מקרה חמור בגן ילדים באלקנה: לפני מספר ימים התקבלה בלשכת הבריאות הנפתית במשרד הבריאות תלונה בנושא תחלואת מעיים אצל ילד מהישוב אלקנה. הילד פנה למיון שניידר בעקבות תסמינים שהתבטאו בשלשול, הקאות, כאבי בטן, חולשה ופריחה, ושוחרר לאחר מספר שעות.

לפי דברים שנמסרו ל-mako בריאות מהמשרד, כבר באותו היום בוצעה חקירה אפידמיולוגית, שהעלתה כי 16 מתוך 32 ילדי הגן פיתחו סימני תחלואה דומים. "צוות הלשכה הנחה את צוות הגן לגבי מניעת המשך תחלואה, וכן ניתנו הנחיות לאגף גני הילדים במועצה המקומית. בנוסף נלקחו דגימות מזון שעדיין נמצאות בבדיקות", כך מהמשרד.

מגורם המאורע בפרטים, נמסר כי ככל הנראה מדובר בדיזנטריה. פרופ' אפי בילבסקי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, מסביר כי דיזנטריה היא שלשול שמקורן חיידקי. "ניתן לזהות דיזנטריה באמצעות הימצאות של דם או ריר בשלשול. רוב המקרים מלווים בחום וכאבי בטן".

ילדה כאב בטן טקסטן  (צילום: Zdan Ivan)
"רוב המקרים מלווים בחום" | צילום: Zdan Ivan

"דיזנטריה היא זיהום במערכת העיכול שנגרם מחיידק השיגלה", מוסיף ד"ר ד"ר אייל זיפמן, מומחה לגסטרו ילדים בכללית מחוז שרון שומרון ומנהל השירות לגסטרואנטרולוגיה ילדים במרכז הרפואי מאיר. "מדובר בזיהום חיידקי שמערב את מערכת העיכול, בעיקר את המעי הגס, ומתבטא בשלשול, לרוב דמי. הוא יכול להיות מלווה גם בכאבי בטן, הקאות וחום גבוה. הדבקה בחיידק מתרחשת עקב חשיפה לשאריות של הפרשות צואה, בעיקר כאשר לא מקפידים על היגיינה של הידיים, והיא שכיחה במסגרות צפופות כמו גנים ובתי ספר". לדבריו, מעבר לאי-הנעימות והסבל שעלול לגרום החיידק, לעיתים נדירות ביותר המחלה עלולה לגרום לסיבוכים שמצריכים ניתוח לכריתת מעי ואף מוות. כמו כן הוא מציין שהטיפול במחלה לרוב דורש שימוש באנטיביוטיקה באופן פומי או דרך הווריד - תלוי במצבו של הילד.