כ-90 בני אדם מתים כל שנה בישראל בעודם ממתינים להשתלה, ורק 14% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חתומים על כרטיס אדי. שיעור ההיענות לתרומת איברים בפועל עומד על כ- 60%, בדומה למדינות מערביות רבות, מספר לא מספק על מנת לתת מענה לרשימה הארוכה של הממתינים להשתלה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

צעד ראשון - מעבר לחתימה דיגיטלית

כ – 40% מהמעוניינים לחתום על כרטיס אדי - לא עשו זאת בגלל בעיית נגישות. זה מה שעלה במחקר הראשון שבוצע בסמוך להקמת מערך מתאמות ההשתלה בישראל, לפני כעשרים שנה.

מתאמות ההשתלה גילו די מהר את המשוואה - ככל שיותר חתומים על כרטיס אדי, עולה שיעור ההסכמות לתרומה ועולה מספר החולים שמוצאים מזור למחלתם. מאז, המרכז הלאומי להשתלות עושה כל מאמץ להנגיש לציבור את החתימה על הכרטיס.

ממילוי טופס חתימה ידני ושליחתו למשרדי המרכז להשתלות לצורך הנפקת כרטיס, בשנות האלפיים הראשונות, עברנו בשנת 2006 לחתימה דיגיטלית. לאחר שהתקבל האישור, נערך קמפיין החתמה ראשון מסוגו בישראל באותה תקופה. הקמפיין שילב מובילי דעה מתחומי האמנות, הבידור, המגזר העיסקי והפוליטי. מובילי הדעה צולמו עם כרטיס אדי, הראו דוגמה אישית והזמינו את הציבור הרחב לחתום. בעקבות מהלך זה נוספו אלפי חותמים בחודש למאגר הארצי. באותן שנים, מגיש החדשות דאז (והיום - שר החוץ וממלא מקום ראש הממשלה) - יאיר לפיד, נהג להציג  את כרטיס אדי שלו בתום מהדורת שישי ולהזמין את הציבור לחתום כמוהו.

אדי (צילום: המרכז הלאומי להשתלות)
צילום: המרכז הלאומי להשתלות

צעד שני - חובת ההתייחסות

בשנת 2013 התקבלה החלטה של המרכז הלאומי להשתלות להמשיך ולשפר את שיעור ההסכמות בישראל לתרומת איברים באמצעות אימוץ השיטה האמריקאית של "חובת ההתייחסות". חרף ההחלטה, המרכז הלאומי להשתלות התקשה להפוך את ההחלטה למעשה. ביוזמתה פנתה דבורה שרר ליאיר לפיד - אז ח"כ ויו"ר האופוזיציה. לפיד ניאות לסייע ולקדם הצעת חוק, המחייבת את משרדי הממשלה להציע לציבור את האפשרות לחתום. יאיר לפיד אף היה הראשון שהכין את הצעת החוק.

אדי (צילום: המרכז הלאומי להשתלות)
השר טרופר ודבורה שרר | צילום: המרכז הלאומי להשתלות

צעד שלישי - אישור החוק

בשבוע שעבר, לאחר תלאות רבות, אישרה ממשלת ישראל את הליך "חובת ההתייחסות" שהוביל שר התרבות, חילי טרופר שבעצמו תרם כליה, בברכת הדרך ובתאום מלא עם שר החוץ יאיר לפיד ובשיתוף המרכז הלאומי להשתלות. הנושא נמצא כעת בהליכי חקיקה מתקדמים.

החוק החדש מוסיף ומרחיב את החשיפה לציבור הרחב של האפשרות לבחור לחתום על כרטיס אדי באופן פשוט, קל ומהיר. תוך זמן קצר כל אזרח אשר רוצה להשתמש בטפסים המקוונים באתרי הממשלה השונים, דוגמת חידוש רישיון נהיגה, הוצאת דרכון וכ- 200 טפסים מקוונים אחרים, יפגוש באפשרות לבחור ולחתום על כרטיס תורם אדי ולהציל חיים.

דבורה שרר, מנהלת מערך שיווק יחסי ציבור ודוברות המרכז הלאומי להשתלות