הזמר אייל גולן פרסם אתמול בחשבון האינסטגרם שלו מוצר חדש של סיגריה אלקטרונית בכיכובו, ועורר סערה בקרב ארגוני הבריאות. משרד הבריאות מתח ביקורת על הזמר, שלטענתם עשה פרסומת אסורה למוצרי טבק, ומטעמו של הזמר נמסר כי הוא הוריד באופן מיידי את כל השיתופים באינסטגרם.

גם האגודה למלחמה בסרטן הגיעה בהודעה לפיה "כל שימוש בסיגריות אלקטרוניות בצעירים אינו בטוח, גם אם הוא אינו מתפתח לעישון סיגריות. החשיפה לניקוטין בגיל ההתבגרות יכולה להזיק לתהליך התפתחות המוח, ולהשפיע על הלמידה, הזיכרון והקשב, וכן להגביר את הסיכון להתמכרות עתידית לחומרים מסוכנים אחרים, כמו מריחואנה.

"סיגריות אלקטרוניות ומכשירי אידוי שונים, אינם מוצרים תמימים ובטוחים לשימוש. הם מכילים חומרים רעילים, ממכרים וחלקם ידועים כמסרטנים. נמצא כי השימוש עלול לגרום נזק לריאות, ללב ולכלי הדם, ובמחקרי מעבדה נמצאו עדויות לגידולים סרטניים. היקף הנזקים הבריאותיים עדיין אינו ברור במלואו, מכיוון שהמוצר חדש יחסית".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

View this post on Instagram

A post shared by Eyal Golan Highlights (@eyalgolanhighlights)

בשנים האחרונות הסיגריה האלקטרונית צוברת פופולריות רבה בקרב בני נוער. חברות הטבק מנסות לשווק את הסיגריות כאלגנטיות יותר, מזיקות פחות ובעיקר, כגורמות להפחתת עישון של סיגריות 'אמיתיות'. מחקר שפרסם השנה 'המיזם למיגור העישון' על מאפייני העישון בקרב בני נוער ממחיש את ההשפעה ההרסנית של הסיגריות האלקטרוניות על צעירים. על פי הנתונים, כל נער/ה חמישי/ת מהאוכלוסייה היהודית בישראל החלו את דרכם בעולם העישון באמצעות סיגריה אלקטרונית. %6.18 מבני הנוער בגילאי 17-15, %9.15 מבני ה-19 18 ו-%8.5 מבני ה-21-20.

כמו כן, לראשונה בקרב נערים בגילאי 15-17, הסיגריות האלקטרוניות מובילות במדד ההתנסות של בני הנוער במוצרי עישון. "ככל שיורד הגיל – עולה מספר ונפח מוצרי העישון האחרים המשמשים כמוצר עישון ראשון להתנסות". נכתב במחקר.

שוק של מיליארדי דולרים

מסתבר שחברות הטבק הבינו מהר מאוד את המשמעות של המוצר האלקטרוני החדש ולא נותרו מאחור. "כל חברת טבק שמכבדת את עצמה, מחזיקה גם בסיגריות אלקטרוניות שזה כבר אומר הרבה". אומר ד"ר אילן גרין, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה בקופ"ח לאומית. "בתחילה חברות הטבק התנגדו וראו בזה איום, ברגע שהם ראו שיש לזה פוטנציאל הם אימצו את זה ושיווקו את הסיגריות האלקטרוניות ככלי שנועד לסייע לגמילה מעישון. כיום לכל החברות הגדולות יש את המותג שלהם והשוק של הסיגריות האלקטרוניות בעולם נע סביב ה-14 מיליארד דולר".

סיגריה אלקטרונית (צילום:  MilsiArt, shutterstock)
צילום: MilsiArt, shutterstock

האם יש יתרונות לסיגריה אלקטרונית?

"יכול להיות שלאדם שמעשן סיגריה רגילה, השינוי יכול להועיל לו. הסיגריה האלקטרונית ככל הנראה פחות מסוכנת ומבחינה זו יש לה איזשהו יתרון. בסיגריות הרגילות יש תהליך של שריפה שמשחרר חומרים רעילים, כ-400 סוגים של חומרים כימיים, לעומת תהליך האידוי הנקי יחסית של הסיגריה האלקטרונית.

אבל הנזק העיקרי הוא שאנחנו רואים שיש הרבה ילדים ובני נוער שמתחילים לעשן סיגריות אלקטרוניות בגיל צעיר מאוד ואז קיים תמיד הסיכון שהם יעברו לסיגריות רגילות. אפשר לראות את זה בגרפים וסטטיסטיקות בכל העולם איך צעירים מתחילים יותר ויותר לעשן סיגריות אלקטרוניות וכמובן שחברות הטבק משווקות את זה לצעירים, גם אם באופן עקיף, דרך מגוון הצבעים והטעמים, ממש כמו ממתקים.

נתון חשוב נוסף הוא שילדים מתמכרים הרבה יותר מאשר מבוגרים ולפעמים 2/3 סיגריות כבר מתחילות תהליך של התמכרות אצל ילדים. ניקוטין שהוא החומר הממכר נמצא בכמויות גדולות בנוזל של הסיגריה האלקטרונית, והיו גם מקרים נדירים של צערים שחטפו הרעלת ניקוטין".

איך אפשר להוריד את נתוני העישון בקרב צעירים?

קודם כל, חינוך, חינוך וחינוך. תופעה מטרידה מאוד שאנחנו רואים בסרטים וסדרות היא שיעורים גבוהים של סיגריות אצל השחקנים. ארגון ה-CDC פרסם על בסיס מחקרים בשנים האחרונות כי 60 אחוז מהסרטים לצעירים מעל גיל 13, מכילים גיבור שמעשן. בנוסף, נדרש שינוי של יותר סנקציות ואכיפה בתחום, וגם העלאת מיסים משמעותית על כל מוצרי הטבק השונים.