עד לפני מספר שנים, ההמלצה לעבור ניתוח לכריתת חצוצרות ושחלות, הייתה שמורה לנשים שהיו בסיכון מוגבר למחלה עקב נשאיות של מוטציה גנטית. בימים אלה מחדדת האגודה לחקר סרטן השחלות בארה"ב את ההנחיות, וקוראת לכלל הנשים שאינן נושאות את המוטציות הגנטיות לסרטן השחלות, לשקול כריתת חצוצרות, אם הן מתכננת לעבור ניתוח גינקולוגי מסוים ואינן מעוניינות ללדת עוד ילדים. המלצה זו נעשית במקביל לבדיקה הגנטית לאיתור גנים המעלים את הסיכון לסרטן השד וסרטן השחלות, המומלצת לנשים ממוצא אשכנזי.

ד"ר מריו ביינר מנהל היחידה הגינקולוגית-אונקולוגית במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, מסביר שבארץ ההנחיה כבר מוכרת ומיושמת במחלקות הגינקולוגיות בבתי-החולים. לדבריו, הרעיון העומד מאחורי ההמלצה הוא להציע לנשים דרך להגן על עצמן מפני סרטן לא שכיח אך קטלני במיוחד. "מדובר בסרטן שאינו בר ריפוי, ולכן כשהוא מתגלה זה לרוב מאוחר מדי. אנחנו למעשה מציעים לנשים שמתכננות לעבור ניתוח גינקולוגי כלשהו, לרבות כריתת רחם או אפילו ניתוח קיסרי, לעבור באותה ההזדמנות גם כריתה של החצוצרות, כיוון שמרבית מקרי סרטן השחלות מתחילים בהן". ד"ר ביינר מציין כי המלצה זו תקפה עבור נשים שאינן מעוניינות להרות בעתיד, והיא מאפשרת להן ליהנות גם מהגנה מפני היריון.

בדיקת דם (צילום: IvanRiver, Shutterstock)
עוד דרך טובה למנוע את סרטן השחלות היא באמצעות בדיקה גנטית המוצעת לנשים ממוצא אשכנזי | צילום: IvanRiver, Shutterstock

בהזדמנות זו, מבקש ד"ר ביינר מבקש להבהיר כי לצד המלצה זו, חשוב שכל אישה ממוצא אשכנזי – מלא או חלקי, תעבור בדיקה לאיתור מוטציות BRCA1  ו-BRCA2, המעלות את הסיכון לסרטן שד ושחלות. "שכיחות המוטציה בקרב נשים ממוצא אשכנזי היא 1 ל-40. לאישה שנושאת מוטציה כזאת יש 15%-40% סיכוי לחלות בסרטן שחלות, ומכאן החשיבות הרבה להיבדק. מדובר בבדיקת דם פשוטה הקיימת בסל הבריאות העשויה להציל חיים".