את הפגנת האחיות המתוכננת הערב נגד הסתדרות האחים והאחיות בישראל יזמו אחיות ממקומות שונים בארץ.  לטענתן, הגוף שאמור לייצג אותן, לא עושה זאת. הן מוחות על מחסור בתקנים, על תנאי שכר מחפירים, על עבודה סביב השעון שאינה מתוגמלת ובעיקר – על כך שלא רואים אותן.

אלא שעם פרסום ההפגנה ברשתות החברתיות, האחיות שמובילות את המהלך טוענות כי החלו לקבל אזהרות, איומים והערות מצד מנהלים ישירים ובכירים בקופות החולים ובבתי החולים בהם הן עובדות.

"הנהלת הקופה רמזה לי שעדיף לי לא לקחת חלק בהפגנה", טוענת דנית (שם בדוי), אחות שעובדת כבר 11 שנה בקופ"ח כללית. "אני עובדת ב 100% משרה ועם כל התוספות ומגיעה לשכר של 6000 ש"ח. זה מחייב אותי לעבוד בעבודות נוספות ואני לא רואה את הילד שלי. אני בסך הכל רוצה להיות אחות. לתרום ולעזור למטופלים, להציל חיים. במקום זה אני עושה עבודה של 3 אחיות יחד. אין לנו תקנים והארגון שאמור לייצג אותנו לא עושה את זה".

מה הכוונה שההנהלה 'רמזה'?

"הייתי בישיבה, וכשהיא הסתיימה, מנהלת בכירה ביקשה שאישאר כמה דקות נוספות. היא שאלה אם אני חברה בקבוצת הוואטסאפ של המחאה ועניתי שוודאי. בתגובה ענתה שלא מרוצים מזה בהנהלה, וניסתה להעביר אותי לקבוצה אחרת של הקופה. היא המשיכה ושאלה אם אני רוצה שהיא תודיע על כך להנהלה".

איך הגבת?

"אמרתי לה שאני לא מתכוונת לעצור את המחאה. שבחרתי להילחם על הזכויות שלי ושאני נשארת בקבוצה. הוציאו אותי מהקבוצה השנייה ושמעתי מקולגות שלי שאני 'מסומנת'. עכשיו, מאחר שאני הולכת נגד המערכת, אני לא יכולה להיות עובדת מצטיינת אף שהמליצו עליי לא מעט".

לאחרונה, קיבלה גם מיטל (שם בדוי) אזהרה מצד אחת המנהלות בקופת החולים בה היא עובדת. "נאמר לי לא להתקרב ל'תפוח הבוער הזה', כי זה לא ייגמר טוב". האחראית הבכירה אמרה לי במפורש 'לא להכניס את הראש למיטה החולה הזאת'. בעצם מונעים ממני את הזכות הבסיסית שלי – להפגין. במקום שהמנהלים שלנו יבואו איתנו ויילחמו על הזכויות שלנו ויגבו אותנו הם מנסים לעצור אותנו. בניו יורק בשבועיים האחרונים יצאו 200 אלף אחיות להפגין, אני מצפה לראות הערב הרבה אחים ואחיות מכל הארץ. בקורונה אחים ואחיות עברו משמרות של 12 שעות, וכל עם ישראל מחאו כפיים אבל איפה המדינה שתתייחס לאחים ולאחיות אחרי כל המגיפות?".

האיומים הגיעו גם לנוי (שם בדוי), אחות העובדת בטיפת חלב של משרד הבריאות. לטענתה, ברגע שמנהלת ישירה שלה שמעה על כך שהיא מתכוונת להגיע להפגנה הערב, היא קיבלה מכתב ניגוד עניינים והתבקשה למלאו.

ילדה מובלת אל בית החולים (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
"למה אחות אחת צריכה להיות על 11 מטופלים בפנימית?" | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

"אנחנו מתעסקות בחיי אדם, נותנות את הלב והנשמה ורוצות להמשיך, אבל ככה אי אפשר"

"ההפגנה נועדה למחות על שיטת הבחירות לראשות הארגון. בשנים האחרונות לא נעשו בחירות וגם אם כן נעשו, האחים והאחיות אינם חלק מזה ולא יכולים להצביע", מסבירה רונית שלום, 63, אחות שפרשה עקב מחלה ולדבריה "כעת נלחמת על הדור הבא". "בבחירות האחרונות נכתב לנו כי לא היו מועמדים ולכן הגב' אילנה כהן נבחרה שוב לתפקיד היו"ר, אבל היא בתפקיד כבר 35 שנה. באיזה עולם מישהו נמצא באותו תפקיד כל כך הרבה זמן? אנחנו דורשים בחירות שקופות! בנוסף, אנחנו מוחים על כך שהארגון לא עוזר לנו לשפר את תנאי העסקתינו ולא נלחם עבורנו כמו שצריך ועוזר לנו להגדיל את מספר התקנים. אחיות עובדות מסביב לשעון וצריכות לעשות שלושה תפקידים כדי להגיע לשכר של 6,000 ₪ - איפה נשמע דבר כזה? אנחנו מצפים מההסתדרות לדאוג לנו ולהילחם יחד איתנו לשפר את התנאים שלנו".

אורנה (שם בדוי) אחות בקופת חולים כללית: "זה אחד המקצועות הכי מורכבים שיש. כשמדברים על אלימות, אנחנו הקו הראשון שרואה את המטופל והרבה פעמים חוות אלימות מילולית, פיזית. השכר שלנו מחפיר. אחיות עובדות סביב השעון, בשבתות וחגים, אין אף סקטור שעובד ככה, הגיע הזמן שישמעו את קולנו. אנחנו דורשות שינוי בתקינה, בתנאים ובשכר.

"מדובר כאן בחיי אדם. שכר בסיס של אחות עומד על 2500 ₪ - נמוך יותר משכר המינימום בשוק. אנחנו עושות השלמת הכנסה, עושות קורסים. אנחנו מתעסקות בחיי אדם, נותנות את הלב והנשמה ורוצות להמשיך, אבל ככה אי אפשר. אם אני משלמת להסתדרות, אני מצפה שהיא תילחם עבורי. אני רוצה שיתנו לנו את הזכות לבחור את היו"ר של ההסתדרות, זה גוף שמייצג אותנו. איפה ההסתדרות שתילחם איתנו אל מול משרד הבריאות על פתיחת תקנים נוספים? למה אחות אחת צריכה להיות על 11 מטופלים בפנימית או על 3 יולדות? סיעוד זה לא רק לרשום תרופות ולחבוש, אנחנו רוצות לתת יחס אנושי למטופלים והיום אנחנו לא מצליחות".

"זו זכות בסיסית להפגין"

עו"ד יאנה איסופוב, מומחית לדיני עבודה ומקרקעין שמייצגת את האחיות אומרת כי "זו זכות בסיסית להפגין. הזכות להתאגדות והזכות לפרטיות הן זכויות אדם בסיסיות, אסור לאף גורם לנסות לעצור את זה".

"קיימת הזכות להתאגדות והזכות לפרטיות. כל אדם רשאי לעשות בזמנו הפנוי מה שירצה, גם להפגין כל עוד זה לא על חשבון שעות העבודה. ההפגנה חוקית, מאושרת על ידי המשטרה ועיריית תל אביב. האחיות מבקשות בסה"כ לעורר מודעות", מוסיפה ד"ר לילך לוריא, מומחית לדיני עבודה, אוניברסיטת תל אביב. "עובדים נהנים מחופש להתאגד – המעסיק לא אמור להתערב בפעילויות שלהם. גם עובדי מדינה נהנים מזכות ההתארגנות וההתאגדות. זכות ההתאגדות של עובדי מדינה לא פחותה מזו של עובדים אחרים, מובן שהמעסיק לא אמור לאיים בפיטורים או בפגיעה במקום העבודה".

שלום: "אנחנו קוראים לכולם להגיע היום ב 18:30 להפגנה שלנו ברח' ארלוזורוב 93 בתל אביב. אנחנו בסה"כ מבקשים דברים בסיסיים שמגיעים לנו".

האחיות מפגינות, היום (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
עבודה סביב השעון ותנאי שכר "מחפירים" | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

תגובת הסתדרות האחים והאחיות: "הבחירות ליו"ר הסתדרות האחים והאחיות מתקיימות בדרך של דמוקרטיה ייצוגית, בדומה לבחירת ראש ממשלה במדינת ישראל. כלל האחים והאחיות בוחרים את נציגות הוועד המקומי בכל בית חולים, או מחוז במקרה של קופת חולים ובריאות הציבור. כל ועד נבחר בוחר את הנציגים שלו לוועידה ואף יכול לבחור מתמודד לראשות הסתדרות האחים והאחיות, שנבחר ברוב קולות הוועידה. זאת, בדומה לכנסת שהסיעות ממליצות לנשיא ברוב של 61 על ראש הממשלה. הבחירות מתקיימות באופן סדיר כל 5 שנים והבחירות הקרובות צפויות להתקיים עד לסוף שנת 2023. הודעה על כך נמסרה באופן מסודר, בכתב לכלל הוועדים לפני כחודשיים.

"אכן אילנה כהן נבחרה פעם אחר פעם לראשות הסתדרות האחים והאחיות ואכן שמה הולך לפניה כאחת מהמנהיגות הנשיות החברתיות פורצות הדרך שקמו במערכת הבריאות בפרט וברמה הלאומית בכלל ועל כך יעידו הישגיה. החל ממאבק נחוש וממושך ושביתת הרעב שקיימה במשך 15 ימים והובילה להסכם ההיסטורי בו מוסדה לראשונה תקינת כוח האדם של האחיות בישראל, דרך מניעת הלאמתן של טיפות החלב, עבור להסכם שכר פורץ דרך ב-2012, שנועד להביא פתרון המחסור החמור באחיות בישראל ולמניעת סגירתם של בתי ספר לאחיות. הסכם זה הציל את מקצוע האחיות בישראל ואת מערכת הבריאות הציבורית  ממחסור מסכם חיים ומאז ועד היום ישנו גידול מתמיד בשיעור האחיות לנפש, ובפתיחתם של בתי ספר נוספים  לאחיות. גם ב-2021 הובילה אילנה כהן שוב לתוספת תקינה חסרת תקדים של 2,300 אחיות במטרה להפחית את העומסים הבלתי נסבלים על האחים ואחיות, מעבר לעוד מאות רבות של תקנים ממוקדים למחלקות הפנימיות, פגיות, חדרי הלידה בתי החולים הפסיכיאטרים והגריאטריים. זאת לצד מאבק בלתי מתפשר נגד האלימות כלפי צוותים רפואיים במערכת הבריאות ומלחמה על מתמודדי הנפש ובתי החולים הפסיכיאטריים. 

"בימים אלו ממש מתחיל המו"מ על הסכם שכר חדש לאחיות אותו היא תוביל יחד עם יד ימינה יו"ר חטיבת בתי החולים, שאול סקיף. נמשיך לפעול בכל כוחנו למען ציבור האחיות. מי שרוצה להתמודד ראוי שתעשה זאת בזכות כישוריה והישגיה ולא באמצעות ברבורים, ניסיון הכפשה או פילוג, ודאי רגע לפני הסכם שכר משמעותי שדורש אחדות השורות ומאבק משותף - רק יחד ננצח. נדגיש עוד כי לא ניתן לאף גורם זר בעל אינטרס להניע פילוג בקרב האחיות - דרישות השכר של האחיות הן מוצדקות - ואם נדרש למאבק - ננצח!".

קופת חולים כללית: "אין כל איסור או הנחייה כזו או אחרת. הטענות אינן מוכרות לנו וללא פרטי האחיות אין באפשרותנו לבדוק  אם אכן התרחשו הדברים כפי שעולה בכתבה".

משרד הבריאות: "הארועים לא מוכרים למשרד הבריאות. לכל אזרח ואזרחית שמורה הזכות להפגין' על-כן ברור מאליו שאין כל הנחייה למנוע השתתפות כזאת"/