו השקד החסר ובאותו ניתוח גם הקטנתי את השקדים כדי למנוע נחירות בעתיד", מספר ד"ר אבנר. 10 ימים אחרי הניתוח ליאן מחייכת באושר. הדיבור חזר להיות תקין, והיא תגיע לשנת הלימודים כשהבעיה מאחוריה.

תפקידו של החך הוא ליצור הפרדה בין חלל הפה לחלל האף על מנת לאפשר אכילה ודיבור תקינים. אל ד"ר אבנר וד"ר נחמני מגיעים ילדים מכל רחבי הארץ עם בעיות חך שונות, ביניהם ילדים הסובלים מחך שסוע, מצב בו נוצר פתח בגג חלל הפה אל חלל האף.

ד"ר אבנר מבצע במרפאה גם ניתוח שקד שלישי, בשיטה החדשה יותר הכוללת כריתה חלקית במקום כריתה מלאה. "בשיטה זו אני כורת חלקית את השקד ומרוקן אותו כך שהקופסית נשארת במקומה ומהווה כמו חסם עורקים, שיטה זו מצמצמת אפשרות לסיבוכים כמו במקרה של ליאן, הרבה פחות מכאיבה ומקצרת פי שלושה את משך ההחלמה והחזרה לשגרה לעומת ניתוח שקדים מלא".

>> אחת ולתמיד: האם כדאי להוציא שחורים? 10 מיתוסים על עור הפנים