הנה פיתוח ישראלי חשוב, שיקצר לכם את הביקור אצל הרופא: סטארט-אפ ישראלי חשש הוציא היום את dermacompare  - אפליקציה לזיהוי מוקדם של סרטן העור, כל מה שאתם צריכים זה להצטלם. "הכל התחיל כשאבא שלי הלך לבדיקה שגרתית אצל רופא, והסירו לו נקודת חן שהתגלתה כסרטנית", אומר ליאור ויין, היזם מאחורי הטכנולוגיה, "למזלו, הוא הגיע לרופא בזמן, אך הרבה אנשים לא מספיקים לאבחן את המלנומה שלהם בזמן. לאחר ניתוח והקרנות ועוד כל מיני דברים לא נעימים, הרופא ביקש שילך לעשות צילום כלל גופי ומיפוי שומות ממוחשב כל שנה על מנת לעקוב אחר שומות חדשות וכאלה שהשתנו". כאן בדיוק התעורר אצל ויין הצורך לחידוש בתחום. "למרבה ההפתעה, הסתבר שעולם הרפואה נעצר כאן מאה שנה אחורה, ואת ההשוואה עושה רופא מיומן במשך זמן רב ומתבזבז כאן משאב מאד יקר".

>>לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ויין, שהגיע מתפקיד בצבא שכלל  עבודה עם מערכות צבאיות הכוללות השוואת תצלומי אוויר ופענוח אוטומטי שלהם, הבין שניתן ליישם את הטכנולוגיה הזו גם בכדי לפענח צילומי גוף. כל מה שצריך לעשות זה להזין לאפליקציה תמונות שבוצעו במיפוי הממוחשב או תמונות שהמטופל צילם בעצמו, והיא משווה בין צילומים ישנים וחדשים על מנת לאתר שינויים בנגעים קיימים. כך, היא יכולה לסייע לרופא בבדיקתו את המטופל על ידי כך שהיא מביא לתשומת ליבו נגעים בעיתיים. "הפיתוח יכול להקטין את מספר הטעויות של הרופאים באבחון, בעיקר ביחס לנגעים שיתכן והרופא לא היה שם לב אליהם בבדיקתו", אומר ויין. "על המטופל להגיע לבדיקה יחד עם צילום חדש ועדכני עליו מסומנים הנגעים החשודים שהתוכנה איתרה - על מנת שרופא העור יבדוק אותם ויחליט האם יש צורך בהסרתם".

רופאה בודקת גב של אישה  (צילום: dnberty, Thinkstock)
כך מתנהלת בדיקה למלנומה, כעת זה יהיה פשוט יותר | צילום: dnberty, Thinkstock

"חשוב לציין כי המערכת איננה מנתחת צילום קיים ומוצאת בו נגעים חשודים לממאירות", מסביר ד"ר יונתן שפירא רופא מומחה לעור ומין. "האפליקציה עוזרת למטופל להגיע מוכן לבדיקה אצל רופא העור, עם מידע מעודכן לגבי נקודות חשודות, והיא מומלצת לשימוש בקרב הסובלים ממצב של ממאירות עורית ובמיוחד מטופלים הסובלים מתסמונת השומה הדיספלסטית (dysplatic nevus syndrome)". ד"ר שפירא מציין כי בכל מקרה יש צורך לגשת לרופא עור לבדיקה היות והתכנה איננה בודקת תקינות של שומות אלא מאתרת שומות שיש להראות לרופא העור בזמן הבדיקה.

"במהלך פעילות המחקר והפיתוח שלנו, אנחנו מצלמים ללא עלות מתנדבים ואני קורא לכל מי שמעוניין לפנות אלינו ונשמח להזמינו לסקירה", מוסיף ויין, "לצורך כך פתחנו רישום אינטרנטי באתר שלנו. כמו כן, קיבלנו החלטה אסטרטגית לספק את כלל השירותים שלנו בחינם עבור חולי מלנומה כתרומתנו לקהילה". ניתן למצוא את האפליקציה בגוגלסטור ובאייטונס.

>> מה קורה בתוך המוח שלנו בזמן דיכאון?