בשבועיים האחרונים עוקבים המדענים בעולם אחר זן קורונה חדש BF.7 - BA.5.2.1.7 - שמתפשט ברחבי אירופה, ונראה כי אט אט הוא גובר על מרבית הווריאציות האחרות. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן מסביר שהזן אותר בעיקר באירופה – בעיקר בבלגיה שם הוא מהווה כ- 25 אחוז מהמקרים; וכן בדנמרק, גרמניה וצרפת – בהן הוא מהווה כעשרה אחוזים מהמקרים. גם בארה"ב הוא נוכח – שם הוא מהווה רק כ 1.7 מהמקרים, אם כי לפי התחזיות גם שם הוא צפוי להתפשט.

"בתקופה האחרונה עקבנו בעיקר אחר זן ה 2.75 BA אבל נראה כי דווקא ה-BF.7 שולט כרגע. לפי ההערכות מדובר בזן יותר מידבק ובעל יכולת טובה יותר לחמוק ממערכת החיסון", מסביר פרופ' כהן.
על פי נתונים של "המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן", זני הקורונה הממוקמים כרגע במקום הראשון הם בעיקר וריאנטים של ה-BA.5 : BA.4.6 שמהווה 10.3% מהמקרים, ו-BA.2.75 המהווה 1.3%.
לדברי פרופ' כהן, עדיין לא ברור מהי חומרת התסמינים של הזן החדש, אבל ההערכה היא שלא מדובר בכזה הגורם למחלה קשה יותר מזנים אחרים. אגב, הוא מציין כי חיסוני הקורונה המעודכנים לאומיקרון הצפויים להתחיל היום בישראל, מכילים את זן ה 5BA , שאמור לשמש הגנה מסוימת גם עבור הזן החדש שנחשב לתת וריאנט של הזן הזה.

כפי שדיווחנו לאחרונה, מבצע חיסוני הקורונה המעודכנים כבר החל בארה"ב, ובימים אלה הוא נמצא בעיצומו. החל מהיום הוא פתוח לקהל הרחב גם בישראל - בשלב זה הוא מומלץ בעיקר למבוגרים ולאנשים בקבוצות סיכון, בהם נשים בהיריון, עובדי בריאות ומורים. שאר האוכלוסיה בעדיפות שנייה - בני 12 ומעלה שקיבלו לפחות שני חיסונים ולאחר שלושה חודשים ממועד החלמתם או מקבלת החיסון האחרון. פרופ' כהן מציין כי החיסון המעודכן מכיל שילוב של הזנים המקוריים יחד עם זן האומיקרון. 

תורים עמוסים לבדיקות קורונה (צילום: Avshalom Sassoni/Flash90)
החל מהיום בישראל - חיסונים מעודכנים לזן האומיקרון | צילום: Avshalom Sassoni/Flash90


פרופ' כהן, האם אנחנו בפתחה של התפרצות חדשה לקראת החורף?

"בשלב זה אי אפשר לדבר על התפרצות או על גל חדש, וכל עוד נשארים סביב מקדם הדבקה של 1 פחות או יותר, אין מקום לדאגה משמעותית. עם זאת, לנוכח העובדה שהקורונה עדיין פוגעת יותר באוכלוסיות בסיכון אני כן מציע לכולם להיבדק, בעיקר לפני ארוחת החג, ולהימנע ממפגשים משפחתיים בעת מחלה. המטרה המרכזית היא להבין האם הזן החדש מתפשט מהר יותר ואת מי הוא נוטה להדביק. אם יש לו יכולת להדביק אנשים שחלו לאחרונה זה קצת מדאיג, אבל כרגע אין עדויות לכך".

יש סיכוי שבקיץ הבא כבר לא נדבר על זני קורונה חדשים?

"קשה לי להאמין. הקורונה כאן כדי להישאר, והיא מוכיחה את זה היטב בכל פעם מחדש. אני מאמין שנראה עליות וירידות בגרף, וגם זנים חדשים ימשיכו לצוץ ובעקבותם – גם עדכון לחיסונים".