חברת הסלטים צבר הודיעה אמש (שלישי) על החזרה יזומה (ריקול), למספר מוצרי החומוס שלה, בעקבות חיידק סלמונלה שנמצא בחומוס "אבו מרוואן" שהיא מייצרת. החברה קוראת לציבור לא לצרוך את מוצרי החומוס המפורטים בהודעתה לציבור. "כמשנה זהירות, החליטה החברה על איסוף המוצרים מאותם קווי הייצור, בתיאום עם שירות המזון במשרד הבריאות", כך נמסר.

צבר הם לא היחידים ולא הראשונים שחווים תקלה כזו. רק לפני מספר חודשים הודיעה חברת שטראוס על איתור חיידקי סלמונלה בקווי הייצור של מוצרים רבים. בשנים האחרונות ישנה עלייה מתמדת בשכיחות חיידק הסלמונלה בבני האדם. קצת סדר על החיידק שגרם לריקול הענק התסמינים העיקריים, איך לא להידבק ומה חשוב לעשות במקרה שנדבקתם?

מהם תסמיני הסלמונלה?

הסימנים העיקריים הינם תסמיני דלקת במערכת העיכול (גסטרואנטריטיס) המתבטאת בשלשולים (לרוב מימיים אך לעיתים גם דמיים), כאבי בטן מלווים בהתכווצויות, בחילות והקאות, חום גבוה, כאבי ראש.

ברוב המקרים מדובר במחלה קלה אשר חולפת מעצמה לאחר מספר ימים, החום עובר לאחר 3-2 ימים והשלשולים לאחר 10-4 ימים.

מי נמצא בקבוצת סיכון?

שיעור ההדבקה גבוה יותר בקרב ילדים עד גיל 6 ובמבוגרים מעל גיל 60. כמו כן ישנן אוכלוסיות נוספות בסיכון כגון אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת (מושתלי איברים, מטופלים תחת טיפול ביולוגי, נשאי HIV, נשים הרות, אנשים תחת טיפול סטרואידים, חולי סרטן ועוד).

חומוס נגה (צילום: תום שוחט, יחסי ציבור)
לפעמים הכי טוב להכין בבית | צילום: תום שוחט, יחסי ציבור

איך לא להידבק מראש?

יש להקפיד על שטיפת ידיים באופן יסודי ולדאוג לשטיפת כלים או משטחים אשר עלולים להיות במגע עם מוצרים נגועים. בנוסף, שמירה על טמפרטורת מזון  הנמוכה מ-5 מעלות צלזיוס מונעת התפתחות החיידקים וכן הרתחה של המזון (החיידק רגיש מאד לחום). הסלמונלה נמצאת פעמים רבות על קליפות ביצים. לכן יש להימנע משטיפת ביצים עקב החשש מחדירת החיידקים לתוך הביצים. בנוסף, יש להימנע מאכילת מזון במקומות בהם הכנת המזון נעשית בתנאי היגיינה ירודים כגון דוכני רחוב; יש להקפיד שהמזון בושל או הורתח.

מה לעשות אם נדבקתם?

במקרים הקלים ובייחוד אצל אנשים בריאים, הטיפול העיקרי הוא טיפול תומך שנועד למנוע התייבשות. לכן חשוב להקפיד על שתייה מרובה של מים, מתן מים מועשרים במלחים (מינרלי לדוגמה) או עירוי נוזלים במקרים קיצוניים יותר. כמו כן ניתן לקחת משככי כאבים בעת הצורך, וטיפול להורדת חום אם החום גבוה מאוד. טיפול אנטיביוטי נדרש רק במקרים הקשים יותר או בחולים בקבוצת סיכון בהם יש חשש לחדירת החיידק למחזור הדם.

באילו מצבים מומלץ לגשת לרופא?

לרוב, המחלה חולפת לבד ובמקרים הקלים אין כלל צורך בבדיקה רפואית או בטיפול תרופתי. אולם, כאשר מחלת החום אינה חולפת לאחר 4 ימים, כאשר יש התייצבות של מחלה קשה עם למעלה מ-10 יציאות ביממה, חוסר יכולת לשתות נוזלים, תחושת טשטוש, ישנוניות ואף עילפון, וכמו כן כשמדובר באוכלוסיות בסיכון שכבר צוינו - כדאי לגשת לבדיקת רופא.

הכותבים הם ד"ר עדי מסלטי, ד"ר אילן גרין - המחלקה לרפואת המשפחה בלאומית.