המחלה שנובעת ממחסור חמור של ויטמין C שפוגעת בחטופים
טל שהם, שורד השבי, תיאר בראיון כי לקה במחלת הצפדינה, במהלך שהייתו בשבי. המחלה נובעת ממחסור של ויטמין C ויש לה השלכות קשות

שורד השבי, טל שהם, התראיין אמש ליונה לייבזון מחדשות 12 לראשונה מאז שחרורו משבי חמאס. בין תיאוריו המפורטים אודות תנאי השבי הקשים, הטרור הפסיכולוגי ומצבם הבריאותי, הוא סיפר כי בזמן שהוחזק במנהרות לצד גיא גלבוע ואביתר דלאל ועומר ונקרט, אביתר והוא לקו בצפדינה, מחלה הנגרמת כתוצאה ממחסור חמור של ויטמין C. "זה נקרא פעם מחלת הימאים, כשהשיניים נופלות, והגוף פשוט מפרק את עצמו מבפנים", תיאר בראיון.
כיום מדובר במחלה די נדירה, לאור המודעות המוגברת לחשיבות התזונה הבריאה, אך בתנאי השבי הלא אנושיים, ללא תזונה מספקת שגרמה גם לירידה חדה במשקלם וללא חשיפה לאור יום, היא התפרצה בקרב חלק מהחטופים.
עייפות, שטפי דם וחניכיים מדממות
ד״ר איתן לבן, מומחה לרפואת המשפחה ומנהל מנהלת לב בכללית מחוז ירושלים, מסביר כי צפדינה נגרמת מתת-תזונה ממושכת של ויטמין C, ובמקרים נדירים היא עדיין מתגלה אצל קשישים, אנשים עם הפרעות אכילה או אנשים במצב כלכלי קשה. התסמינים, לדבריו, כוללים: עייפות, חניכיים מדממות, שטפי דם וירידה ביכולת לריפוי פצעים. "בטיפול במחלה זמין ופשוט יחסית והוא כולל תזונה עשירה בפירות וירקות טריים ותוספי ויטמין C - אלה לרוב מביאים לרוב להחלמה בתוך ימים", הוא מציין.
מי שזיהה את הדרך לטפל במחלה הוא הימאי והרופא ג'יימס לינד, שבמאה ה-18 גילה כי צריכה של פירות הדר מונעת ממלחים לחלות בצפדינה. מלחים קיבלו אספקה של מיץ לימון או ליים, ומכאן הגיע הכינוי למלחים בריטים, ובהמשך לבריטים בכלל.