מלחמת "חרבות ברזל" כרוכה בהשלכות נפשיות, כלכליות ובריאותיות קשות. כעת מומחים מתריעים מפני תופעה מסוכנת שמתגברת לאחרונה,. פרופ' בתיה וויס, מנהלת היחידה לגסטרואנטרולוגיה ילדים בבי"ח ספרא לילדים תל השומר, מציינת כי בחודש האחרון חלה עלייה במספר הפעוטות שבולעים מגנטים. "התופעה מורגשת בייחוד בשבוע האחרון וכבר חווינו שלושה אירועים של פעוטות שבלעו מספר מגנטים בצורת עיגול. הם לוקחים אותם לקחו ממשחק פופולרי ביתי המאפשר ליצור צורות שונות, וכשבולעים אותם, הם למעשה נצמדים אחד לשני וכך יוצרים מעין שרשרת ארוכה ומסוכנת בתוך המעי". לדבריה, בבית החולים נותחו לאחרונה 3 ילדים בני 11 חודשים עד 8. "המגנטים עגולים וקטנים ומאחר שהם צבעוניים הם נראים ממש כמו סוכריות. ילדים בולעים כמה כאלה, ויוצרים בקיבה שרשרת או עיגול".

להערכתה, העלייה במספר המקרים נובעת, בין היתר, בשל המצב הביטחוני הנוכחי. "אני חושבת שזה קשור לעובדה שבימים אלה ילדים שוהים יותר בבית. יש משפחות שבהן ישנם ילדים בגילים שונים ששוהים יחדיו, מה שמעלה את הסיכוי לכך שחפץ שאינו מיועד לפעוטות יגיע לידיהם. אגב, אני מניחה שגם העובדה שכולנו מתוחים יותר ופחות שמים לב למה שמתרחש סביבנו, מגבירה את הסיכון למקרים כאלה".

פעוט משחק בצעצועים (אילוסטרציה: Oksana Kuzmina, shutterstock)
כדאי להרחיק מהילדים משחקי מגנטים | אילוסטרציה: Oksana Kuzmina, shutterstock

פרופ' וויס מסבירה שהסכנה העיקרית במשחק נובעת מכך שמדובר במגנטים שנצמדים זה לזה. "אם בולעים מגנט אחד לרוב אפשר להוציאו, אך כשבולעים כמה מגנטים יחד, הם חודרים למעי המפותל, וכך השרשרת הזאת עוברת דרך דופן המעי ולוחצת על כלי הדם, מה שיוצר נמק שגורם לחור במעי. מדובר במצב מסוכן המחייב ניתוח דחוף, היות שישנה דליפה של צואה מתוך המעי לבטן. סיטואציה כזאת עלולה ליצור זיהום המסכן חיים".  

אגב, לדבריה, גם בני נוער עלולים להיפגע מהמשחק. "הם לפעמים שמים שני מגנטים על האף כמו פירסינג, זה מסוכן כי זה עלול לעשות נמק באף. משחק המגנטים מסוכן ולא בטיחותי. אני מציעה להורים פשוט להימנע מראש מלהכניס אותו הביתה, וגם להבהיר לילדים ולבני הנוער שלא להתקרב אליו".